Звездни Цивилизации

сряда, 2 март 2016 г.

КРЕНВИРШИТЕ – СЛОЖЕН ХИМИЧЕСКИ ПРОДУКТ, КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАРЕЧЕ НЕ САМО „МЕСО”, НО И „ХРАНА”

Кренвиршите са един от най-популярните продукти. Един колбасарски цех може да произвежда няколко вида кренвирши, но каймата, от която се произвеждат е една и съща. Различните видове се различават по цвета, който се дължи на химикалите.
Вместо месо производителите влагат в кренвиршите субстанция от кости с остатъци от месо. Възможно е да съдържат пилешки кости, обрезки от говеждо и свинско месо, сланина, сухожилия. С помощта на преса те се превръщат в нещо като пюре. Конска мазнина, суха кръв, соя и пшенична целулоза – това са основните съставки в кренвиршите, а добавянето на химически добавки, ги „овкусява” с вкус и аромат. Мазнина от кожи и кости се стопява и се добавя в пюрето, за да се получи по-сочен продукт. Допълнително се добавят хидрогенизирани растителни мазнини – преди всичко палмово масло. В процеса на обработката мастните киселини, които се съдържат в палмовото масло, променят структурата си и се превръщат в опасните за здравето трансмазнини. Естествено, добавя се и натриев глутамат. Към тази маса се добавя и вода. За да се получи гъвкава структура, в масата се добавят стабилизатори, а без оцветителите каймата изглежда сива. Като стабилизатори традиционно се използват нишесте и желатин, но днес те са сменени от хидроколоидите, които свързват водата и каймата десет пъти по-добре. Те представляват нещо като лепило. Натриевият нитрат (Е250( се добавя в каймата за кренвиршите по две причини. Първо, той придава на безцветната смес от животински и растителни мазнини ярко-червения цвят; второ, той е мощен консервант, който потиска развитието на трупните бактерии. Много експерти смятат, че употребата на натриев нитрит води до рак на стомаха, но без него след няколко часа масата ще започне да гние.
Кренвиршите не бива да се пържат, варят или подлагат на каквато и да е температурна обработка, защото съдържащите се в тях компоненти се окисляват агресивно и се превръщат в мощни канцерогени, които провокират рак.
Миналата година в американски кренвирши беше открита човешка ДНК...
Световната здравна организация вкара кренвиршите в черния списък с продукти от преработено месо, които са опасни за човешкото здраве.
Колкото и да е странно, специалисти по храненето твърдят, че Е-добавките, нишестето, гарагенанът и соята не са най-опасните съставки в кренвиршите. По-страшна е смляната маса, в която се съдържат костна маса и костен мозък от животните, в които много бързо се развиват канцерогени.
На децата тези кренвирши действат като наркотици заради натриевия глутамат, който предизвиква привикване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар