Звездни Цивилизации

петък, 6 септември 2024 г.

 Чесънът е безопасен, ефективен и естествен; използван е от хиляди години за предотвратяване и лечение на болести



Lies are Unbekoming публикува резюме на книгата на покойния д-р Мортън Уокър „ Лечебните сили на чесъна: Древната медицина на природата в съвременна, дезодорирана форма “, в която той изследва терапевтичните ползи от чесъна.


Книгата представя изчерпателен преглед на древните и съвременни употреби на чесъна, като подчертава потенциала му като естествено, ефективно и безопасно лечение за различни здравословни проблеми. Той предоставя практически насоки за приготвяне на лекарства с чесън и подчертава ползите от включването на чесън в режима на здравеопазване.


Д-р Мортън Уокър, ортопед по образование, беше известен медицински журналист и автор на над 69 публикувани книги и повече от 1800 статии в клинични списания и списания за холистична медицина, ортомолекулярно хранене и алтернативни методи на лечение.


„Чесънът е истинска фармакопея. Ето защо чесънът се среща във всяка медицинска книга на всяка култура. В продължение на хиляди години чесънът е бил използван за лечение и профилактика на болести“, пише той.


Той също така каза: „Чесънът е ефективен, естествен и нетоксичен... използван е като народен лек от хиляди години. Едва сега научните изследвания показват, че активната съставка, олеуропеин, има огромни лечебни сили, защото всъщност елиминира вирусите, гъбичките, бактериите и други паразити, които причиняват болести.


Лечебните сили на чесъна

От Unbekoming


Представете си, че отивате на лекар и в края на 10-минутния разговор тя ви написва рецепта, поглежда ви в очите и казва: „Чесън, два пъти на ден, в продължение на една седмица.“


Има причина това да не се случва. Защото тяхното невежество е конструирано, градено 10-15 години. Толкова време отнема да станете общопрактикуващ лекар (Австралия) или семеен лекар (САЩ).


Основният инструмент за изграждане на невежество е пропускът.


Интервю с д-р Карън Бренън


Тогава Лустиг ме научи колко малко се учат лекарите за храненето.


„Само 28 процента от медицинските училища имат официална учебна програма по хранене; дори по-малко, отколкото през 1977 г., когато Конгресът прие закона, който създаде Диетичните насоки и призова за повече наука за храненето в медицинската класна стая. Сега студентите по медицина получават средно 19,6 часа контакт с инструкции за хранене по време на четиригодишната си кариера в медицинското училище, около 0,27 процента от времето, прекарано в клас. Как вашият лекар би трябвало да дава съвети за хранене, ако никога не са го научили?“ – Метаболитен: Истината за преработената храна и нейното въздействие върху човешкото здраве и околната среда


Радвам се, че наскоро открих  д-р Мортън Уокър . Той е направил много тежка работа над множество книги, за да повдигне завесата на невежеството за тези, които не са толкова промити мозъци като семейните лекари. Открих, че той е написал чудесна книга за чесъна, която е в основата на тази статия. Но първо, нека започнем с великолепната книга „ Разтварянето на илюзии “ .


Разтваряне на илюзии от Сюзан Хъмфрис и Роман Бистряник

Разтваряне на илюзии: болести, ваксини и забравена история, 10-то юбилейно издание


От векове се е смятало, че чесънът предпазва от болести. Използван е при обикновена настинка, високо кръвно налягане и за профилактика на гангрена. Лукът е близък роднина на чесъна и също се използва за лечение на много заболявания. Статия от 1903 г. съобщава, че хората, които ядат лук, са имунизирани срещу едра шарка. В статията се посочва също, че същите тези хора рядко са били ваксинирани.


Д-р А. П. Селигман,  лекар по ваксини към градския съвет по здравеопазване, който е отделил значително внимание на изследването и патологията на едра шарка, заявява, че хората, които ядат лук, са практически имунизирани срещу болестта.  Сред жителите на италианските, полските и унгарските селища няма нито един случай. Тези хора консумират големи количества лук. Сред тях ваксинацията е изключително рядка.


През 1901 г. чесънът е бил използван за лечение на 200 пациенти с туберкулоза в градската болница на Венеция. Подобрение се наблюдава във всички стадии на заболяването.


По този начин над 200 пациенти бяха лекувани в допълнение към обичайното хигиенно и симптоматично лечение. Твърди се, че е настъпило подобрение във всички стадии на туберкулозата, особено в ранните случаи ... кашлицата намалява, локалните физически признаци изчезват, както и нощното изпотяване и хемоптиза [откашляне на кръв] и има забележително подобряване на апетита и общото състояние.


През 1902 г. д-р Минчин публикува статия, озаглавена „ Успешното лечение на туберкулоза и лупус с чесън “. Той беше цитиран да казва:


Гледам на него като на напълно безопасно лечение, а също така и на ефикасно при всички случаи на белодробна туберкулоза в почти всички умерено напреднали случаи и при тези в много напреднал стадий. Действието му е сравнително бързо... Постигнах толкова голям успех с него, че започнах да гледам на няколко случая на консумация като на безнадеждни.


През 1904 г. е публикувано интересно изследване за морски свинчета, които са били изложени на туберкулоза. Групата, хранена с ежедневна диета с чесън, остана без инфекция. Въпреки това контролната група, която не е била хранена с чесън, се е заразила.


