Звездни Цивилизации

сряда, 7 юни 2017 г.

Флуорида в пастите  за  зъби  и водата  е опасна  отрова  която бавно ни убиваБезброй телевизионни реклами и стоматолози ежедневно ни убеждават, че трябва да използваме паста за зъби, за да поддържаме зъбите си здрави. При това поне два пъти на ден. Факт, който не може да бъде оспорен, като се има предвид съвременния начин на хранене и живот. Но замисляли ли сте се, защо всъщност така упорито искат ни убедят, че миенето на зъбите трябва да се извършва толкова често и при това с точно определено средство – пастата за зъби, която ни рекламират?

Почти всички пасти за зъби съдържат флуорид, познат още като флуор. Според учени и зъболекари, това е вещество, което изгражда зъбите и костите и следователно е от изключителна важност за човека. Аз обаче ще ви представя една малко по-различна реалност. Флуроридите, които се съдържат в пастите за зъби НЕ СА същите като естествения минерал флуорид. Вместо това при тях става дума за отровни, химични отпадъчни продукти от производството на алуминий, стомана и фосфати.
„Флуоризирането е най-големия случай на научна измама през този век.“, Робърт Картън, 1992, Ph.D.

Като всяко опасно отровно вещество, този флуорид трябва да бъде унищожен по безвреден за околната среда начин, който е и много скъп. Индустрията обаче е намерила по-елегантен начин да се отърве от токсичните си отпадъци, правейки ги част от редица продукти за устната хигиена. Флуоризането не случайно се оспорва от вече над 50 години. Интересно защо животните рядко страдат от проблеми със зъбите, макар че не са ги мили нито веднъж през живота си, а точно човекът, който толкова внимание обръща на устната си хигиена, страда често от разрушени зъби?

Животните не използват четка и паста за зъби
Фактите говорят…

Флуорид в природата

Флуор е неметално, силно реактивно и отровно вещество от групата на халогените. В следствие на неговата реактивност, той не се среща в естествен вид в природата, а винаги се свързва с различни минерали, образувайки например калциев или натриев флуорид. Тези съединения имат метални, неорганични качества и се отлагат в човешките тъкани.
Флуорид в историята

До 1945 г. флуоридът е бил класифициран като отрова.
Флуоридни съединения са били използвани и в двете световни войни като боен газ.
Флуорид се е използвал в концентрационните лагери.
Поради липса на научни доказателства за ползата от флуоризирането на питейната вода, швейцарският кантон Базел е преустановил тази практика през април 2003 след 41 години.
Действие на флуорида

Предизвиква силни раздразнения.
Прониква през алуминий, стъкло и дори стомана!
Разгражда дори и зъбния емайл, макар че той е едно от най-стабилните естествени вещества, които съществуват.
Вреди на нервната система, сърцето, черния дроб и бъбреците.
Причинява повреди в ДНК.
Деактивира поне 62 ензима в човешкото тяло и поврежда ензими, отговорни за регенерацията на ДНК.
Увеличава риска от разболяване от остеопороза.
Намалява плодовитостта при мъжете.
Отслабва волята на човека, което е причина да се използва в 60% от лекарствата за психиатрични заболявания.
Натриев флуорид е съставен елемент на различни пестициди и отрови за мишки.
Той не се разгражда от тялото, а се натрупва с годините, превръщайки се в невидима заплаха за нашето здраве.
Предупреждение от индустрията

Производителите на детска паста за зъби със съдържание на флуорид предупреждават върху опаковките на продуктите си, че деца под 6 години не трябва да чистят зъбите си без родителски контрол. Освен това препоръчителното количество паста за зъби се ограничава до размерите на грахово зърно. Защитниците на индустрията обикновено обясняват този факт с това, че дозата прави отровата и дават за пример как приемането на прекалено много вода също може да има фатални за човека последствия. Но защо тогава на нито една бутилка с вода не пише подобно предупреждение?
Това, което никой не отрича е, че едно дете с тегло под 10 кг не би оцеляло ако нагълта цялата туба с паста за зъби. Но пък малките дози нямат толкова очевиден ефект, затова флуоридът се използва масово в различни продукти за устната хигиена, които дори и ние, порастналите деца, не винаги дозираме по оптималния начин.

