ЗА ВРЕДАТА ОТ ТЕФЛОНА
Полимерът, получен от политетрафлуоретилен, има търговско име „Тефлон”. Той е открит случайно през 1938 г. от химика Рой Планкет, който работел в лабораторията на корпорацията «DuPont».
«TEFAL» през 1956 г. лицензира начина за нанасяне на незагарящо покритие върху алуминий и някои други повърхности. Затова когато купувате съдовете на «SEB», знайте, че под покритието се крие токсичният алуминий.
През 1961 г., за да бъде по-близо до френския доставчик на алуминий, «TEFAL» се преместил от предградие на Париж в малкото френско градче Румийе, което се намира в Алпите.
Корпорацията „Дюпон” в началото на 60-те години започнала да използва политетрафлуоретилена като незагарящо покритие за кухненски съдове.
FDA – Управлението за санитарен надзор на хранителните продукти и медикаменти, през 1959 г. и други изследователи в края на 70-те и началото на 80-те години изучили токсичните последици от нагретия тефлон и направили някои изводи. Оказва се, че при прегряване тефлоновите покрития изпаряват вещества, които могат да бъдат силно токсични – например бензол.
Има много съобщения за смъртта на домашни птици и отровени хора. Продължителните ефекти на токсикозата са неизвестни, но в белия дроб се предполагат фиброзни промени.
Работници, които работят в тефлоновото производство, често страдат от оток на белия дроб.
Специалистите настоятелно препоръчват при използването на тефлонови съдове да се проветрява помещението, а печката да има специален абсорбатор, който да се използва по времето на готвенето.
Незагарящото покритие трябва да се пази и да не се надрасква, защото повреденият или износен слой отделя по-голямо количество вредни съединения. При температура над 220-250 градуса се увеличава отделянето на токсични вещества, тъй като нагрятото масло не е много добра среда за полимерните покрития. На Запад модата на тефлоновите съдове мина преди 30 години и незагарящите съдове не получиха такова широко разпространение въпреки агресивната реклама.
ВНИМАНИЕ: Ако сте надраскали тефлоновото покритие на съда, по-добре го изхвърлете; в противен случай всеки път, когато го използвате, рискувате да получавате поредната доза отрова.
Тефлонът има още едно слабо място – пренагряването. При температура над 300 градуса по Целзий полимерният слой започва да се изпарява и вдишването на тези пари е крайно вредно.
Най-силният канцероген при силно нагряване на тефлона е перфлуороктановата киселина, която води до образуването на ракови клетки.
Корпорацията „Дюпон” знаела този факт още през 60-те години на миналия век. През 2006 г. Американската агенция за защита на околната среда провела изследване и открила, че в кръвта на 95% от американците се съдържа тефлон!
Америка изпаднала в паника. Оказало се, че тефлонът е навсякъде, дори в опаковките на микровълновите печки и в опаковките на МакДоналдс.
Освен това изследвания показали, че тефлонът и неговите компоненти се предават от майката на децата с кърмата и по време на бременността. Основните, заболявания, които тефлонът предизвиква, са рак на гърдата, на простатата, хормоналните заболявания на щитовидната жлеза, диабет, патология на новородени, безплодие и импотентност. Тези болести са бичът на Америка през последните 50 години. И Американската агенция за защита на околната среда през 2007 г. забрани в САЩ да се продават тигани с тефлоново покритие.
Как е у нас?
Пазарът буквално бъка от тефлонови изделия - тигани, тенджери, ютии и какво ли още не. Компаниите, които произвеждат хранителни и битови прибори, похарчиха само през 2009 г. 570 милиона долара, за да докажат „безапосността” на незагарящите покрития. Продукцията им се изнася в страни, където тефлонът не е забранен, като България. В медиите статии за вредата от него не се публикуват, а резултати от „независими”, но много добре платени изследвания, плюс реклама и пак реклама.
Същото е и с алуминиевите съдове. Алуминиевият оксид е най-силният канцероген; самият алуминий не може да се намира в чист вид във въздуха, той веднага се превръща алуминиев оксид. Кухненските съдове от алуминий отдавна са забранени в много страни.
Неслучайно немската пословица казва: „Хубава тенджера – хубав обяд.”
Десетте най-убедителни доказателства, събрани от британски учени в сътрудничество с един казахстански учен, че тефлоновите съдове са опасни за здравето
1. Ако от тигана изстържете цялото тефлоново покритие, а след това го изпушите – може само да се закашляте, но по-скоро ще умрете.
2. Ако тиганът с тефлоновото покритие се пъхне в леярна печка, тя ще започне да отделя отровен газ.
3. Живите организми, попаднали на загрят тефлонов тиган, умират за няколко секунди.
4. При нагряване над 200 градуса политетрафлуоретиленът започва да се разлага и образува токсични продукти, включително канцерогени.
5. Неотдавна специалисти започнаха да свързват тефлона с повишените нива на холестерин и триглицериди у хората; при животните се забелязват промени обеми на мозъка, черния дроб и далака, руши се ендокринната им система, повишава се рискът от рак, бездетност и изоставане в развитието.
6. Научни изследвания доказват, че отделяните от тефлона вещества могат да увеличат риска от затлъстяване, инсулинови проблеми, рак на щитовидната жлеза.
7. Тефлонът заплашва поне девет вида клетки, които влияят на работата на имунната система.
8. От тефлона корпорацията „Дюпон” печели милиарди долари.
9. Токсичните вещества, които тефлонът отделя при нагряването, освен във въздуха попадат и в хранителните продукти, а оттам – в човешкия организъм. Този процес се засилва особено ако всеки ден тефлоновите съдове се мият със силни миещи средства в миялна или ръчно.
10. Производителите на тефлон днес плащат милиони долари компенсации на хора, пострадали от токсичността на този продукт. „Дюпон” например ежегодно харчи за това около 100 милиона долара.
Коя е алтернативата на тефлоновите съдове
Според специалисти това са съдовете с керамично покритие, което не е свързано с влагането на токсични материали. Керамичните съдове имат отлични незагарящи свойства, висока температуроустойчивост и здравина. Само по себе си това покритие от химическа гледна точка е инертно. В керамичните съдове се пържи и пече безопасно при високи температури, абсолютно са безопасни за здравето на човека, лесно се поддържат и имат приемливи цени.
Няма коментари:
Публикуване на коментар