Звездни Цивилизации

понеделник, 8 февруари 2016 г.

Прокълнатите дървета
Известни са много истории за прокълнати къщи, кукли и дори самолети. Има обаче и не-малко дървета които имат тази слава. Следва подборка на някои от най-известните.

В окръг Съмърсет, Ню Джърси, САЩ, насред необработвано поле се намира най-известното американско прокълнато дърво. Това е стар дъб с множество мъртви и извити клони, той прилича на ръка на скелет протегнала се към небето. Местните са го нарекли "Дървото на дявола". Разказва се, че това дърво станало прокълнато, когато преди много години един фермер, който живеел наблизо, избил цялото си семейство, след което се обесил на него. Легендата се родила.

Години след трагичната смърт на фермера и семейството му, в близост до дървото расистите от "Ку Клус Клан" си направили щаб. Разказва се, че те използвали този дъб за убийства, бесения, линчове. Дървото сякаш започнало неистово да поглъща душите на всички убити край него и дори самото то да подбужда хората към насилие.

Появил се и слухът, че всеки който не прояви уважение към дървото, ще бъде застигнат от лош късмет и дори може сериозно да пострада. Според легендата, едно от най-лошите прояви на неуважение е да се изпикаеш върху дървото. Обикновено такива хора са застигнати от голямо нещастие - при пътна катастрофа или някакъв необичаен инцидент. Казват, че е достатъчно само да говориш неприлични и обидни неща край "Дървото на дявола" и то ще се разгневи.

Това е истинска снимка на дървото:Около дървото има и много други странни неща. Казват, че то излъчва необичайна топлина и около него не се задържа сняг, дори и в най-студените зими. Някои разправят, че наблизо има и една скала, която също излъчва топлина, има дори твърдение, че този голям камък е истинска врата към Ада.

Някои хора пък казват, че са чували зловещи звуци като са си допирали ушите до ствола му - вой, писъци, плач и дори зловещ детски смях. Понякога се чуват и силни бумтящи звуци, които сякаш идват от дълбините на дървото.

Една градска легенда твърди, че който докосне дървото, а след това се храни в ресторант, ще види как ръцете му необяснимо почерняват.

Може би най-странния слух е, че понякога хора които се приближат близо до дървото, са прогонвани от там от мистериозен черен пикап. Този автомобил ще ги преследва и тормози още известно време далеч от дървото и изведнъж ще се разтвори във въздуха, все едно никога не е съществувал.

Известно е също така, че дървото привлича светкавиците, но най-странното е, че макар да е било поразявано много пъти, не е понесло щети от тях, нито някога са предизвиквали пожар. Някои хора, които са докосвали дървото, казват, че се е случвало да усетят статично електричество. Понякога зарядът е бил толкова силен, че ги е отхвърлял назад.

И въпреки тези истории за лошите неща, които се случват на всеки, който си позволи да не уважи дървото, това вместо да спира хората, изглежда още повече ги ентусиазира да пробват да направят някоя глупост. Славата на "Дяволското дърво" се носи из целите Щати и през години е имало много опити то да бъде отрязано. Учудващо, но дървото устоява на тези опити за вандализъм (не е ясно какво се е случило с опитвалите), по ствола му има много белези оставени от кандидат-секачите. Още по-странно е, че има и друг вид белези - сякаш оставени от лапите на голям звяр.

От време на време се съобщава, че на дървото са виждани примки на бесилки (понякога с изображения на хора в тях) - най-вероятно оставени от шегаджии, но можем ли да бъдем сигурни...

Преди няколко години дървото е поставено под защитата на близкия град Бернардс. То все още е достъпно за посетители, но е оградено с телена ограда (на снимката) за да спира вандалите."Дяволското дърво" не е единственото прокълнато дърво в САЩ. На около 25 километра южно от Кисими, Флорида се намира "Дъбът на мъртвеца" - или поне така твърди легендата. Историята разказва, че някога испанците обезглавили под дървото човек, който хванали с бял откраднат кон. Твърди се, че духът без глава и до днес обикаля около мястото и прогонва тези, които се приближат твърде близо. Тази легенда е добре известна в района, но изглежда никой не знае кой точно от многото дъбове е въпросното дърво.

