Звездни Цивилизации

четвъртък, 24 декември 2020 г.

 Хранителни съвети




Колко често в една компания, преди всички да се опознаят, разговорите се въртят главно около политика, време, родителски методи, Бог знае какво още. И всичко до момента, в който някой от присъстващите не знае, че съм диетолог.


И тогава започва: „Вярно ли е, че трябва да вечеряте преди 18.00? Вярно ли е, че яденето на алкохол е по-добро с месото? Вярно ли е, че не можете да ядете два часа след тренировка? Вярно ли е, че пъпешът не може да се яде с други продукти? ... ”И така нататък и така нататък. Винаги с удоволствие участвам в подобни разговори, разсейвам митовете и някъде дори преподавам на възрастните вече хора основите на правилното хранене. И винаги много съжалявам, че това не се преподава в училище. И затова днес искам да ви кажа няколко неща, за които най-вероятно дори не сте знаели.


И така, ето десетина храни, които може би сте яли неправилно до днес.


Картофи


Вторият хляб“ на повечето наши сънародници, постоянно атакуван от диетолози и поддръжници на здравословния начин на живот. Мисля, че почти всеки от вас е чувал, че картофите са „вредни“, „едно непрекъснато нишесте“, „картофеното пюре е мека бомба“ и „пържените картофи обикновено са смърт“. А ако има такъв, то само „в униформи“ или печен.


Чували ли сте? Така че забравете! Скорошно проучване на американците показа, че картофите допринасят както за понижаване на кръвното налягане и кръвната захар, така и за риска от рак. Има обаче едно предупреждение: това се отнася за лилави картофи, като нашите „сини очи“ или „цигани“. Именно лилавите картофи надминаха своите бели и розови аналози по съдържанието на големи количества полифеноли и способността да намаляват нивата на кръвната захар. Все още ли сте предпочитали бели или розови грудки? Сега изберете лилаво и яжте картофи за здраве! И все пак, харесвате ли картофи „в униформи“, но старателно ли ги обелвате? Не се притеснявайте, яжте правилно с него, не само ще получите „бонус“ под формата на допълнителни фибри, които са от съществено значение за нашите черва, но и ензими за по-добро храносмилане на картофите, които се съдържат в кожата и точно под нея. Вярно е, че редовните читатели на моя сайт вече знаят, че картофите се ядат по-добре с ципа. И всъщност, картофената кожа е истински „склад“ на полезни хранителни вещества. Кожата на един средно голям картоф ще ви осигури почти половината от дневната стойност на фибри, калий, желязо, фосфор, цинк и витамин С.


Моркови, супи, борш, туршия и други първи ястия отдавна и заслужено се радват на любовта на нашите сънародници. Особено сега, в студения сезон. Опитайте следващия път, когато готвите супа с пилешки юфка, не белете и нарязвайте на ситно морковите за дресинг, а ги хвърляйте цели в бульона (срамно е дори да ви напомня, че преди това трябва да го измиете добре, можете да използвате четка или кърпа). Учените са показали, че нарязването на моркови увеличава размера на повърхността за извличане на хранителни вещества. И между другото, морковите са полезни, оказва се, има не само сурови, топлинната обработка увеличава бионаличността на каротеноидите.


Чай


Ако искате да получите максимум полезни вещества от чая, тогава забравете за това как британците пият тази напитка! Няколко проучвания показват, че добавянето на мляко към чая може действително да премахне някои ползи за сърдечно-съдовото здраве от него, като полифеноли. И между другото, забравете за захарта, по-добре е да добавите малко лимонов сок, вместо да го подслаждате.Витамин С в лимоновия сок може да помогне за увеличаване на бионаличността на хранителните вещества за чая.

Чесън


Не бързайте да смачкате или накълцате чесъна в салата или други ястия, направете го непосредствено преди сервиране. Изследванията показват, че смачкването на чесън по-рано от десет минути преди ядене премахва ензима, наречен алицин, за който е доказано, че помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания, като прави тромбоцитите по-малко „лепкави“ и им позволява да преминават свободно през сърдечно-съдовата система система.