Рафинираната захар – само една от причините за кариес
Причини за появата на кариес

Кариесът не е генетично заболяване, нито кармично наказание, магия или лош късмет. Според Американската стоматологична асоциация кариес се образува когато хранителни продукти с високо съдържание на въглехидрати (т.е. захар и нишесте) се задържат по зъбите. Бактерии, живеещи в устата се изхранват от тези остатъци и произвеждат киселини, които след известно време разрушават зъбния емайл и зъбът заболява.
Още в началото на миналия век американският стоматолог и първи ръководител на Националната стоматологична асоциация на САЩ, д-р Уестън А. Прайс, е започнал изследване на причините за поява на кариес. За целта той се насочил към различни племенни народи, живеещи в хармония с природата. Обект на неговите проучвания са били различни племена, водещи изолиран от модерната цивилизация начин на живот, като например канадските индианци, австралийските аборигени, ескимосите, както и обитателите на отдалечени села в швейцарските Алпи и островитяни от Централна Америка.
Оказало се, че не храненето с продукти с високо съдържание на въглехидрати е причина за появата на кариес. Обитателите на алпийските села например се прехранвали основно от млечните си добиви и зърнени култури, които според съвременните източници водят неизменно до развалени зъби. Трябва да се отбележи и че всички изследвани племена не чистели зъбите си със специални средства, ако въобще смятали това за необходимо. Причината тези хора рядко или никога да не развиват кариес се криела в качеството на храната им. Д-р Прайс установил, че те ядат храна с пъти по-богата на витамини и минерали от тази, налична в индустриално развитите части. Суровото, непастьоризирано мляко от крави, пасли трева, свежо приготвеното сирене, както и зърнените култури, отгледани в чиста и плодородна почва са богат източник на редица ценни за човека вещества.
От друга страна консумацията на преработени и рафинирани храни, идващи от замърсени райони или отгледани в изкуствени условия, води до липси в човешкото тяло, което то трябва да компенсира със собствените си запаси. Обърнете внимание и на алкално-киселинния баланс, който тялото се стреми да поддържа по всяко време. Ако храната, която приемаме е силно киселинна, балансът се нарушава, а за регулирането му са нужни минерали, като например калций. Висококиселинната храна е бедна на тези вещества, затова те се набавят от местата в тялото, където се складират – именно костите и зъбите.
Лишавайки зъбите си от важни минерали, те стават податливи за кариес и други заболявания. Но кариесът не е необратим и не означава край. Нека не забравяме, че телата ни имат способността да се регенерират и зъбите не правят изключение.
Изводът е, че зъбите се лекуват и поддържат здрави с правилната храна – възможно най-естествена, необработена и получена по природосъобразен начин храна, богата на витамини и минерали. Тази статия не може да обхване цялата тематика с подробности, затова ви съветвам да се информирате и от други източници. Ще дам за пример Рамиел Нейгъл, който успешно е излекувал своите и зъбите на дъщеря си от кариес и други проблеми само чрез храненето и е описал всичко в своята книга.

Как да поддържаме зъбите си здрави по естествен начин?

Макар че здравословното и пълноценно хранене е ключът към здравите зъби, не бива да се подценява и влиянието, което оказват бактериите, намиращи и образуващи се в устната кухина. Малко хора могат да разчитат единствено на храната си, за да запазят здравето си в отлично състояние. Затова зъбната хигиена не трябва да се пренебрегва. Подходящи средства с антибактериално действие ще намерите и в природата.
Жабуренето със сусамово олио или шарлан е чудесно за засилване на зъбите и венците.
Сребърната вода е идеалната вода за уста благодарение на мощното си антибактериално действие.
Ксилитолът, който е известен преди всичко като заместител на захарта, предотвратява развитието на бактерии и реминерализира зъбите.
Витамин С – широкоспектърният витамин – участва в изграждането на зъбите и подпомага заздравяването на венците. Приемът му може да стане и под формата на висококачествена хранителна добавка.
Нийм, градински чай (салвия), мента, лимонена трева, хималайска сол, сода бикарбонат, кокосово масло и гел от алое вера са само някои от другите естествени средства, които можем да използваме комбинирано за направата на домашна паста за зъби.
На вашето внимание – паста за зъби без флуор

Употребата на паста за зъби при повечето хора е неизбежна, особено за тези, които не обичат да правят експерименти със здравето си. Откакто все повече хора започнаха да се обръщат към алтернативната медицина и да търсят натурални лекарствени и козметични средства, нарастна и търсенето на паста за зъби с естествени съставки, без или с минимално съдържание на химични вещества и най-вече без опасния флуор.
За да ви препоръчам нещо конкретно, трябва да съм го изпробвала лично. Точно по тази причина искам да насоча вниманието ви към към пастата за зъби Dr. Silver. Тя се предлага и в хомеопатичен вариант и съдържа иновативна комбинация от естествени съставки, и разбира се няма флуорид. Добра е не само за зъбите, а и за родната икономика, защото е изцяло българска разработка и производство.

Оригиналната паста за зъби Dr. Silver е със сребърни йони, алое вера и хималайска сол. Хомеопатичната пък залага освен на действието на сребърните йони, така и на лимонов екстракт, сода бикарбонат и ксилитол. За пастата за зъби Dr. Silver мога да твърдя, че наистина прави това, което обещава. А именно:
Почиства ефективно и дезифекцира не само устната кухина, ами и четката за зъби
Предпазва от възпаления на венците
Има леко избелващо действие
Освежава дъха
Изключително икономична (една туба използвам почти година)
След поредното сериозно посещение при зъболекаря, когато диагнозата се оказа не искам да си спомням колко кариеса и бавно, но сигурно образуване на парадонтоза, бях посъветвана да подобря устната си хигиена (още). Тогава и начинът ми на хренене не беше за пример, така че въпреки прилежието ми в миенето на зъбите (за съжаление с паста за зъби с флуорид), често страдах от подобни оплаквания. След като зъболекарят направи каквото можеше, дойде мой ред да взема нещата в собствени ръце и да се погрижа това повече никога да не се повтори. Освен, че разширих процедурата по почистването на зъбите, включвайки междузъбните пространства, на помощ ми дойде и пастата за зъби Dr. Silver. За да съм по-сигурна в ефекта, се снабдих и с тогава още новите четки за зъби със сребърни йони, които освен всичко са меки и особено подходящи за почистване на пространствата между зъбите.

Тези два продукта ми помогнаха изключително много да подобря здравето на зъбите и венците си. Не съм спирала да ги използвам вече от няколко години, а когато ходя на преглед, получавам само похвали за добре поддържаните ми зъби. Е, пломбите все още си ги имам, но поне мога да съм спокойна, че остатъкът ще се задържи непокътнат.

Избелване на зъби със сода


Хлебната сода е известно средство за избелване на зъби още от времето на бабите ни, че и много преди това. Позната ни като сода бикарбонат, тя се използва и в състава на съвременните пасти за зъби, за подобряване на почистващите им свойства.

Един от най-старите методи за избелване на зъби със сода е чрез нанасяне върху влажна четка, с която се трие повърхността на зъбите и се масажират венците при възпаление.Как въздейства върху зъбите и устната кухина
Содата действа като мек абразив, който прониква в микропукнатините на емайла и премахва всички пигменти и органични отлагания върху зъбите. Алкалното и действие пък спомага за отстраняването на зъбната плака, а при възпаление на венците атакува микроорганизмите, причинители на процеса. Освен това содата е добро средство против лош дъх, тъй като неутрализира киселинните радикали на ароматните съединения, отговорни за неприятния проблем.

Сода бикарбонат е изключително ефективно и много евтино средство за избелване на зъби, с което обаче не бива да се прекалява.
Препоръчително е да се използва няколко пъти седмично след почистване на зъбите с обикновена паста. Честото третиране на зъбите направо със сода би могло да повреди зъбния емайл, което води до неприятни последствия.

Содата действа ефективно и в комбинация с други елементи
Вижте няколко рецепти за домашни пасти за зъби с избелващ ефект, които може да си приготвим сами.Избелваща смес от Сода и Сол
Смесете 2 ч. лъж. сода бикарбонат и 2 ч. лъж. сол в някакъв малък съд (чашка за кафе, например). Измийте зъбите с паста за зъби, както го правите обикновено. Изплакнете устата и с навлажнена четка нанесете сместта от сода и сол върху зъбите. Оставете да подейства за 20 минути и изплакнете отново.
Не се препоръчва честата употреба на тази рецепта, за да не се повреди зъбния емайл.

Силно избелваща паста от Сода и Кислородна вода
2 ч. лъж сода за хляб и малко кислородна вода се смесват до получаване на консистенция, подобна на обикновените пасти за зъби.
С получената субстанция почиствайте зъбите 2 пъти седмично. Сместта действа силно избелващо на зъбите. Подходяща е за отстраняване на петна от кафе, цигари, вино и др.

Домашна паста за зъби от Сода и Мента
5 ч. лъж. сода бикарбонат и 1/2 ч. лъж. сол се смесват с 1 суп. лъж. растително масло (олио или зехтин). Към получената смес се прибавят 8 капки етерично масло от мента. Разбърква се добре до получаване на хомогенна смес, която може да се използва като естествена паста за зъби.
Съхранявайте в подходящ съд и употребявайте не повече от 2 пъти на ден.

Почистваща паста за зъби с Водка и Лимон
2 суп. лъж. сода и 1/2 ч. лъж. сол се смесват с 1 ч. лъж. водка и 1 ч. лъж лимонов сок. После се прибавят 5 капки екстракт от риган. Разбърква се добре до получаване на еднородна смес. Съхранете в затворен съд и използвайте като паста за избелване и отстраняване на петна по зъбите.


източник - https://www.google.bg/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&ved=0ahUKEwiyh7TT86vUAhUrJMAKHWYlBcUQjhwIBQ&url=http%3A%2F%2Fblog.dalia-probg.com%2F%25D0%25B2%25D0%25BD%25D0%25B8%25D0%25BC%25D0%25B0%25D0%25BD%25D0%25B8%25D0%25B5-%25D0%25BF%25D0%25B0%25D1%2581%25D1%2582%25D0%25B0-%25D0%25B7%25D0%25B0-%25D0%25B7%25D1%258A%25D0%25B1%25D0%25B8%2F&psig=AFQjCNH12Npcp0fQROuUj1MnFJ-sPPaisA&ust=1496930660051244

Ф Л У О Р - по-отровен от оловото и малко по-слаб от арсеника!


Флуорът е силно токсичен бледожълт газ с остра задушлива миризма. Специфично за него е изключителната му химическа активност. Проучванията на учени от различни страни показват, че прилагането на флуориди води до намаляване на интелигентността и потискане волята на човека. При бебета и деца нарушенията са в развитието на мозъка, увреждане на моторната функция, способността за обучение, спадане коефициентът на интелигентност.
У нас в България няма нито една лицензирана лаборатория, която да изследва количеството на флуор във водата и хранителните продукти. Много от минералните води в България са с естествено (природно) повишено съдържание на флуориди (на етикетите се отбелязва с F).
В Европа има пределно допустими нива за съдържание на флуориди във водата за пиене – максимум 1.5 мг/л. За минералните води се допуска до 5 мг/л, защото се приема, че хората пият и чешмяна. На водите с повече от 1.5 мг флуорид на литър пише (макар и с малки, невзрачни букви, вляво от „заглавието“), че не се препоръчват за всекидневна употреба от деца под 7 години. В по-големи количества те не са безопасни и за възрастни.

Според НАРЕДБА No 9 от 16.03.2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели – приложение 1 - максималната допустима стойност на флуориди във вода, доставяна чрез водоснабдителната мрежа у нас е 1,5 mg/l.
Оптималното съдържание на флуора във водата е от 0,7 мг/л до 1-1,5 мг/л в големите водоснабдителни системи, но това се постига трудно.
Според "Национален доклад за състоянието на околната среда в България през 2009 г " отклонения по показател "флуориди" има в отделни населени места в области Хасково, Благоевград, Бургас и Плевен. Превишението на нормата е най-често около два пъти. Водата в България не подлежи на допълнително обогатяване с флуор.
Максимално допустимо количество флуор в минералните води у нас е 5 мг/л – следи се от Министерство на Здравеопазването и регионалните здравни инспекции.

Голямата ядрена и зъбна измама


Колко често миете зъбите си дневно – един или два пъти? А колко често сте се замисляли какво съдържат зъбните пасти, които ползвате ден след ден, месец след месец, година след година? Навярно никога. Иначе щяхте да престанете да се миете с тях и да преминете към други технологии и методи.
Все повече учените твърдят, че една от най-големите измами спрямо човечеството е флуоризирането – зъбните пасти, водата, наситена с флуорид (Fluoride). Мислим, че обогатяваме зъбния емайл с флуор, че запазваме нашите зъби здрави и красиви. Но ситуацията е обратната – става дума за измама.
Концерните отдавна стигнаха до извода, че най-добрия начин да се избавят от вредните промишлени производства е да ги продават на хората, които ще потребяват тези гадости. Едно от най-опасните глобални престъпления от този род е флуоризирането на водата и зъбните пасти на Запад.
Токсичните флуориди започнаха да се трупат в огромни количества при производството на атомните бомби в САЩ в рамките на “Проекта Манхатън”. В щата Ню Джърси на сметищата на концерна Дюпон се събираха планини от токсични флуориди, които се размиваха от дъждовете и попадаха в почвата.
Растителността умря, както и всички домашни животни в района. Жителите започнаха срещу Дюпон съдебни дела. Тогава концерна нае юристи и лекари със задачата да намерят на флуора някакво “лечебно приложение”. В резултат се появи изсмуканата от техните пръсти фалшива теория, че флуорът укрепва зъбите. Концернът Дюпон излезе сух от съдебния иск и получи идеална възможност да се избави от токсичните отпадъци, продавайки ги за вътрешно потребление на американците.
Днес не само те, но и хиляди хора по земята пият с водата и ядат със зъбните пасти натриев флуорид, който досега не е предпазил зъбите на нито един човек.