Друго призрачно дърво може да бъде намерено край Помфрет, Кънектикът. Не далеч от покрайнините на този град се намират развалините на едно село известно като Бара-Хак. То е възникнало още по времето на гражданската война в САЩ, но днес е само рушащи се каменни стени и обрасли с растителност руини. Сред това изоставено място се намира един бряст с който се свързват паранормални събития. Казват, че за първи път робите на човек на име Джон Рандал забелязали нещо странно свързано със стария бряст издигащ се насред гробището. Негрите твърдели, че са виждали около него духовете на наскоро починалите, както и диви животни със светещи очи с размерите на дете.

В днешно време от дървото е останало само един пън, но странностите продължават. Хора казват, че в близост до него са чували звуци от коне, човешки говор, кучешки лай. Други са виждали светеща сфера да обикаля около дървото, но най-зловещ е призракът на бебе виждано в фантомните несъществуващи клони на бряста.

А в Нова Англия (най-източната част на САЩ състоящ се от 6 щати) направо гъмжи от легенди за прокълнати и обладани от духове дървета. Твърди се, че ако се движите по изолирания път "Улф Айлънд Роуд" сред горите на Масачузетс, когато минете покрай едно старо гробище може да видите висящи от дърветата призрачни тела. Разказва се, че това са духовете на войници пленени при засада и обесени по времето на войната крал Филип.

В Масачузетс също така се намира голям явор наречен "камшиченото дърво". Разказва се, че там по брутален начин е наказан с камшик един шейкър. Шейкърите (Shaking Quakers) били религиозна група живяла в района преди да бъдат насила изселени от там през 1782. Разказва се, че всички които са участвали в наказанието над човека, умрели скоро след това. А дървото се счита за прокълнато.

Край град Сеймор се намира друго дърво с лоша слава. Някога един човек се обесил на него. От тогава понякога се вижда неговият призрак да виси от клоните, а често на автомобилите които преминават под дървото им изгасват двигателите.

Друго прокълнато масачузетско дърво се намира в гробището край град Борн. Това гробище започва да функционира през 1803, а когато през 1909 започва да се строи един воден канал в района, мъртвите от друго гробище също са преместени тук. Това пренасяне било извършено толкова припряно, че много от починалите били погребани под грешни надгробни плочи. Това изглежда не се харесало на духовете, защото от тогава много призраци започнали да се появяват. Край входа на гробището има старо дърво с извити клони, то изглежда така сякаш някой се опитва да се измъкне от него. Освен това около дървото може да се усети миризма на цигарен дим, макар никой да не се вижда да пуши.

"Западният бряг" също има своите прокълнати дървета. На брега на залива Монтерей има стар кипарис, който по някакъв начин се свързва с призрака известен като "жената в дантелата". Това е един дух за който се твърди, че се навърта около самотния път наблизо, особено в мъгливи нощи. Според някои понякога причинява автомобилни катастрофи. Освен това във водата в близост до дървото умира необяснимо един сърфист. Снимка на въпросния кипарис:Не само в САЩ има подобни легенди. Да посетим провинция Онтарио в Канада. Край едно старо летище се намира старо извито дърво с много клони. Разказва се, че през Втората Световна Война под него са поставени телата на жертви на самолетна катастрофа. Това сякаш го "заредило с енергия" и накарало корените му да израстат дълбоко в земята. Говори се, че ако се приближите до дървото, ще чуете граченето на хиляди гарвани, макар че няма да видите нито един сред клоните му. Освен това дървото причинява дълбоко чувство на безпокойство сред хората наоколо.