[д-р Carrazzani] вярва, че достатъчно щедрото използване на чесън при туберкулоза ще създаде имунитет срещу инфекция. От група морски свинчета, държани в атмосфера, заредена с туберкулозни бацили, тези, чиято ежедневна диета е съдържала един gm. от чесън бяха открити в края на трите месеца свободни от туберкулоза, докато другите бяха силно заразени... Възгледите на д-р Карацани включват намек за обяснение за сравнително ниската смъртност от белодробна туберкулоза сред италианците, както в собствената им страна и в Америка.


Статия от 1917 г. показва, че от 56 различни лечения, изпробвани в болницата Метрополитън в Ню Йорк, чесънът се оказва най-добрият срещу туберкулоза. Установено е също, че чесънът е ефективен срещу магарешка кашлица.


Уилям Чарлз Минчин, който пише в Medical Press and Circular за 13 юни 1917 г., дава резултатите от години на специално изследване на терапевтичното действие на маслото от чесън. Това масло се състои от алил сулфид с летливи терпени и изглежда като антисептик на природата за вътрешна употреба, унищожаващ много патогенни микроби в тялото и в същото време безвреден за тъканите... При лечението на магарешка кашлица Минчин има чесънът е най-ефективен. При възрастни, вдишването на пресен Succusallii sativa бързо облекчава неприятните симптоми. Трябва обаче да се използва непрекъснато от три до пет часа в продължение на два или три дни, за да се постигнат най-добри резултати. При бебета и малки деца 20 минимума до половин драма сок от чесън, приеман вътрешно на всеки четири часа в малко сироп, осигурява бързо облекчение в ранните етапи. Авторът акцентира специално върху благоприятните ефекти на чесъна при лечението на туберкулоза и цитира резултатите, получени от персонала на болницата Метрополитън, Ню Йорк, при  лечението на 1082 случая на туберкулоза по петдесет и шест различни метода, от които чесънът дава най-добри резултати .


Съвременната наука потвърждава това, което се знае от стотици години – чесънът е ефективен в подпомагането на организма в борбата с инфекциите. Проучване от 2003 г. изследва употребата на перорално погълнат чесън срещу метицилин-резистентен Staphylococcus Aureus („MRSA“), който сега е често срещан и смъртоносен патоген, който е резистентен на много конвенционални антибиотици. Те заключават, че чесънът „инхибира растежа и убива MRSA …

по дозозависим начин“.


Лечебните сили на чесъна: древната медицина на природата в съвременна дезодорирана форма (1988) от д-р Мортън Уокър

Лечебните сили на чесъна Нату книга от Мортън Уокър


32 Въпроси и Отговори

Въпрос 1: Кои са ключовите хранителни компоненти, открити в чесъна?

Чесънът съдържа богата гама от хранителни съставки. Осигурява незаменими аминокиселини, витамини и минерали. По-конкретно, чесънът съдържа витамини B-1 (тиамин), B-2 (рибофлавин), B-3 (ниацин) и C (аскорбинова киселина). Минералното съдържание включва калций, желязо, фосфор, калий, селен и германий. Чесънът също така съдържа над 75 серни съединения, които допринасят за неговите терапевтични свойства.


Освен това чесънът съдържа 17 аминокиселини, включително 8 незаменими, които човешкото тяло не може да произведе само. Тези аминокиселини, заедно с другите хранителни компоненти, допринасят за широката гама от ползи за здравето на чесъна и репутацията му на мощна лечебна храна.


Въпрос 2: Как чесънът помага за предпазване от увреждане от свободните радикали?

Чесънът действа като мощен антиоксидант, помагайки за защита на тялото от увреждането на свободните радикали. Свободните радикали са нестабилни молекули с несдвоени електрони, които могат да причинят клетъчно увреждане, водещо до преждевременно стареене и различни заболявания. Чесънът съдържа серни съединения и антиоксидантни хранителни вещества, които действат като ефективни гасители на свободните радикали, неутрализирайки тези вредни молекули.


Аминокиселините, присъстващи в чесъна, като цистеин, глутамин, изолевцин и метионин, са особено ефективни в противодействието на свободните радикали. Освен това, чесънът е богат на селен, германий, ниацин и рибофлавин, които играят важна роля в метаболитната антидотна реакция на организма срещу свободните радикали. Поглъщайки редовно чесън, хората могат да подобрят способността на тялото си да се справя с различни фактори на околната среда и вътрешни стресови фактори, които произвеждат свободни радикали.


Въпрос 3: Какви са някои от традиционните медицински употреби на чесъна в историята?

През цялата история чесънът е бил почитан заради лечебните си свойства в различни култури. В древен Египет чесънът е бил използван за осигуряване на издръжливост на работниците, строящи пирамидите. Гръцките лекари Хипократ и Плиний Стари пишат за терапевтичните свойства на чесъна, като Плиний изброява над 60 заболявания, които могат да бъдат лекувани с чесън.


Чесънът традиционно се използва за лечение на респираторни заболявания, туберкулоза, храносмилателни разстройства и рани. Той е бил използван като антисептик по време на Първата световна война от лекари от британската армия. В различни култури чесънът е бил използван за лечение на състояния като хипертония, сърцебиене, чревни глисти и дори импотентност. Билката също традиционно се прилага за отблъскване на насекоми и лечение на кожни заболявания. Тази дълга история на разнообразни медицински приложения в различни цивилизации подчертава репутацията на чесъна като универсален лечител.


Въпрос 4: Как се различава екстрактът от стар чесън от суровия?


Екстрактът от стар чесън се различава от суровия чесън по няколко основни начина. Процесът на стареене, разработен в Япония преди около 30 години, включва съхранение на цели скилидки чесън при контролирани условия за продължителен период от време. Този процес променя химичния състав на чесъна и елиминира острата му миризма, като същевременно запазва и дори засилва полезните му свойства.


За разлика от суровия чесън, екстрактът от стар чесън не предизвиква дразнене на чревния тракт или стомаха. Освен това му липсва характерната силна миризма, която може да доведе до лош дъх, което го прави по-социално приемлив. Проучванията показват, че екстрактът от стар чесън може да бъде по-мощен в определени приложения, като например повишаване на имунитета, в сравнение със суровия чесън. Процесът на стареене също така прави полезните съединения в чесъна по-бионалични и стабилни, което потенциално повишава терапевтичната му ефикасност.


Въпрос 5: Какво въздействие има чесънът върху сърдечно-съдовата система?

Чесънът има няколко благоприятни ефекта върху сърдечно-съдовата система. Доказано е, че понижава повишените нива на холестерол и триглицериди в кръвта, като същевременно повишава нивата на HDL (добър холестерол). Това подобрение на липидния профил на кръвта може да помогне за намаляване на риска от атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания.


Чесънът действа и като антикоагулант, като помага за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци. Съединения в чесъна, като аджоен и метил трисулфид, инхибират агрегацията на тромбоцитите и подобряват кръвния поток. Освен това е установено, че чесънът има антихипертензивни свойства, като ефективно понижава високото кръвно налягане при много хора. Тези комбинирани ефекти правят чесъна ценна естествена добавка за поддържане на сърдечно-съдовото здраве и потенциално намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт.


Unbekoming: Книгата е от 1988 г. и бих предположил, че не много хора са разбрали измамния разказ, че „холестеролът е лош“. Д-р Уокър е абсолютно едно от добрите момчета и аз се опитвам да не изхвърлям пословичното бебе заедно с водата за баня. За да разберете по-добре холестерола, ето три статии: „ Карелия “ , „ Статини “ и „ Стрес “.


Въпрос 6: Как чесънът влияе на имунната система?

Чесънът значително подобрява функцията на имунната система. Той стимулира производството и активността на белите кръвни клетки, особено естествените клетки убийци, които са от решаващо значение в борбата с инфекциите и рака. Високата концентрация на серни съединения в чесъна, особено алицин, допринася за неговите имуностимулиращи свойства.


Изследванията показват, че екстрактът от чесън може да увеличи производството на интерферон в организма, вещество, което помага на клетките да устоят на вирусни инфекции. Освен това високото съдържание на селен и германий в чесъна допълнително подпомага имунната функция. Известно е, че тези минерали стимулират производството на Т-лимфоцити и В-лимфоцити, ключови компоненти на защитните механизми на имунната система.


Въпрос 7: Каква роля играе селенът в чесъна в превенцията на рака?


Селенът, изобилно присъстващ в чесъна, играе важна роля в превенцията на рака. Проучванията показват, че хората с по-високи нива на селен в кръвта имат намален риск от развитие на рак. Например, изследванията показват, че леко повишаване на серумните нива на селен може да доведе до 55% намален риск от развитие на рак.


Селенът действа като мощен антиоксидант, помагайки за защита на клетките от увреждане на ДНК, което може да доведе до рак. Той също така поддържа способността на тялото да възстановява увредената ДНК и може да забави растежа на туморите. Високата концентрация на селен в чесъна, съчетана с другите му противоракови съединения, прави чесъна потенциално мощен инструмент в стратегиите за превенция на рака.


Въпрос 8: Колко ефективен е чесънът при лечение на кандидоза (гъбични инфекции)?

Чесънът е показал забележителна ефективност при лечението на кандидоза, известна още като „синдрома на дрождите“. Неговите противогъбични свойства, особено срещу Candida albicans , го правят мощно естествено лекарство. Установено е, че екстрактът от стар чесън е по-ефективен от много търговски противогъбични лекарства, включително нистатин, в борбата с това състояние.


Казус описва жена с тежка, хронична кандидоза, която има значително подобрение след включване на екстракт от стар чесън в нейния режим на лечение. Чесънът помага за облекчаване на различни симптоми, свързани със състоянието, включително алергични реакции, храносмилателни проблеми и кожни проблеми. Редовната консумация на екстракт от стар чесън, заедно с диетични промени, може да помогне за контролиране на свръхрастежа на Candida и да възстанови баланса на вътрешната флора на тялото.


Въпрос 9: Какви са някои от външните приложения на течния екстракт от чесън?

Течният екстракт от чесън има множество външни приложения за различни здравословни състояния. При очни инфекции може да се използва разреден разтвор като капки за очи. В случай на ушни инфекции, няколко капки течен екстракт от чесън могат да се поставят директно в ухото. При синузит разреден разтвор на чесън може да се използва като спрей за нос за прочистване на синусите.


Локално течният екстракт от чесън може да се прилага за лечение на кожни заболявания като акне, микоза и хемороиди. Може да се използва и за гаргара при възпалено гърло и ларингит. При бронхит или астма разреден разтвор на чесън може да се пулверизира и вдишва. Тези външни приложения използват антимикробните и противовъзпалителните свойства на чесъна, за да осигурят облекчение при широк спектър от състояния.


Въпрос 10: Как чесънът помага при детоксикацията?

Чесънът е мощен детоксикиращ агент, който помага на тялото да елиминира различни токсини и вредни вещества. Високото му съдържание на сяра е особено ефективно в подкрепа на чернодробната функция, която е от решаващо значение за процесите на детоксикация на организма. Чесънът стимулира производството на чернодробни ензими, които помагат за разграждането на токсините и подготовката им за елиминиране.


Освен това, чесънът действа като естествен хелатиращ агент, помагайки за отстраняването на тежките метали от тялото. Той е особено ефективен при свързване и улесняване на отделянето на олово и живак. Антиоксидантите в чесъна също поддържат цялостното клетъчно здраве, предпазвайки клетките от увреждане по време на процеса на детоксикация. По този начин редовната консумация на чесън може да помогне за поддържането на естествените механизми за детоксикация на тялото и да поддържа цялостното здраве.


Въпрос 11: Какво влияние има чесънът върху кръвното налягане?


Чесънът има значително влияние върху кръвното налягане, особено при хипертония. Действа като естествен вазодилататор, спомага за отпускане на кръвоносните съдове и подобряване на притока на кръв. Този ефект се дължи на способността на чесъна да увеличава производството на азотен оксид, съединение, което помага за разширяване на кръвоносните съдове.


Проучванията показват, че редовната консумация на екстракт от стар чесън може да доведе до значително намаляване както на систолното, така и на диастолното кръвно налягане. В някои случаи ефектът е сравним с този на лекарствата, отпускани с рецепта. Например, един казус съобщава за мъж, който е успял да прекрати лечението си за кръвно налягане, след като е включил екстракт от стар чесън в ежедневния си режим, поддържайки нормални нива на кръвното налягане чрез този естествен метод.


Прочетете повече: Разтворът на азотен оксид , Лъжите са неподходящи, 3 август 2024 г.


Въпрос 12: Как чесънът влияе върху нивата на липидите в кръвта?

Чесънът има положителен ефект върху липидния профил на кръвта, като помага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Понижава общия холестерол и холестерола с липопротеини с ниска плътност („LDL“), често наричан „лош“ холестерол. В същото време е доказано, че чесънът повишава холестерола с липопротеини с висока плътност („HDL“), известен като „добър“ холестерол.


Изследванията показват, че ефектът на чесъна върху липидите в кръвта зависи от дозата, като по-високият прием води до по-значителни подобрения. Проучвания върху животни и хора са показали тези ползи. Например, едно проучване установи, че зайци, хранени с диета с високо съдържание на холестерол, допълнена с чесън, показват незначително повишаване на холестерола в кръвта в сравнение с тези без добавки с чесън. Тези ефекти правят чесъна ценна естествена добавка за управление на нивата на липидите в кръвта и поддържане на здравето на сърцето.


Въпрос 13: Какви доказателства съществуват за противораковите свойства на чесъна?

Многобройни изследвания предоставят доказателства за противораковите свойства на чесъна. Лабораторни изследвания показват, че съединенията на чесъна могат да инхибират растежа на различни видове ракови клетки. Например, проучванията на д-р Бенджамин Лау в университета Лома Линда показват, че старият екстракт от чесън може напълно да прекрати растежа на рак на пикочния мехур при мишки след пет последователни лечения.


При проучвания върху хора, епидемиологично изследване в Китай установи, че регионите с висока консумация на чесън имат значително по-ниски нива на рак на стомаха в сравнение с районите с нисък прием на чесън. Противораковите ефекти на чесъна се приписват на различни механизми, включително способността му да стимулира имунната функция, да инхибира образуването на нитрозамин (известен канцероген) и директно да потиска растежа на тумора. Въпреки че са необходими повече изследвания, тези открития предполагат, че чесънът може да играе ценна роля в превенцията на рака и потенциално в стратегиите за лечение на рак.


Въпрос 14: Какво е сравнението на чесъна с фармацевтичните лекарства при лечението на определени състояния?

В няколко случая чесънът е показал сравнима или дори по-добра ефикасност спрямо някои фармацевтични лекарства. При хипертония някои проучвания са установили, че екстрактът от стар чесън е също толкова ефективен, колкото лекарствата, отпускани с рецепта, за понижаване на кръвното налягане. При лечение на кандидоза екстрактът от чесън е показал по-голяма ефективност от търговските противогъбични лекарства като нистатин.


За управление на холестерола, проучвания върху животни показват, че чесънът е по-ефективен от клофибрат, често предписвано лекарство за понижаване на липидите. В случай на имунотерапия за рак на пикочния мехур, екстрактът от чесън се представя по-добре от традиционните лечения при проучвания върху животни. Въпреки че чесънът не трябва да се счита за заместител на предписаните лекарства без медицинско наблюдение, тези сравнения подчертават неговия потенциал като мощна естествена алтернатива или допълнение към конвенционалните лечения за различни състояния.


Въпрос 15: Каква е ролята на чесъна при лечението на респираторни заболявания?


Чесънът играе важна роля при лечението на различни респираторни заболявания поради своите антимикробни и противовъзпалителни свойства. Традиционно се използва за лечение на заболявания като астма, бронхит и обикновена настинка. Способността на чесъна да засилва имунната система помага на тялото да се бори по-ефективно с респираторните инфекции.


При остри състояния като кашлица и възпалено гърло, чесънът може да се използва като естествено отхрачващо средство и за успокояване на дразнене. В случаи на по-хронични заболявания като астма, редовната консумация на чесън може да помогне за намаляване на честотата и тежестта на пристъпите. Някои проучвания дори предполагат, че чесънът може да помогне за предпазване от рак на белия дроб, въпреки че са необходими повече изследвания в тази област. Универсалността на чесъна за справяне със здравето на дихателните пътища го прави ценен естествен лек за широк спектър от проблеми, свързани с дишането.


Въпрос 16: Как чесънът влияе върху здравето на храносмилането?

Чесънът има положителен ефект върху здравето на храносмилането по няколко начина. Неговите антимикробни свойства помагат за поддържане на здравословен баланс на чревната флора, потенциално предотвратявайки свръхрастеж на вредни бактерии и дрожди. Чесънът стимулира производството на жлъчка, което подпомага храносмилането на мазнините и усвояването на мастноразтворимите витамини.


Освен това чесънът действа като пребиотик, осигурявайки храна за полезните чревни бактерии. Това може да доведе до подобрено храносмилане и усвояване на хранителните вещества. Някои проучвания показват, че чесънът може да помогне за облекчаване на симптомите на синдрома на раздразнените черва и други храносмилателни разстройства. Например, казус споменава мъж с хроничен илеит, който е имал значително подобрение на състоянието си след включване на екстракт от стар чесън в ежедневния си режим.


Въпрос 17: Какви са ефектите на чесъна върху управлението на диабета?

Чесънът е обещаващ при управлението на диабета чрез способността си да влияе върху нивата на кръвната захар. Съдържа съединения, които могат да помогнат за повишаване на инсулиновата чувствителност и подобряване на глюкозния толеранс. Някои проучвания показват, че добавянето на чесън може да доведе до намалени нива на кръвната захар на гладно при хора с диабет.


Казус описва инсулинозависима тийнейджърка с диабет, която успява да контролира по-добре нивата на кръвната си глюкоза чрез включване на екстракт от стар чесън в диетата си. Добавката с чесън помогна да се балансират нуждите й от инсулин, потенциално намалявайки риска от усложнения, свързани с лошо контролиран диабет. Докато чесънът не трябва да замества предписаните лекарства за диабет, тези открития предполагат, че той може да бъде ценен допълнителен подход към управлението на диабета.


Въпрос 18: Как чесънът помага при възпалителни състояния като артрит?

Чесънът притежава мощни противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат полезни при състояния като артрит. Неговите серни съединения, особено алицин, помагат за намаляване на възпалението в тялото. Чесънът също така стимулира производството на противовъзпалителни цитокини, които могат да помогнат за облекчаване на болки в ставите и подуване, свързани с артрит.


В книгата се споменава, че чесънът има антиартритно действие, което намалява възпалението на ставите чрез насърчаване на фиброзния растеж сред връзките и другите съединителни тъкани. Това свойство прави чесъна полезно допълнително хранително вещество при лечение на хронична болка в ставите. Някои лекари са включили чесъна в пролиферативна терапия за елиминиране на хронична болка в ставите, подчертавайки потенциала му при управление на възпалителни ставни състояния.


Въпрос 19: Какво влияние има чесънът върху издръжливостта и физическото представяне?

Чесънът се свързва с подобрена издръжливост и физическо представяне от древни времена. Строителите на пирамидите в Египет включвали суров чесън в диетата си, вярвайки, че им дава издръжливост. Съвременните изследвания подкрепят тези традиционни вярвания. Проучванията при животни показват, че добавянето на чесън може да доведе до повишена издръжливост, по-бързо възстановяване и по-голяма устойчивост на умора.


В тези проучвания животните, на които е даван чесън, показват по-малко умора, по-голяма издръжливост и по-бързо възстановяване от контролните групи, когато са подложени на различни физически стрес тестове. Ефектите са наблюдавани при мерки като издръжливост при плуване, време за работа на бягаща пътека и възстановяване от индуциран стрес. Тези констатации предполагат, че добавянето на чесън може потенциално да подобри физическото представяне и възстановяване при хората, въпреки че са необходими повече изследвания в тази област.

Въпрос 20: Как чесънът влияе върху състояния на психичното здраве като депресия?

Чесънът показва потенциални ползи за психични заболявания, включително депресия. Високото съдържание на селен в чесъна е особено забележително, тъй като дефицитът на селен е свързан с повишен риск от депресия. Освен това способността на чесъна да подобрява цялостното физическо здраве и да стимулира имунната система може косвено да допринесе за по-добро психическо благополучие.


Натуропат и спортен психолог, споменати в книгата, съобщават за използване на екстракт от стар чесън в комбинация с други хранителни вещества за лечение на пациенти с депресивни личности. Той наблюдава, че тази комбинация намалява честотата и интензивността на депресията при пациентите му. Когато чесънът беше премахнат от режима, депресивните симптоми леко се увеличиха и когато се въведе отново, симптомите отново намаляха. Въпреки че са необходими повече изследвания, тези наблюдения показват, че чесънът може да играе роля в поддържането на психичното здраве.


Въпрос 21: Каква е ролята на чесъна при лечението на кожни заболявания?

Чесънът играе важна роля при лечението на различни кожни заболявания поради своите антимикробни и противовъзпалителни свойства. Когато се прилага локално, течният екстракт от отлежал чесън може да бъде ефективен срещу акне, пъпки и микоза. За лечение на акне екстрактът обикновено се смесва с масло от витамин Е и се прилага директно върху засегнатите области преди лягане.


В случай на стъпало на микоза, памук, напоен с течен екстракт от стар чесън, се нанася между пръстите на краката и се оставя за една нощ. Това лечение се повтаря всеки ден до подобряване на състоянието. Противогъбичните свойства на чесъна го правят особено ефективен срещу гъбични кожни инфекции. В допълнение, вътрешната консумация на добавки с чесън може да подпомогне цялостното здраве на кожата чрез засилване на имунната система и насърчаване на детоксикацията, което може да помогне за облекчаване на определени кожни състояния отвътре навън.


Въпрос 22: Как чесънът влияе на инфекциите на ушите и синусите?

Чесънът е показал забележителна ефикасност при лечение на ушни и синусови инфекции. При ушни инфекции течен екстракт от отлежал чесън може да се приложи директно в ушния канал. Книгата споменава случаи, при които хронични ушни инфекции при деца, които са били резистентни на конвенционалните лечения, са изчезнали в рамките на дни след използване на капки с екстракт от чесън.


При инфекции на синусите разтвор от течен чесън, разреден с дестилирана вода, може да се използва като спрей за нос. Това помага за изчистване на синусите и борбата с инфекцията поради мощните антимикробни свойства на чесъна. Ефективността на чесъна при тези приложения се дължи на способността му да преминава през кръвно-мозъчната бариера и да навлиза в мозъчната тъкан, за разлика от много синтетични лекарства. Това му позволява да достигне и лекува инфекции в области, които често са трудни за лечение с конвенционални лекарства.


Въпрос 23: Какво въздействие има чесънът върху паразитите и чревните червеи?

Чесънът е мощно естествено средство срещу паразити и чревни червеи. Неговите антипаразитни свойства го правят ефективен срещу различни организми, включително Giardia и Cryptosporidia. Исторически погледнато, чесънът е бил използван в цялата човешка цивилизация като лечение на чревни червеи и други стомашно-чревни паразити.


Книгата описва специфично приложение за лечение на острици (глисти) при деца, където капсула, пълна с течен екстракт от стар чесън и вода, се поставя ректално, докато детето спи. Този метод позволява директен контакт между чесъна и паразитите. Смята се, че серните съединения в чесъна, особено алицинът, са отговорни за неговите антипаразитни ефекти. Редовната консумация на чесън също може да помогне за създаването на чревна среда, която е негостоприемна за паразити, като потенциално предотвратява заразяването.


Въпрос 24: Как чесънът помага при детоксикация от тежки метали?

Чесънът е много ефективен при детоксикация от тежки метали поради естествените си хелатиращи свойства. Той е особено добър в свързването и улесняването на отделянето на тежки метали като олово и живак от тялото. Високото съдържание на сяра в чесъна е ключово за този процес, тъй като серните съединения могат да се свържат с тежките метали и да помогнат за отстраняването им от тъканите на тялото.


Органично отглежданият чесън се счита за една от най-ефективните налични форми на перорална хелатотерапия. Процесът работи чрез процес на хелиране (свързване) на растението чесън, при който молекулите в чесъна привличат и се свързват с тежки метали. Това свързване позволява на тялото по-лесно да елиминира тези токсични вещества чрез естествени процеси на отделяне. По този начин редовната консумация на чесън може да подпомогне продължаващите усилия на тялото да детоксикира и премахне вредните тежки метали, допринасяйки за цялостното здраве и благосъстояние.


Въпрос 25: Каква е ролята на чесъна във ветеринарната медицина?

Чесънът играе важна роля във ветеринарната медицина, особено при лечението и профилактиката на различни здравословни проблеми при животните. Използва се за борба с вирусни инфекции, лошо храносмилане, проблеми с панкреаса и черния дроб и диария при животни. Ветеринарите съобщават за успех при използването на течен екстракт от стар чесън за лечение на състояния както при кучета, така и при котки.


Например ветеринарен лекар, споменат в книгата, използва чесъна като част от програма за детоксикация на животни, като отбелязва способността му да елиминира токсините по естествен път. Чесънът е успешен и при лечението на парвовирус, тежка вирусна инфекция при кучета. При конете екстрактът от чесън се използва за борба с вирусни инфекции, които обикновено се разпространяват през цели конюшни. Антимикробните, имуностимулиращите и детоксикиращите свойства на чесъна го правят универсален и ценен инструмент във ветеринарната медицина за поддържане здравето на животните и лечение на различни състояния.


Въпрос 26: Как чесънът влияе върху здравето на черния дроб?

Чесънът има положителен ефект върху здравето на черния дроб поради своите детоксикиращи и антиоксидантни свойства. Серните съединения в чесъна поддържат функцията на черния дроб, като стимулират производството на чернодробни ензими, които помагат за разграждането на токсините. Този процес подпомага черния дроб в неговата естествена детоксикираща роля, потенциално намалявайки тежестта върху този жизненоважен орган.


Освен това антиоксидантните свойства на чесъна помагат за защита на чернодробните клетки от увреждане, причинено от свободни радикали и други вредни вещества. Някои проучвания предполагат, че добавянето на чесън може да помогне при състояния като мастно чернодробно заболяване чрез намаляване на натрупването на мазнини в черния дроб. Цялостната подкрепа, която чесънът оказва на черния дроб, може да допринесе за подобряване на метаболизма, по-добро елиминиране на токсините и подобрено цялостно здраве.


Въпрос 27: Какво въздействие има чесънът върху процеса на стареене?

Смята се, че чесънът има ефект против стареене поради мощните си антиоксидантни свойства и способността му да се бори с увреждането на свободните радикали. Свободните радикали са основен фактор за процеса на стареене, причинявайки клетъчно увреждане, което води до видими признаци на стареене и свързани с възрастта заболявания. Високото съдържание на антиоксиданти в чесъна, особено селен и серни съединения, помага за неутрализирането на тези вредни свободни радикали.


Освен това способността на чесъна да поддържа здравето на сърдечно-съдовата система, да стимулира имунната система и да подпомага детоксикацията, допринася за по-здравословното остаряване. Като помага за поддържането на тези жизненоважни телесни функции, чесънът може да забави прогресирането на свързания с възрастта спад. Въпреки че не е извор на младост, редовната консумация на чесън като част от здравословна диета може да допринесе за по-добро цялостно здраве и потенциално забавени процеси на стареене.


Въпрос 28: Как чесънът помага при алергии и чувствителност?

Чесънът е показал потенциал да помогне при управлението на алергии и чувствителност чрез своите противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства. Книгата споменава казус на жена с тежки алергии и чувствителност, която е претърпяла значително подобрение, след като е включила екстракт от стар чесън в диетата си. Нейните алергични реакции към различни вещества, включително храни и фактори на околната среда, значително намаляха.


Механизмът зад този ефект вероятно е свързан със способността на чесъна да регулира имунната система и да намалява възпалението. Чрез модулиране на имунните отговори, чесънът може да помогне за предотвратяване на свръхреакции към алергени. Освен това, детоксикиращите свойства на чесъна могат да помогнат на тялото да елиминира по-ефективно веществата, които предизвикват алергични реакции. Въпреки че са необходими повече изследвания, тези наблюдения показват, че чесънът може да бъде ценна естествена помощ за тези, които страдат от алергии и чувствителност.


Въпрос 29: Какво влияние има чесънът върху спортните постижения и възстановяването?

Наблюдавано е, че чесънът има положителен ефект върху спортните постижения и възстановяването. Проучвания върху животни показват, че добавянето на чесън може да увеличи издръжливостта, да намали умората и да подобри времето за възстановяване. Тези ефекти се дължат на способността на чесъна да подобрява кръвообращението, да намалява възпалението и да поддържа цялостното здраве на сърдечно-съдовата система.


При спортисти се съобщава, че чесънът помага за предотвратяване на оток и натрупване на млечна киселина в мускулите след тренировки или състезания. Това може да доведе до по-бързо време за възстановяване и намалена мускулна болка. Някои спортисти и спортни професионалисти използват добавки с чесън, за да поддържат теглото си за определени категории тегло, тъй като чесънът може да действа като лек диуретик и да подпомага метаболизма на мазнините. Освен това имуностимулиращите свойства на чесъна могат да помогнат на спортистите да останат здрави и да поддържат върхова производителност по време на интензивни тренировъчни периоди.


Въпрос 30: Как чесънът влияе върху здравето на костите и ставите?

Чесънът има потенциални ползи за здравето на костите и ставите, особено във връзка с възпалителни състояния като артрит. Неговите противовъзпалителни свойства могат да помогнат за намаляване на възпалението и подуването на ставите. Книгата споменава антиартритния фактор в чесъна, който насърчава фиброзния растеж сред връзките и другите съединителни тъкани, което може да помогне за намаляване на хроничната болка в ставите.


Някои изследвания показват, че чесънът също може да има положително въздействие върху плътността на костите. Смята се, че високото му съдържание на сяра играе роля за това, тъй като сярата е важен компонент на костната тъкан. Освен това способността на чесъна да повишава нивата на естроген при жени в менопауза може индиректно да поддържа здравето на костите, тъй като естрогенът е от решаващо значение за поддържане на костната плътност. Въпреки че са необходими повече изследвания, тези потенциални ползи правят чесъна обещаваща естествена добавка за поддържане на цялостното здраве на костите и ставите.


Въпрос 31: Каква е ролята на чесъна при лечението на автоимунни заболявания?

