Звездни Цивилизации

събота, 2 март 2024 г.

 ТРАНСГЛУТАМИНАЗАТА – ИДЕАЛНОТО „ЛЕПИЛО ЗА МЕСО”



Тя е една от най-мръсните тайни на производителите на храни, защото е изгодно икономически да се продават евтините отпадъци по цени на цели парчета месо или други продукти. Опасността за потребителя е в измамата. Той плаща например за цяло парче месо, а получава слепена евтина смес от различни отпадъци. 

Трансглутаминазата е фермент, който има свойството да слепва белтъчините, дори от различни видове. 

Главният пропагандатор на трансглутаминазата е Хестън Блументал, който я нарича „идеалното лепило за месо”. Той я използвал в приготвянето на сандвич с риба. Парчето риба изглеждало идеално, но всъщност то било получено чрез слепване на различни рибни компоненти.

Това лепило позволява да се „слепват” мускулни тъкани, т.е. парчета протеин, например от месо или риба. С помощта на това лепило производителите на храни произвеждат фалшиви скариди и рулца от раци, които получават чрез слепване  от счукана и пресована рибна маса.

За пръв път трансглутаминазата е отделена и проучена в Япония през 1959 г. и сега се използва не само в производството на рулца от раци, но и в месната, колбасарската, рибната, млечната и сладкарската промишленост.

За съжаление производителят не е задължен да посочи на етикета, че даден продукт съдържа трансглутаминаза.

Тя е особено популярна днес, тъй като с нейната помощ се поевтинява продуктът, могат да се добавят растителни белтъчини или да се слепват отпадъци от различни производства, както и да се добавя вода. Т.е. купувачът вместо истински натурален продукт, за който е платил повече, получава механична смес от съмнителни отпадъци.

Трансглутаминазата се разрушава при температура 60 градуса, т.е. в стомаха ни попада вече един мъртъв фермент. Засега няма доказателства, че той  е вреден за здравето. Но основният проблем е измамата за потребителите, които купуват слепените парчета месо или риба, но плащат за пълноценния хранителен продукт .

„Месно лепило” съдържат: шунките, кренвиршите, продуктите от кайма, сухите и пушените колбаси, беконът, преработената риба.

Например беконът може да се получи от слепването на обрезки сланина и мазно свинско месо.

В САЩ вече няколко големи доставчици на месо бяха уличени в измама на потребителите, които продавали месо, което не отговаряло на заявеното качество. Те твърдели, че продават цели парчета месо, но се оказало, че те били произведени от месни обрезки.

От обрезки, с помощта на трансглутаминазата, може да се имитира цяло парче месо и потребителят много лесно може да бъде измамен.

Видео показва как обрезки от месо се насипват в съд, към тях се  добавя трансглутаминазата, сместа се разбърква, увива се във фолио и се слага в хладилник за 24 часа. След това „парчето” месо е готово за продан. Получената по този начин „пържола” трудно може да се различи от истинската и то само в суров вид. Когато продуктът се сготви, дори специалистите не могат да забележат разликата.

Трансглутаминазата се получава чрез ферментация на бактерии. Друг начин за получаването й е от кръвна плазма от кръвта на свине и крави.

Транглутаминазата свързва говеждо и всякакви други видове меса, включително свинско, пилешко и риба. 

Защо е опасна трансглутаминазата?

Парчетата месо, от които слепват например „шунката” или изпичат слепената „пържола”, могат да не се обработят напълно термично. Когато се обработва истинско парче месо, се обработват равномерно всичките му вътрешни и външни слоеве. Но слепената „пържола” има редове вътрешни и и външни слоеве, получени от парчетата, от които се състои. Тези парчета, както разбрахме, са залепени помежду си от „лепилото за месо” и външните им повърхности не се обработват напълно; те стават опасни заради възможността да съдържат микроби, които могат да се съдържат в големи количества и да нанесат огромна вреда на здравето ни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар