Звездни Цивилизации

понеделник, 16 октомври 2017 г.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ГМО ПРОДУКТИТЕ  КОИТО НИ ЗАЛИВАТ   НА  ПАЗАРАНай-съмнителните продукти, които може да съдържат генномодифицирани компоненти, са фаст-фудите
Колкото по-малко е промишлено обработен един продукт, толкова по-малка е опасността той да съдържа ГМО. Затова съветът на специалисти по здравословно хранене е да използваме непреработени храни. Промишлено произведените торти, кроасани, бисквити, кексове и др. не бива да се купуват, защото често съдържат ГМО и почти винаги - вредни химикали. Хубаво е да се върнем към домашно приготвените печива, майонези, сосове, хляб и др. В домашния хляб може да не се използва мая и да заложим на пълнозърнестите брашна, особено ръж.
От пазарите можем да купуваме плодове и зеленчуци, които нямат идеален външен вид и даже да са червиви. Освен това е рационално да употребяваме плодовете и зеленчуците в сезона им: дини, пъпеши, ябълки, грозде, домати и пр.
Картофи, чесън, лук, моркови и цвекло е най-добре да не се купуват от супермаркетите, а от селски производители.
Ако купуваме домати и ягоди през зимата, това означава, че почти винаги съдържат генномодифицирани организми.
Млякото е добре да се купува от фермери; домашни яйца - също.
Надписите на храните в маркетите "Без ГМО" често не са истина.
Производителите на сметана често заменят в нея животинския белтък със соев и тъй като я пълнят с вкусови добавки, ние не усещаме неговата липса. За да определим дали сметаната е фалшификат, се препоръчва да разтворим една чаена лъжичка от нея в чаша гореща вода. В ментето се получава утайка, а истинската се разтваря напълно.
Вносните продукти съдържат повече ГМО отколкото произведените в страната. Такива са продукти, внесени от САЩ, Канада, Аржентина, Бразилия, Парагвай, Китай, Индия, Испания и Португалия, тъй като там е най-разпространено отглеждането на ГМ-култури.
Продукти с дълък срок на годност най-често съдържат ГМО; евтините продукти също съдържат ГМО.
Надписите на етикетите на храните "Екологично чист продукт", "Органичен продукт", "Био маркет" и пр. често са измама.
Как се маскира съдържанието на соя в продукта
Тя се среща под имената "растителен белтък", "растителна мазнина", "растителна суроватка", "Е322", "лецитин", "соево брашно", а генномодифицираната царевица - зад изразите "царевично брашно", "царевично масло" и др.
Компоненти в продуктите, които имат трансгенен произход
Рибофлавин - витамин В2, или Е101 и Е101А, може да бъде произведен от ГМ-микроорганизми; често се добавя в безалкохолните напитки, детското хранене и продукти за отслабване.
Карамел - Е150, и ксантан - Е415, също могат да бъдат произведени от ГМ-зърно.
Малтодекстрин, или декстринмалтоза - Е459 - това е вид нишесте, използван като стабилизатор в детското хранене, супите на прах и десертите на прах, в бисквитите и др.
Декстроза - подсладител, често произведен от царевично нишесте; съдържа се в пастите, чипсовете, бисквитите, спортните напитки, за да получат кафяв цвят.
Аспартам - подсладител Е951, често се произвежда от ГМ-бактерии; съдържа се в газираните напитки, дъвките, кетчупите и пр.
Натриевият глутамант - Е621, е много разпространен усилвател на вкуса.
При продължителна термична обработка на продукта, съдържащите се в него ГМ-компоненти, се намалява неговата вреда за организма, тъй като чуждородните гени частично се разрушават.
Яжте малко, не преяждайте, хранете се когато сте гладни. Тогава в стомаха храната се разрушава напълно и няма да ви навреди.
Вслушвайте се в организма си: ако някоя храна вашият организъм не я приема, откажете се от нея.

Няма коментари:

Публикуване на коментар