Звездни Цивилизации

неделя, 13 март 2016 г.

Един масонски проект - Храмът св. Йоан Богослов (Храмът на Апокалипсиса)




Катедралният храм св. Йоан Богослов (St. John the Divine) е строен повече от 100 години и трябвало да бъде най-големия в САЩ. Колкото и странно да звучи, но това бил масонски проект. Средства за строежа не били пестени. Сред спонсорите бил и самият Велик Магистър на масоните в щата Ню Йорк.

На катедралата в Ню Йорк са изобразени странни скулптури, от които мнозина могат да ги побият тръпки. Катедралните колони са разположени на западната част на сградата, до входа и са в готически, еклектичен стил. Резбата на тези колони била изработена през 1997г. и на нея са пресъздадени сградата на Крайслер и кулите близнаци, разрушени при атентатите на 11-ти септември 2001г. Над гравирания Ню Йорк се издигат огромни океански вълни, които заливат небостъргачите и другите сгради и ги повалят. Изобразени са автобуси и коли, падащи от Бруклинския мост, който е разцепен на две. Под това изображение може да се види символична сценка, будеща асоциации с Нюйорксата фондова борса и кризата случила се с нея, а именно скулптура на сградата на фондовата борса и фигури на хора, носещи в ръцете си блага, а до тях учудващо изобразени на колоната - влечуги.

И отново тежки картини изобразени като скулптури върху колона: конете на апокалипсиса, обхванати в пламъци, съсухрени мумии, младенец, появяващ се от странна утроба, жертвен агнец с вързани крака (под младенеца) и цялата тази сцена обхваната от нечии ръце, също гравирани на колоната. Спиралата издълбана на същата колона сякаш символизира изкривеното съзнание на съвременните хора.

Поредна зловеща сцена: мъртъвци и скелети, живи и мъртви, очи, много очи, опасали колоната на смъртта. Послание, което сякаш гласи: ,,И дойде време, когато живите завидяха на мъртвите..."

Катедралата съдържа не само християнски, но и кабалистически символи, като ..дървото на живота" и змията охраняваща дървото сефирот, сякаш за да подскаже, че праведниците/кабалисти не ги грози никаква опасност.

Странно изкуство и визия за излъчването на един храм или предизвикване на съдбата, всеки може сам да го тълкува.





Няма коментари:

Публикуване на коментар