Следва дърво от Индия. В село Манглоджоди, щата Ориса има едно дърво от вида пийпал (peepal), спадащ към рода на фикусите. До него никой не смее да се приближи. Легендата твърди, че някога семейството на богат търговец от Бомбай били на почивка в селото, защото бащата бил родом от там. Синът по това време бил в Америка, но дъщерята Айеша била там. Тя била очарована от живота в провинцията и по цял ден се разхождала наоколо. Минавайки покрай дървото, тя усетила приятен аромат и се приближила за да види от къде идва. С изненада видяла прекрасно цвете от непознат вид да расте сред клоните му, което е странно - не е известно каквито и да е цветя да растат по пийпал дърветата. Младата жена се покатерила и го откъснала.

Същата вечер Айеша била връхлетяна от неочаквана треска и легнала на легло. През нощта родителите и били събудени от силни писъци от нейната стая. Втурнали се и с ужас видели как дъщеря им се рее във въздуха над леглото. Семейството я натиснало обратно в кревата, но дълго време някаква невидима сила се мъчела да я вдигне отново. На следващия ден Айеша умряла, но преди това тихо прошепнала, че дървото ще убие 21 човека. По-късно един от селяните ще разкаже как е видял дъщеря им да откъсва цветето от дървото и как странна бяла сянка я е последвала.

В селото се разнесъл слуха, че младото момиче е станало жертва на вещица на име Комила, която някога живеела в района. Хората я хванали, че използва черна магия за да краде душите на млади момичета под 21 години, за да увеличи собствените си сили и да удължи живота си. Тя била линчувана от разгневените селяни и погребана под дървото. Духът и обаче все още търсел млади жени като Айеша. Казват, че единствения начин да бъде развалено проклятието, е да бъде намерено тялото на вещицата, изкопано и изгорено. Братът на починалото момиче - Раж се върнал от Америка и се заел да свърши това. Но докато търсел тялото, той бил сериозно наранен от дъжд от бодли и камъни. Безплътен глас го предупредил никога да не се връща.

От тогава легендата продължава да живее. Злият дух на вещицата все още обитава дървото и е особено активен на здрачаване, тогава селяните минават по дълги заобиколни пътища, само и само за да не се приближават. Но дори и през деня местните хора не се осмеляват да дойдат при дървото. Казват, че който го докосне, ще умре мъчително - обикновено кашляйки кръв. Местните все пак се опитали да изкоренят растението. При този опит, едно 19-годишно момче внезапно се свлякло на земята, почнало да кашля кръв и скоро умряло. Преди това обаче казало, че вижда призрачна бяла котка сред клоните. Хората пресмятат, че досега дървото е убило 7 човека, доста далече от числото 21.

В края на краищата дървото само паднало от старост, останал само дънера му. Въпреки това селяните твърдят, че проклятието продължава да действа и няма да спре докато наистина не вземе душите на 21 човека.

В Гвиана пък се твърди, че има едно памуково дърво, което стои насред магистралата. Когато някога строителите на пътя дошли за да разчистят местността, местните ги предупредили, че това дърво е прокълнато. Това обаче не спряло работниците и те тръгнали да го режат. Обаче всеки, които се опитал да го направи, умирал веднага. Това толкова ужасило строителите, че те оставили дървото между двете платна. Снимка обаче не е приложена.

В Дубай, ОАЕ има една заградена с ограда площ близо до игрище за ръгби. В нея има шест дървета за които се твърди, че всеки, който мине под тях, ще бъде погълнат от създанията, които живеят в тази своеобразна малка гора. Мнозина твърдят, че са виждали духове и джинове сред клоните им. Един човек се е блъснал с колата си в тях и преди да умре е промълвил, че вижда джин да се рее над него. Разказват още, че всеки който се опита да отреже дърветата ще умре, а трионите отскачат от стволовете. Затова, сега когато там трябва да се строи мост, хората не смеят да отрежат дърветата, а мислят да ги преместят.

Може би все пак има някакво рационално обяснение за последната арабска легенда. Установено е, че този вид дървена отделят много въглероден двуокис, който може да причини чувство за безпокойство, дори халюцинации, може би от там е тръгнала легендата за джиновете сред клоните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар