Звездни Цивилизации

петък, 14 април 2017 г.

Мистификация ли е Стоунхендж?Легендите свързват изграждането на Стоунхендж с името на магьосника Мерлин. Някои учени през Средновековието смятат, че Стоунхендж е дело на швейцарци или на немци. В началото на XIX век се утвърждава версията, че каменният комплекс е светилище на друидите. Някои виждат в него гробница на  езическа кралица.
Автори от XVIII в. отбелязват, че положението на камъните вероятно е свързано с астрономически явления. Най-известният съвременен опит за тълкуване на Стоунхендж като грандиозна обсерватория от каменния век принадлежи на Дж. Хокинг и Дж. Уайт.


По поръчка на британското правителствопрез 1898 г. голяма част от конструкцията (около 90% от камъните), образуващи външния кръг, са донесени и поставени от инженерна компания. Тези факти съобщава National Geographic. Има снимки от процеса на изграждането на Стоунхендж: Ето какво е било преди строителството и след това:


А и тези хора със сигурност не са друиди, нито римски легионери, немци, атланти, гиганти (или на когото още там приписват строителството на Стоунхендж).Ето великите хора, строители на комплекса:

Стоунхендж неведнъж е преустройван в периода 1901 – 1965 г. и още тогава е ориентиран по Слънцето.
Учени от екипа Stonehenge Hidden Landscapes Project съобщават, че неотдавна дълбоко под земята са открили „втори Стоунхендж” – на по-малко от три километра от първия. Намереният паметник е на около  4000 години.


Археолози откриват около 90 огромни изправени камъка под земята, някои от които достигат почти 4,5 м височина. Повечето от тях са съхранени благодарение на това, че са закопани, за да може след това да се издигнат вече известните на археолозите Уудхендж и Стоунхендж.


„Виждаме един от най-големите каменни паметници в Европа, който е бил буквално под носа ни около 4000 години. Това наистина е невероятно”, пояснява един от водещите археолози на проекта професор Хафни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар