Звездни Цивилизации

четвъртък, 3 март 2016 г.

Зловещо! Отровата, наречена храна или мръсните тайни, които корпорациите не искат да научите!Съдържа: свинско месо, птиче МОМ, сланина, сол, лук, захари – декстроза, подправки – соев изолат, картофено нишесте, стабилизатори: Е450, Е451, оцветители: Е120, Е160с, Е162, консервант: Е250, вода, жив протеин, овкусител: Е621, антиоксидант: Е330, Е315.

Сигурно се чудите какъв е този странен химически коктейл! Ето ви жокер: това е съставът на „хранителен” продукт, наречен „македонска наденица”. Щедро рекламиран по телевизиите, той се продава в „Карфур”, а и в другите вериги, само за 2,50 лева за кило на промоция.

Питате се какво е МОМ? Това е технология за механично обезкостяване на месо или по-точно за брутално изстъргване и на последната молекула месо чрез въздух под налягане. Използват я при птиче и свинско месо. При преживните животни като говеда, овце и кози е забранена, заради потенциалните рискове от болестта „луда крава”. След като е драстично опоскан, пилешкият скелет, заедно с други отпадъчни продукти, се превръщат в каша. Наричат я  „прат” и от нея се правят кренвирши, „телешки” салам и други „колбаси”.

Разбира се, тук на помощ идва химията, която всъщност още през миналия век замени до голяма степен хранителната промишленост.

Няколкостотин хранителни добавки, в които по същество няма нищо хранително, преобразяват и най-големия боклук в продукт, който пълни рафтовете на магазините. Въпросните добавки разпознаваме с буквичката Е по етикетите. „Е”-то уж е гаранция, че добавката е безопасна.

Каква ирония! В „македонската наденица”, например, три оцветителя имат грижата да й придадат цвят. Те са с различни номера в диапазона от Е100 до Е199. Сред тях Е120 е червено багрило – кармин (карминова киселина). Извлича се от бръмбарите кохинил (Coccus cacti или Dactylopius coccus), при това само от женските екземпляри.

Тези бръмбари са паразити по някои видове кактуси в Латинска Америка. Преди да снесат яйцата си, те придобиват червен цвят. Тогава се събират, изсушават и след обработка с подходящи разтворители се извлича цветният пигмент. От 70 000 бръмбара се получава едва половин килограм оцветител. Доста трудоемка работа, затова и багрилото не е никак евтино.

Разбира се, има и синтетични методи за получаване на кармин. Изкуственият оцветител обаче си има запазена територия – с него боядисват кампарито, също и лекарства, заради зачестили алергии към извлечения от бръмбарите оцветител. Червената боя кармин има такава химическа структура, която я прави най-стабилна сред всички природни, лекарствени и козметични оцветители. Тя е устойчива на нагряване и охлаждане, на светлина и окисилители, дори в среда с различна киселинност. Това пък е добре дошло за производството на храни.

Другият оцветител в „македонската наденица” – Е160с е паприка екстракт (капсантин, капсорубин). Както подсказва името му, това е оцветител, добиван от чушки. Другият оцветител – Е162 (бетанин) се извлича червено цвекло и се счита за безопасен. Натъпкана с тези оцветители, наденицата става съблазнително червеникава.

След като е „коригирана” на цвят, идва ред да се пооправи и на вкус. Основната грижа тук имат специална категория хранителни добавки, известни като овкусители. Най-популярният и масово прилаган е натриевият глутамат – Е621 (натриев моноглутамат е абсолютно същото). Някои го наричат умами или „петият вкус”, който е традиционен за източната кухня. Глутаматът има вече 100-годишна история и доста спорна репутация, макар че се произвежда в огромни количество – светът изяжда всяка година над 1,5 милиона тона. С огромни количества от него ръсят, за да са по-вкусни, чипса, царевичните пръчици и други подобни храни, но също и замразени полуготови храни, сухи супи и др. Използват го с пълни шепи, защото е далеч по-евтин от редица други аромати и оцветители.

Следващата стряскаща добавка в „македонската наденица” е декстрозата. Това обаче е глюкоза, маскирана зад по-непопулярното й наименование.

Да продължим нататък по списъка. Е450 (дифосфати) и Е451 (трифосфати) са химикали, наречени стабилизатори. Какво стабилизират ли? Фосфатите са основните съставки на специални смеси, наречени с нарочно измисления термин окрехкотители. Само не си мислете, че зад сложното име се крие нещо, което подобрява вкуса и качеството на месото. Не, това е процедура, при която в него се инжектира химически разтвор, забъркан от споменатите вече фосфати, караген, цитрати (производни на лимонената киселина), модифицирани нишестета, ксантанова гума, гума-гуар, както и други химикали. Тази бойна смес задържа водата в клетките. Когато от въпросната саламура се инжектира 2 до 5%, месото има до 20% по-голяма способност да задържа вода. Това минава за нормална доза! Сещате ли се вече защо се прави всичко това?

Производителите тъпчат птичето месо с 60-80% от този разтвор и то им излиза страшно евтино, защото в магазина плащаме уж за 1 килограм месо, а реално то тежи само наполовина. Тази практика е особено ефективна при шунките – от кило суровина и литър вода се добиват два килограма „шунка”. Разбира се, освен с всичко изброено дотук тя е натъпкана и с така наречения „изкуствен пушек”.

Зад означението Е315 се крие аскорбиновата киселина (витамин С). Да, тя е полезно вещество, стига да нямате проблеми с бъбреците. Витамин С обаче е много скъп, за да се слага навсякъде. Заменят го със сол на аскорбиновата киселина – натриев изоаскорбат, която е пет пъти по-евтина. Освен че е антиоксидант, тя има и друг много важен за производителите ефект – запазва цвета на продукта.

Гумата гуар и ксантановата гума са своебразно лепило. Те държат цялата тази смес в някаква форма. Стъпка по стъпка ето че стигнахме и до черешката на тортата – натриевия нитрит, който пази месата от потъмняване. Да, той има консервиращ ефект и в най-добрия случай само леко съсипва бъбреците. Подложи ли се обаче на топлинна обработка, става страшно. При пържене на месо натриевият нитрит  си взаимодейства с вторичните амини и се получават нитрозоамини. А те, както вече е доказано, имат канцерогеннно действие.

Същият процес настъпва и когато хапваме наденичка или саламче. От тях натриевият нитрит попада в киселинната стомашна среда и там светкавично се появяват опасните нитрозоамини. Това обяснява защо главното им канцерогенно действие е под формата на рак на стомаха.

В интерес на истината трябва да се признае, че нитратите в месните продукти далече не предизвикват само болести. Те най-ефикасно контролират разпространението на страшни за здравето бактерии, които биха могли да причинят салмонелоза или ботулизъм. Сигурно сте чували за ботулиновия токсин – това е най-мощната отрова, позната на човечеството. Счита се, че само 400 грама от него могат да затрият човешкия род от лицето на Земята. Иронията обаче е пълна, защото ботулиновият токсин е същият този ботокс, който жените с охота инжектират в лицата си в опит да позаличат белезите на естественото остаряване. Разбира се, медицинският ботокс е силно разреден. Но все пак имайте едно наум!Какво има в „Кока Кола” и „Пепси”

Газираните напитките са наистина опасни, могат да отключат рак

Гигантите „Пепси” и „Кока-кола” са изправени пред голямо предизвикателство. Май ще се наложи да изпишат на видно място предупреждение за опасността от рак, подобно на онези стряскащи надписи върху цигарените кутии. Другият вариант е да променят рецептата за получаване на синтетичния оцветител E150D. До тази дилема се стигна неотдавна, след като властите в Калифорния откриха в напитките им огромни количества от канцерогенното вещество 4-етилимидазол. Законът в този щат е категоричен. За компаниите обаче да изтипосат на видно място, че продуктите им водят до рак, е все едно да се самоубият.

Опасният химикал се получава при синтезирането на изкуствения оцветител „карамел”. Той плува в огромни количества и в двете напитки, като им придава тъмна окраска. Компаниите побързаха да обещаят, че ще променят технологиите си така, че да не се синтезира опасното вещество.

„Карамелените” оцветители са четири на брой и се получават като се загрява захар с определени химични реагенти. Например, при Е150D – кафявата боя в „Пепси” и „Кока-кола”, се добавя химикалът амониев сулфат. Ако ви звучи познато, то е защото се използва основно като изкуствен тор. Вижте само какво пием!Кафявият оцветител Е150d обаче далече не е най-опасната боя в напитките и храните. Азбучна истина е, че всички синтетични оцветители вредят на човешкото здраве. (Вижте малка част от тях в карето отстрани). Не забравяйте, че тартразин (Е102), хинолиново жълто (Е104), сънсет жълто (Е110), азорубин (Е122), амарант (Е123), понсо 4R (Е124), еритрозин (E127), алура червен (Е129), индигокармин (Е132), брилянтно синьо (Е133) са отговорни за редица проблеми при децата – хиперактивност, нарушения в концентрацията, астма и др. Съдържат се във всички ярко оцветени продукти, на които хлапетата толкова се радват – бонбони, сокове, близалки и всякакви други лакомства.

Майонезата причинява рак на гърдата

Не по-малко опасни са и консервантите и антиоксидантите. Синтетичните сред тях са направо бомба със закъснител. Най-често в храните се използват сулфитите (Е220-Е228), парабените (Е214-Е219) и бензоатите (Е210-Е213).

Едва през последните години се заговори, че парабените са ендокринен разрушител. Те опасно повлияват хормоните на човека, като предизвикват репродуктивни и неврологични проблеми. Подобно действие имат и галатите (Е310-Е312), използвани като антиоксиданти в майонеза, сушени меса, сухи супи. Те са причина за рака на гърдата при жените, а вече и при мъжете. Водят до намаляване на тестостерона при мъжете, увеличават риска от рак на тестисите и простатата, причиняват безплодие и при жените, и при мъжете. Те са в дъното и на все по-ранното полово съзряване на децата.

Учени са установили че съвременният мъж произвежда двойно по-малко сперма от своя дядо, когато е бил на същата възраст. Обясняват го с наличието на подобни химикали в храните. Впрочем подобно унищожително действие върху съвременната мъжественост имат и редица компоненти на козметичните продукти. Учените вече са наясно, че действието на химикали като парабени, бутилхидрокситолуен (БХТ, Е321) и бутилхидроксианизол (БХА, Е320) не е никак безопасно. Те най-често се използват като консерванти за масла и мазнини, тъй като притежават добро антиоксидантно действие.

Вкусно? Не, чиста заблуда за мозъка

През 2012 г. ЕК обяви списък от позволени 2100 ароматни съставки в храните. Още 400 остават на пазара, докато премине проверката им за безопасност. Тези съставки, които са чиста химия, служат за придаване на определен вкус и аромат на храните. Да, те имитират природни миризми, но са синтезирани в лаборатории. Изписването им на етикетите се ограничава само с една единствена думичка: „аромат”. А предназначението е да ароматизират зле приготвения хранителен продукт, така че всеки да го пожелае.

В името на печалбата скриват отровите от етикетите
Не яжте продукти, които съдържат натриев глутамат, означен с Е-621!

Натриевитя глутамат е усилвател на вкуса. Днес производителите го добавят дори в най-неочакваните продукти.

Бял шлифован ориз

Болестта бери-бери е широко разпространена в източните страни до началото на ХХ век и се смяташе за една от най-опасните. Тя поразява нервната система, което води до слабост, загубата на апетит, повишена възбудимост, парализа с голям риск за смърт. Често от бери-бери страдали японските моряци. През 1884 г. японският диетолог Т.Такаки забелязал, че заболяването може да се избегне, като се увеличат зеленчуците в менюто. През 90-те години на 19 век холандският лекар Х. Айкман открил, че болестта възниква при употребата на шлифован ориз; и че човек може да заболее от полиневрит, ако употребява пилешко месо от пилета, хранени основно с този вид ориз. Полираният ориз се получава чрез отделяне на обвивката от зърната, която има лечебно действие. След продължителна работа учените успели да отделят от оризовите обвивки кристално вещество, което съдържало сяра. Това вещество е витамин В1, тиамин, който предпазва и лекува бери-бери; липсата му в полирания ориз водела до заболяването. Тиаминът бил изследван чрез химически методи и през 1937 г. бил синтезиран. Днес го добавят към полирания ориз и бялото брашно.

Захарозаместители

Всички заместители на захарта имат силен жлъчегонен ефект.Ако имате болести на жлъчните пътища, заместителите на захарта могат ги да изострят. Подсладителите в газираните напитки ги превръщат в истинска отрова. Момчетата пият газирано с литри, а по-късно заболява простатата им…

Ацесулфам – Е950, Sweet One. През 1974 г. в САЩ ацесулфамът бил признат за бавно действаща отрова, която ускорява развитието на злокачествените тумори.

Аспартам – Е951. Търговски имена – суитли, сластилин, сукразид, нутрасуит. През 1985 г. е открита химическата нестабилност на аспартама – при температура около 30 градуса в газирана вода той се разлага на формалдехид (канцероген от клас А), метанол и фенилаланин.

Цикламат – Е952. От 1969 г. е забранен в САЩ, Франция, Великобритания и редица страни, заради подозрения, че провокира бъбречна недостатъчност. В страните от източния блок е много разпространен заради ниската си цена.

Захарин – Е954, псевдоними Sweet‘n‘Low, Sprinkle Sweet, Twin, Sweet 10. Разрешен в много страни, но лекарите не го препоръчват, когато човек няма диабет. Има подозрения,че захаринът изостря жлъчнокаменната болест.

Ксилит – Е967, Сорбит – Е420. В големи дози – повече от 30 грама на прием, предизвиква разстройство на стомаха.

Трансмазнините

Трансмазнините са специфичен вид ненаситени мазнини, получени по изкуствен път. Течните растителни масла при хидрогенизирането се превръщат в твърди растителни мазнини – маргарини, кулинарни мазнини. Хидрогенизираните мазнини имат деформирана молекулярна структура, нехарактерна за природните вещества. Вграждайки се в клетките на нашия организъм, трансмазнините нарушават клетъчния метаболизъм. Хидрогенизираните мазнини пречат на пълноценното хранене на клетките и водят до натрупване на токсини, което е една от причините за болестите.

Масло, което съдържа 72,5% мазнини, не бива да се употребява. Това е хидрогенизирано масло с лошо качество, разбито с водород.

Не употребявайте масло с масленост под 82,5%.

В резултати от изследвания на негативните последици от употребата на трансмазнините са публикувани следните им свойства:

Влошаване качеството на млякото у кърмещите майки; с млякото трансмазнините се предават на детето.

Раждане на деца с патологично ниско тегло.

Увеличаване риска от диабет.

Нарушаване на работата на простагландините, което се отразява негативно върху ставите и съединителната тъкан.

Нарушение на функцията на фермента цитохром-оксидаза, който играе ключова роля в обезвреждането на химическите вещества и канцерогени.

Отслабване на имунитета.

Намаляване нивото на мъжкия полов хормон тестостерон и влошаване качеството на спермата.

Нарушаване на клетъчния метаболизъм и в резултат: атеросклероза, артериална хипертензия, исхемична болест на сърцето, рак, затлъстяване, влошаване на зрението.

Употребата на хидрогенизирани мазнини намалява способността на организма да се противопостави на стресовете, увеличава риска от депресии.

Продукти, които съдържат трансмазнини

Маргарин

Меките масла, миксовете от краве и растителни масла

Рафинирано растително масло

Майонезите

Кетчупите

Продукцията на бързото хранене (фаст-фуд), за приготвянето на която се използват трансмазнини

Сладкарски изделия – торти, пасти, бисквити

Снаксове, чипсове, пуканки

Замразени полуфабрикати

В рибните консерви, които не са мариновани в мазнина, е добавен уротропин, който е признат в света за много опасна добавка и е забранен. В състава на уротропина влизат амоняк и формалдехид.

Хайверът може да се съхранява дълго само в замразен или силносолен вид. Ако се продава слабосолен хайвер, значи в него има или уротропин, или лимонена киселина.

Продукти, които съдържат генномодифицирани организми

Какао

Фъстъци, в тях вграждат гена на петунията. Получава се страшно отровно вещество; насекомите не нападат фъстъците.

Вносните картофи

Зеленият консервиран грах

Консервираната царевица

Царевичните пръчици

Зърнени закуски с ароматизатори и оцветители, които напомнят натуралните.

Храни, пълни с химия

Бонбони: в производството им се използва силна химическа есенция.

Мармалади и сладка, които са мощни антиокислители. Никога не можете да съхраните плода във вида, в който го купувате от магазина. Конфютюрите и мармаладите там нямат нищо общо с натуралните сладка, които приготвяме вкъщи. Просто чудо на химическата промишленост, и то смъртоносно опасно.

Пържените картофи в заведенията за бързо хранене.

Хамбургерите и дори салатите в МакДоналдс, дюнерите.

Продуктите за бързо приготвяне, юфки, разтворими супи, картофено пюре, бульонни кубчета; всичко това е истинска химия, която нанася вреда на организма.

Всички колбаси, шунка, суровопушени колбаси и пр. – те са произведени от генномодифицирана соя. Кренвирши, наденици, варени колбаси, пастети и други, съдържат и скрити мазнини. Те съдържат сланина, свинска кожа и други отходни месни отпадъци; тези вредни вещества са около 40% от колбасите и са маскирани като месо. В колбасите няма никакви натурални съставки; в производството им се добавят и специални гелове, които съдържат каратинин, усилватели на вкуса, оцветители. През нощта в специална апаратура гелът се смила заедно с кости и други боклуци и се получава голямо парче “месо”. Розовият цвят на това “месо” се получава от усилвателите на цвета заедно със специалните лампи на витрината, под светлината на която колбасът изглежда свеж. Течностите за пушене на колбасите съдържат формалдехид!

Не употребявайте млечни продукти, които се съхраняват повече от два месеца! Всичко, което се съхранява повече от две седмици, не бива да се употребява. Асептичната им опаковка съдържа антибиотик.

Дините са обработени с такива отрови, че направо си подписвате смъртната присъда.

Не купувайте грозде, което не се разваля! Обикновено го обработват с хлороформ и други сериозни антиокислители.

Чушки, които не са характерни за сезона, те са генномодифициран продукт!

В последно време се говори за вредата от хляба, произведен с мая. Вместо хляб ние консумираме гъбички. Затова предпочитайте ръжен хляб. Рафинираното бяло брашно от висш сорт и други рафинирани продукти влизат в списъка с топ-вредните продукти.

Гъбите от магазина: те съдържат отровите цитотоксини. Най-опасните отрови, които се съдържат в тях са аманитините, които потискат образуването на клетки в РНК, който управлява синтеза на белтъчините, което води до дисфункция на черния дроб, а е възможен и летален изход.

Сухи кайсии, сливи, стафиди – красивите сухи плодове показват, че са обработени с химикали.

Сладолед – днес няма сладолед, произведен от мляко. Плодовите сладоледи са голи есенции, в тях няма нищо натурално.

Опаковани кексове, бонбони, шоколад: 90% от шоколада не е шоколад, а оцветители и заместители на захарта и какаовото масло; шоколадите са с много калории, съчетани с химически добавки, ГМ-продукти, оцветители и ароматизатори.

Пилешкото месо на нашия пазар съдържа женски хормони, затова мъжете не бива да ги употребяват. Пилетата получават шест женски хормона, включително прогестерон. При мъжете, които консумират постоянно пилешко месо, спада тестостеронът под въздействието на женските полови хормони.

Разтворимите кафета водят до пълно израждане на хормоналните жлези.

Чуждестранните ароматизирани чайове, които съдържат лимонена или портокалова киселина. Веднага възниква зависимост, а всички киселини трябва да се изведат от организма.

Майонези, кетчупи, сосове и подправки – съдържат много оцветители, заместители на вкуса, ГМО и консерванти, които нарушават микрофлората в червата, унищожават полезните микроби в организма.

Сладките газирани напитки, които са смес от захар, химия и газове. Кока-колата освен букета от химия съдържа и 4-5 чаени лъжички захар!

Соковете в пакети и кутии нямат нищо общо с натуралните съставки. Там няма никакви плодове!

През зимата ягодите са съвършено безполезен продукт, там няма никакви витамини!


Майонезата съдържа изключително количество мазнини, въглехидрати, оцветители, подсладители, заместители и т.н.

 Макаронените изделия за бързо приготвяне са чиста химия и доказано нанасят вреди на организма.

 Солта повишава кръвното, нарушава киселинно-солния баланс в организма, способства за натрупването на токсини.


Няма коментари:

Публикуване на коментар