Звездни Цивилизации

събота, 22 април 2017 г.

Цифрово ДНК: нов метод за тотално наблюдение в мрежата


http://bultimes.com/tsifrovo-dnk-nov-metod-za-totalno-nablyudenie-v-mrezhata/

Евгений Черешнев живее вече две години с подкожен имплант, за да тества технологията на „цифровото ДНК“. Тя ще позволи да се идентифицират потребителите в мрежата без пароли и логин, с уникални биометрични характеристики
Сътрудникът на „Лабораторията на Касперски“ Евгений Черешнев смята, че всеки човек оставя в интернет уникална „цифрова следа“. Тя позволява да се идентифицират хора без техните пароли за достъп, а по съвкупността от биометрични показатели – глас, пулс, пръстови отпечатъци, и даже да бъдат предсказвани техните действия. Това е „цифровото ДНК“ (Digital DNA), което всеки човек притежава.

За да бъде проверена теорията на Черешнев, се провежда експеримент. В продължение на две години подкожен имплант се намира в ръката на Евгений, за да събира цялата цифрова информация за него, включително скорост на писане, словесен запас в социалните мрежи, биометрични данни.

„Моят екип изследва опасността от тотално следене на човека и възможните манипулации върху неговото поведение на основата на анализ и модификация на поведенческия модел – обяснява Черешнев. – Видях възможното бъдеще и се ужасих. Затова всичките ми сили, знания, емоции и опит са впрегнати, за да не допуснем подобно бъдеще, където човекът ще бъде подложен на тотален контрол“.

В края на януари Черешнев разказа за технологията в Ню Йорк на конференция на TED.

„Човекът се намира под постоянно наблюдение от всички свързани устройства, практически без шанс да остане анонимен. Всеки от нас е уникален и движи мишката с определена скорост в определени части на екрана, прави предсказуеми грешки. Всички движения, думи, плащания могат да бъдат прихванати от някой друг и използвани“, казва Евгений.Според него хакерите в недалечно бъдеще ще могат да копират чужди самоличности, а крупни компании ще притежават изключителни познания за своите клиенти. „Цифровото ДНК е подсказка за психологията на конкретния човек“, казва Черешнев.

Получилите достъп до цифровото ДНК могат не само да идентифицират човека в мрежата и да получат достъп до неговите лични данни, но и да манипулират желанията, пътуванията, увлеченията, знанията, даже вредните му навици.

Според Черешнев тази уникална за всеки от нас информация трябва да принадлежи физически и юридически на съответния човек. „Нито една държава или провайдер не трябва да имат право на достъп до цифровото ДНК без съгласието на притежателя му“, споделя убежденията си Евгений.

Няма коментари:

Публикуване на коментар