СМЕС ОТ СТАФИДИ, НАКИСНАТИ В ОЦЕТ, ОЧИСТВА КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ
Стафидите се славят не само в кулинарията, но и като лечебно средство. Гроздето е източник на антиоксиданти, които удължават младостта, на витамини и минерали. Стафидите също съдържат много полезни вещества. Те са същите като в гроздето, но поне един път като количество са повече.
Стафидите съдържат витамини и минерали, органични киселини, микроелементи и антиоксиданти.
Може да се каже, че те са мощно лекарство. Не бива обаче да се забравя, че те съдържат повече захар от гроздето. Затова дозата за възрастен човек е не повече от 50-100 грама стафиди на ден.
За лечебни цели се препоръчват тъмните видове стафиди. Когато ги купувате от магазина, вижте дали не блестят. В този случай са обработени с химикали.
Как да приготвим лечебната смес от стафиди и оцет за пречистване на съдовете
Съставки: 300 грама тъмни стафиди, ябълков или винен оцет (желателно е да бъдат натурални). Стафидите се измиват и се накисват във вряла вода за 24 часа. След това водата се излива, плодовете се прехвърлят в стъклен съд и се заливат с оцета, който трябва да ги покрива. Съдът с лечебното средство се държи на тъмно и хладно място. След две денонощия сместа се прецежда, стафидите се изстискват добре и се разстилат на хартиена кърпа, за да изсъхнат. Целебните плодове са готови за употреба. Желателно е да се държат в камера.
На ден се изяждат около 20-25 стафиди, сутрин на гладно, в съчетание с вода.
Стафидите влияят благотворно на сърцето, нервната система, имат силно успокояващо действие.
Няма коментари:
Публикуване на коментар