Салата


Листата от маруля, всякакви - обикновени листни, ендивия, рукола, заради чио и други - сами по себе си са чудесно ястие, но мисля, че малко хора знаят, че добавянето на мазнини при ядене на зеленчуци не само прави ястието по-вкусно, но и помага да се получи много повече ползи от тези листовки. Лутеинът, ликопенът, бета-каротинът и зеаксантинът ще станат по-бионалични. Затова не се страхувайте да добавите към салатата си малко ядки, авокадо или дори филийки мазен бекон. Това няма да повлияе на фигурата, но ще добави предимства!

Домати


Мога да твърдя, че до днес вие, нарязвайки домати в салата или за плодови напитки, премахнахте „дупетата“ им - мястото, към което е прикрепена дръжката. И това е погрешно! Последните проучвания установиха, че именно на това място се натрупват вещества, подобни на нестероидни противовъзпалителни лекарства, които имат положителен ефект върху много от проблемите на нашето тяло и на първо място върху възпалителни заболявания на ставите, включително подагра. И ако по-рано доматите поради съдържанието на оксалова киселина не се препоръчваха за пациенти с бъбречни проблеми и подагра, сега тези забрани се премахват.

Ябълки и круши


Кой от вас не обича зрели сочни плодове? И помнете детството си, кой от вас не се разхождаше из съседните градини или дори ябълково дърво, самотно приютено в градския квартал, когато ябълките просто „се очертаваха“ от яйчника? Оказва се, че детската интуиция ни е казала, че такива ябълки са полезни! И учените потвърждават това. Процесът на узряване позволява процеса на образуване на хлорофил да продължи, което от своя страна произвежда по-силно активни антиоксиданти в плодовете. Следователно узрелите плодове са по-вкусни, но леко неузрелите са още по-здравословни!

Броколи

Едва ли има някой, който да се съмнява, че броколите са една от най-добрите храни за хората. Броколите са част от семейството на кръстоцветните храни, които са много ефективни за предотвратяване на някои видове рак на гърдата, кожата и яйчниците. Надявам се никой от вас да не изпържи или свари броколи, но го пригответе на пара като гланц и телевизията ни научи? Браво, защото за пара броколи е оптимално, но след като ядете това зеле сурово. Но повечето ядящи на пара броколи се отегчават заради неутралния му вкус и те просто посягат към сол или черен пипер. Така че не си отказвайте това! Солта все пак трябва да се остави в солница, но добавянето на люта чушка или други подправки само ще увеличи противораковата „сила“ на това ястие.

Горчица


Каква горчица няма да намерите сега в супермаркетите - и семена от бяла горчица, и обикновена смляна и смляна бяла, и „столовата“, позната ни в съветските столове, и баварски сладки, и Дижон със зърнени храни, и френски от черни семена. Като цяло, за всеки вкус и портфейл. И ние купуваме, защото горчицата под всякаква форма е страхотна подправка за всякакви сосове, салати и сандвичи. Но, ако и вие се интересувате да го направите не само вкусен, но и супер полезен, спрете избора си на обикновена горчица на прах, която преди това е била намазана с горчични мазилки, а бабите я изсипаха в леген, за да си припарим краката при настинка. На горчицата на прах се приписват уникалните й свойства за намаляване на общото възпаление, както и за намаляване на риска от някои видове рак. Защо? Защото,

Пъпеш



Забравете препоръките на някои диетолози, че пъпешът трябва да се яде като отделно хранене, а не да се смесва с други храни, и в същото време те не препоръчват да се яде пъпеш на гладно - счита се за най-безопасно да се яде този сладък дар на боговете между храненията. Пъпешът е богат на фибри, които изглежда пречат на бързото усвояване на пъпеш от пулпа. Затова диетолозите препоръчват да се яде не по-рано от 1-1,5 часа след основното хранене, независимо от състоянието на храносмилателната система. Всъщност това не е така! Помислете за известното италианско ястие - прошуто (ивица) или испанско - хамон. Прието е да ги сервирате с пъпеш, а в Централна Азия пъпеш се яде по следния начин: след първите, обикновено мазни ястия и пилаф, пъпешът винаги се сервира и след 10-15 минути усещането за тежест в стомаха изчезва, сякаш след използване на комплекс от ензими. Всъщност пъпешът съдържа растителни ензими като папая от папая и бромелаин от ананас, които могат да ускорят храносмилането. По принцип сега имате избор - да ядете тези храни по начина, по който сте свикнали, или да получите максимална полза, като промените старите си идеи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар