ПРОДУКТИ, КОИТО ЗАМЪРСЯВАТ КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ
Думата „холестерин“ традиционно плаши всеки, който се грижи за здравето си.
Холестеринът се изработва от нашия организъм и постъпва отвън.
„Лошият“ холестерин е много плътен липопротеин, който се отлага на стените на кръвоносните съдове и може да ги запуши. Това е опасно, защото може да лиши вътрешните органи от хранителни вещества, могат да се образуват тромби, да се създадат проблеми за сърцето. Но този вид холестерин е само крайният резултат в процеса на запушването на кръвоносните съдове. Тази теория беше опровергана през последните години. Причината за атеросклеротичните плаки е друга.
Анализите могат да открият дали „лошият“ холестерин е повишен. Той няма симптоми.
Кои храни повишават нивото на „лошия“ холестерин?
Омлет. Медици твърдят, че традиционната сутрешна закуска е ударна доза от вредния холестерин, особено ако в него са добавени колбаси или бекон. По-полезни са варените.
Прекалената консумация на сладки храни. Те не бива да се изключват напълно от менюто, защото са нужни за енергия, но когато липсва двигателно натоварване, може да замърсят съдовете. Излишната захар в кръвта провокира микроувреждания на вътрешните стени на съдовете. На тези места впоследствие се отлага подкожната мастна тъкан и се замърсяват съдовете.
Колбасите. В преработеното месо се съдържа огромно количество стабилизатори, оцветители, емулгатори, напълнители, консерванти и други химикали, които замърсяват кръвоносните съдове. В колбасите се образуват и канцерогенни съединения.
Сосове. Майонези, кетчупи и пр. не съдържат натурални съставки, а повече от посочените добавки.
Алкохол. Той е главният враг на съдовете. Алкохолът води до натрупване на токсини в организма и намалява еластичността на съдовете. Отразява се на черния дроб, който е най-важният орган, който разпада холестерина и извежда токсичните вещества от организма.
Маргарин. Днешният маргарин е изключително вреден за организма. Той се произвежда основно от палмово масло, което на 90% не се усвоява от организма. Като се добавят и хидрогенизираните мазнини, се засилва вероятността не само от запушване на съдовете, но и от онкозаболявания.
Газирани напитки. Те съдържат огромно количество съединения, които в излишък в организма действат като токсини; съдържат и подсладители, които в голяма концентрация се трансформират до липидни съединения, които се отлагат на съдовете във вид на холестеринови плаки.
Пилешки колбаси. Произвеждат се основно от пилешка кожа, в която се съдържа огромно количество холестерин.
Червеното вино и кафето, употребявани в излишък, също са вредни за кръвоносните съдове.
Няма коментари:
Публикуване на коментар