Звездни Цивилизации

вторник, 8 март 2016 г.

Сензационно разследване! Ето кои храни тайно ни разболяват от рак – крият опасни химикали и в маслото и млечните продуки 


В първите горещи летни дни търгашите пъргаво измъкнаха от складовете всички залежали и вредни храни. Сега е моментът да ги пробутат на доверчивите клиенти, които в летните жеги бързат да платят и много-много не се заглеждат в етикетите. Не че ако ги прочетат, ще могат да разберат нещо важно от тях.

Защото не се е родил наш производител, който да им каже, че яко е поръсил каймата с отровна червена боя, причиняваща рак – да изглежда като от току-що заклано прасенце. Наскоро столичанка сготви супа топчета и се потресе – тя се оцвети в яркорозово.

Как пък един не призна, че нагло е инжектирал пилетата с вода, пълна с опасни за човешкия организъм соли. В момента рафтовете на магазините ни направо пращят от такива пернати и всички ги купуват с охота. Според Сергей Иванов от Независимия център по биология на храните споменатата вода в пилешкото често достига и до 50%. И докато нашите контролни органи мълчат за този срамен факт, при износ на пилетата ни в чужбина незабавно ни ги връщат. Причината: съдържат остатъци от ветеринарно-медицински продукти и недопустимо много соли, опасни за сърцето. Всичко живо мълчи и за това, че вместо прясно масло ни пробутват палмово, използвано за производството на пластмаси.

Ако очакваме родната Агенция по храните да ни опази живота и здравето, по-добре отсега да се запътим към гробищата. Класическите добре заучени лафове на нейните чиновници при хванати от гражданите безобразия с храните са: Законодателството не знам си какво… и ще предприемем необходимите действия. За резултат от последните – забравете. По- полезно е да знаем с какви боклуци (на баснословни цени) ни хранят в България и да се пазим от тях. Ето ги.

Ужас, ядем като луди палмова мас!

Скандалът е огромен – при проверка, направена преди дни, се е оказало, че 64% от съдържанието на пакетче краве масло е палмово. Не Агенцията по храните, а Българската национална асоциация “Активни потребители” е изследвала 10 вида масла, закупени от големи търговски вериги. Тестването им е станало в две лицензирани лаборатории. Резултатите са ужасяващи – 4 от пробите са показали, че вместо краве масло от мляко в пакетчетата има палмово. Без това да е обозначено на етикета им. Не е тайна, че палмовото масло се използва за производството на пластмаси и е силно КАНЦЕРОГЕННО. Затова категорично е забранено в повечето страни в света, които по същата причина вече се отказват и от маргарините. Очевидно не и в България, защото “палмата” е много евтина и, за сметка на живота на хората, пълни джобовете на куп фирми с лесни пари. Те го внасят в промишлени количества от Австралия, Индонезия и Мароко. Маслата, в които са открити опасните примеси, са произведени от “Хранинвест” – Варна, “Милтекс” – Варна (миналата година в техните масла също беше открито палмово) и “Профи милк” – Благоевград, съобщи председателят на Асоциацията Богомил Николов. Според него никой дори не подозира, че подобни опасни масла масово се използват в ресторанти, хотели, училищни столове и болници. Вероятно и в детски градини.

Зловещата тайна на ГМО отровите

Цинизмът е пълен – само преди дни ЕС одобри вноса и търговията с 19 стоки с ГМО за период от десет години. 11 от тях са соя, царевица, рапица за храна на добитъка, на могъщата американска химическа компания “Монсанто”. Години наред този истински демон води кървава битка да спечели пазарите на по-бедните страни от Източна Европа и на тях да пробутва продукцията си. България е на първо място сред нещастните фенове на отровите, наричани “Монсанто”. Защото в САЩ и в богатите държави не ги искат. Генномодифицираните култури са измислени, за да се увеличи добивът от тях и да се намали времето за отглеждането им. Но обикновеният потребител няма никаква представа какви поражения нанасят ГМО на здравето му. Причината? Това се пази в пълна тайна както от производителите им, така и от правителствата. Защото едва ли бихте си купили домат, ако знаехте, че в него има ДНК на риба, или диня, която е хибрид с ДНК на куче.

Все пак, пазете се от соята – тя влиза в 60% от храните ни. А именно – в соевото мляко, зърнените закуски, соевите заместители на месото, протеин на прах, бисквити, хляб, шоколад, макарони.

Царевицата – в царевичен чипс, сладолед, доматен сок, бакпулвер, ванилия, пудра захар, хляб и бисквити.

Аспартам – изкуствен подсладител за диетичните храни и напитки.

Захарно цвекло – в захар, сладолед, сокове, подсладени йогурти.

Млякото – то е опасно заради т.нар. рекомбинантен растителен хормон, в маслото и сладоледа.

Мафиотски фирми бълват колбаси боклуци

Контролът върху саламите, пастетите, карначетата е напълно занижен. Причината е, че повечето месопреработвателни предприятия са мафиотски и безнаказано бълват опасна продукция. Колбасите са пълни с опасните Е-та – ако номерата им са от 200 до 290, те са чиста проба консерванти. Българските салами и наденици бъкат от соеви гранули, свински кожи и говежди кости, овкусители и нитратна смес – иначе ще вонят и не могат да се ядат. Единствената мръвка в тях са остатъци от животински кости, които се изстъргват със специална машина. Според Тихомир Стефанов, който работи 25 години в месопреработвателен цех, повече от 60% от саламите ни са сланина, 30% се падат на соята. Останалото са забранени канцерогенни оцветители, аромати, евтини соеви продукти от Аржентина, Бразилия и Канада.

А относно   трансмазнините  в  храните те са получени по технологичен път течни мазнини, към които се добавя в присъствието на катализатори под високо налягане молекула водород.

Това е така нареченият процес на хидрогениране. При него в течната мазнина се създават структурни изменения, които я превръщат в твърда. При този процес част от мазнините се превръщат в така наречените трансмазнини. При хидрогенирането растителните мазнини се втвърдяват, което ги прави както по-трайни, така и по-евтини.

Трансмазнините са особено вредни за човешкото здраве, тъй като са неразпознаваеми от организма. Аз лично от 14 години предупреждавам за вредата от тях. Не зная защо в обществото се е създало впечатление, че по този проблем се говори отскоро. За да се предпазим от вредното влияние на трансмазнините, най-малкото, което трябва да сторим, е внимателно да четем етикетите на храните, които консумираме.

Колкото до това дали да ги забраним, забраната им е въпрос на законодателна воля. Това, което научните изследвания показват, е, че не може да бъде установена точна граница, в която тези мазнини не са опасни. Всеки организъм е индивидуален и реагира по различен начин на множеството заболявания. Така че не може да бъде определена такава граница и вследствие на това да се дават препоръки трансмазнините колкото е възможно повече да се избягват. Ако можем напълно да ги елиминираме, би било най-добре.

Тези мазнини по пътя на различни биохимични промени в организма могат да доведат до инсулти, атеросклероза и други сериозни заболявания. Няма нужда трансмазнините да бъдат замествани, това, което е тяхно предимство, е, че те са евтини. Всякакви други мазнини, които могат да свършат тази работа, са по-скъпи и затова не са предпочитани за момента от производителите. Това е причината да бъдат използвани, защото не се развалят и не се разграждат в организма. Те създават предпоставки за плакообразуване по стените на кръвоносните съдове, но не действат директно, малко по-сложен е механизмът.

Как да предпазим децата от подобни храни? Ами просто не бива да им ги даваме и те не бива да добиват вредния навик да ги консумират. Трябва да се избягват сладкиши, готови опаковани храни, бисквити, вафли, снаксове. Чипсът според мен не е храна, така че няма с какво да бъде заместван, той просто не бива да се консумира от деца. Малчуганите масово си купуват чипсове и кроасани в междучасията, защото това им се предлага. Ако им се предлагат банани, плодове, салати, и нямат друг избор, ще си купят това, което има.

Проблемът не е в децата. Те купуват това, което им предлагат лавките и магазините около училищата. Много се говори и за това дали маргаринът е вреден. Става дума за този маргарин, който съдържа трансмазнини, получени по технология на хидрогениране на растителни мазнини. Маргарините, съдържащи мазнини, които са произведени по различни технологии от хидрогенирането, евентуално не съдържат трансмазнини. Но кои са тези маргарини на пазара и как могат да бъдат различени, аз самият не знам. Не знам и доколко българските производители са въвели тези нови технологии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар