Звездни Цивилизации

сряда, 12 април 2017 г.

РОБСТВО В НОВА ОПАКОВКА


Притча за свободата и доброволното робство, в което всеки от нас участва.
- Вижте – каза Фараонът на свещениците – дълги редици от оковани роби носят по един камък. Охраняват ги много войници. Колкото повече роби, толкова по-добре за държавата – в това винаги сме вярвали. Но колкото повече са робите, толкова повече трябва да се страхуваме от бунт. Ние засилваме охраната. Ние трябва да храним своите роби добре, в противен случай те няма да са в състояние да работят тази тежка физическа работа. Но те – все пак, са мързеливи и са склонни към бунт …
- Вижте как лениво се движат, а мързеливите стражи не ги удрят с камшици, дори и здравите и силни роби. Но те ще се движат по-бързо. Те няма да се нуждаят от стражи. Надзирателите също ще станат роби. Това може да се постигне така.
Нека днес преди залез слънце глашатаите да разнесат постановление на фараона, в което ще се казва: “С идването на зората на новия ден, всички роби получават пълна свобода. За всеки камък, доставен в града, свободният човек ще получава по една монета.
Монетите могат да се обменят за храна, облекло, жилище, дворец в града и самия град. От сега нататък вие сте свободни хора “. …
На следващата сутрин свещениците и Фараонът отново отишли на изкуствената планина. Картината пред очите им била невероятна.. Хиляди хора, бивши роби, в надпревара влачели същите камъни, както и преди.
Обливайки се в пот много от тях носели по два камъка. Други, които носели по един тичали, вдигайки прах. Някои от стражите също влачели камъни. Хората, които се считали за свободни – защото от тях махнали оковите, се опитвали да получат колкото се може повече монети, за да изградят един щастлив живот.
Кратий още няколко месеца прекарал на площадката, като със задоволство наблюдавал сцената долу.
Промяната била огромна. Част от робите се обединили в малки групи, правили колички и ги товарили догоре с камъни, и ги теглили, облени в пот.
– Те ще измислят още много приспособления – със задоволство си мислил Кратий – сега и вътрешни услуги се появиха: разносвачи на храна и вода … Скоро ще си изберат началници и съдии.
Нека избират: нали те, всъщност, смятат, че са свободни, но същността не се е променила – те все така влачат камъни …"
СЪВРЕМЕННОТО РОБСТВО

Няма коментари:

Публикуване на коментар