Чесънът е обещаващ при лечението на автоимунни състояния поради своите имуномодулиращи свойства. Може да помогне за регулиране на имунната система, като потенциално намалява свръхактивните имунни реакции, характерни за автоимунните заболявания.


Книгата споменава казус на пациент със системен лупус еритематозус, който е изпитал значително подобрение след включване на екстракт от стар чесън в техния режим на лечение.


Пациентът съобщава за намаляване на симптомите като кожен обрив, болки в ставите и треска. Детоксикиращите свойства на чесъна също могат да играят роля в управлението на автоимунни състояния, като помагат за елиминирането на токсините, които могат да предизвикат или изострят имунните реакции. Въпреки че са необходими повече изследвания, тези наблюдения показват, че чесънът може да бъде ценно допълнително лечение за различни автоимунни състояния, като помага за модулиране на имунната система и намаляване на възпалението.


Въпрос 32: Как чесънът влияе върху репродуктивното здраве на мъжете и жените?

Чесънът има потенциални ползи както за мъжкото, така и за женското репродуктивно здраве. При мъжете чесънът се свързва с подобрена сексуална функция и качество на спермата. Способността му да подобрява притока на кръв и да намалява възпалението може да допринесе за тези ефекти. При жените естроген-подобните ефекти на чесъна могат потенциално да помогнат за справяне със симптомите на менопаузата.


Книгата споменава случай, при който комбинация от екстракт от стар чесън и женшен е помогнала за разрешаването на сексуални проблеми, включително импотентност. Общите ползи за здравето на чесъна, включително положителното му въздействие върху сърдечно-съдовото здраве и имунната функция, могат индиректно да подкрепят репродуктивното здраве и при двата пола. Въпреки това е важно да се отбележи, че въпреки че тези ефекти са наблюдавани, са необходими повече изследвания, за да се разбере напълно въздействието на чесъна върху репродуктивното здраве.


Въз основа на информацията, предоставена в книгата, ето изчерпателен списък от състояния и заболявания, за които се твърди, че чесънът помага:


1. Сърдечно-съдови заболявания (включително атеросклероза) 2. Хипертония (високо кръвно налягане)

3. Висок холестерол и триглицериди 4. Рак (различни видове, включително рак на дебелото черво и стомаха)

5. Нарушения на имунната система 6. Кандидоза (гъбични инфекции)

7. Бактериални инфекции 8. Вирусни инфекции (включително грип)

9. Гъбични инфекции (включително стъпало на спортиста) 10. Паразитни инфекции (включително чревни червеи)

11. Артрит и възпаление на ставите 12. Диабет

13. Респираторни заболявания (астма, бронхит, обикновена настинка) 14. Ушни инфекции

15. Инфекции на синусите 16. Илеит (възпаление на илеума)

17. Системен лупус еритематозус 18. Депресия

19. Умора и ниска издръжливост 20. Алергии и чувствителност

21. Кожни заболявания (акне, пъпки) 22. Токсичност от тежки метали

23. Проблеми с черния дроб 24. Проблеми с панкреаса

25. Храносмилателни разстройства 26. Остра и хронична болка

27. Спортни травми 28. Когнитивен спад и проблеми със здравето на мозъка

29. Състояния, свързани със стрес 30. Автоимунни заболявания

31. Проблеми с репродуктивното здраве (включително импотентност) 32. Свързан с възрастта спад

33. Увреждане на свободните радикали и оксидативен стрес 34. Възпалителни състояния

35. Нарушения на кръвосъсирването 36. Заздравяване на рани

37. Очни инфекции 38. Ларингит

39. Хемороиди 40. Алкохолен махмурлук

41. Репелент против комари (когато се приема вътрешно) 42. Туберкулоза

43. Стомашни язви 44. Язви на краката

45. Циреи и абсцеси 46. ​​Епилепсия

47. Бъбречно заболяване 48. Отровни ухапвания и ужилвания

49. Лошо храносмилане 50. Катар

51. Пневмония 52. Инфантилни конвулсии

53. Проказа 54. Псориазис

55. Едра шарка 56. Хроничен колит

57. Водянка (оток) 58. Нервна и спазматична кашлица

59. Дрезгав глас 60. Коклюш

61. Тиф 62. Холера

63. Световъртеж 64. Повръщане

65. Гадене 66. Диария

67. Дизентерия 68. Диспепсия

69. Сърцебиене 70. Втрисане

71. Загуба на тегло 72. Безпокойство

73. Дифтерит 74. Плеврит

75. Интеркостална невралгия 76. Диспнея

77. Крампи 78. Киселини

79. Ринит (запушен и течащ нос) 80. Никотиново отравяне

81. Болести на устните и устата (язви, фисури) 82. Агуе

83. Белодробен оток 84. Ишиас

85. Истерия 86. Трихофития

87. Скрофулозни рани 88. Възпалени очи

89. Очен катар 90. Напукани и протрити ръце

91. Метеоризъм 92. Парализа

93. Невралгични болки 94. Задържане на урина (слабост на пикочния мехур)

95. Сърдечна слабост 96. Екзема

97. Питириазис 98. Подути жлези

99. Туберкулозни стави 100. Некроза



Няма коментари:

Публикуване на коментар