Единствента полза имаше “Дюпон”, който оттогава продава своите токсични отпадъци на цената на златото и чисти своите токсични сметища като ги прекарва през организмите на милиарди хора по света.
Повечето станции за флуоризиране на водата използват алуминиеви флуориди. Алуминият е вреден за живия организъм. Той е отровен за бъбреците и практически не се извежда от организма, а се натрупва в човешкия мозък и предизвиква болестта на Алцхаймер, или по-просто казано преждевременен старчески маразъм.
Флуоридът изпит с водата или от зъбната паста, бързо се поема от човешкия организъм и се концентрира предимно в местата на натрупване на калция, тоест в костите и зъбите. Даже само 20-30 мг флуор дневно нарушава обмена на калция и в резултат костите стават крехки и чупливи. В началото на 80-те години беше открито, че флуорът стимулира ръста на костите, но предизвиква костно деформации. Или така наречената Скелетна флуороза. Това е болестно състояние, в резултата на натрупването на флуор в костите, правещи ги много слаби и чупливи. Бъбреците могат да елиминират само 50% от ежедневния прием на флуориди. Останалата част се натрупва в костите. Най-високата честота на фрактури е регистрирана в районите със системно флуориране на водата. Артрит. Бяха публикувани данни, че флуоридите са канцерогенни - увреждат генетичния материал на клетката, в която влизат. Повече от 10 000 души умират всяка година от рак, дължащ се на флуориди. Една от лабораториите в САЩ през 1988 г. публикува изследвания, от които се виждаше, че флуоридите превръщат нормалните клетки в ракови. Освен това беше доказана и връзката между флуора и преждевременното остаряване на организма, разрушението на колагена, тоест на съединителната тъкан, на имунната сиситема, на генетиката и т.н. Високите концентрации флуорид нарушават нормалното протичане на ензимните процеси в тялото, което допринася за нарушения в метаболизма, предпоставка за редица заболявания, като алергии, рак, Алцхаймер. През 1993 г. NRC (Национален съвет за научни изследвания, САЩ) признава, че 80% от децата в районите с флуорирана вода имат зъбна флуореза - петна по зъбите. А при дневен прием над 2,5 mg има вероятност за остеосклероза. Флуоридите увреждат ДНК, подтискат имунитета и функцията на щитовидната жлеза. Те са протоплазмена отрова, затова са използвани като отрова за плъхове.


Защо започнаха да добавят флуор във водата и зъбните пасти?Както обикновено става дума за огромни пари. В течение на десетилетие огромни рекламни кампании пропагандираха “ползата“ от флуорирането. Учените, които предупреждаваха, че това е лъжа, бяха уволнявани. И едва неотдавна някои от тях успяха да пробият информационната блокада и да публикуват резултатите от изследванията за вредата от натриевия флуорид и даже в стандартните дози. Историята за създаването на мита за полезността на флуорида е описан в книгата "Флуорът - голямата заблуда", публикувана от известният журналист и продуцент на Би Би Си Кристифър Брайсън, която е базирана на 10-годишно проучване на фактите и слуховете по този въпрос.
Не е трудно да се досетим, че зъбните пасти, които най-широко са рекламирани, имат най-голямо съдържание на флуор. Какво да се прави? Най-простия отговор е, че даже при най-малко подозреие, че флуоридите са вредни, не трябва да се използват.

Основният източник на флуор: вашата храна!


Пастата за зъби и водата за пиене, изглеждат водещи източници за прием на флуорид, но най-широко разпространения източник всъщност е неорганичната храна! Причината за това е, широкото използване на пестициди, базирани на флуорид. Според Green, неорганичната храна може да се счита за една трета от приема на флуорид от обикновения човек!

Това е важно, тъй като много хора са в процес на погрешното допускане, че чрез избягване на флуорираната вода, те елиминират основният източник на флуор. Но ако все още ядете традиционни храни, отглеждани във стопанства, рискът от прием на флуорид все още е вероятно много висок. Криолита всъщност е Натриев хексафлуороалуминат (синтетичен криолит). Той се използва като средство за унищожаване на насекомите, паразитите или други подобни. Той е много лепкав, така че когато го пръскате, по-вероятно е да остане върху вашата продукция. Невероятно, но маруля пръскана с този вид пестициди вече може да съдържа невероятните 180 пъти по-високо съдържание на флуорид от това, което се препоръчва в питейната вода! Повечето хора предполагат, че като махнат външните листа, няма да погълнат това количество, но тъй като пестицида е лепкав ще ви е необходима четка за да го почистете добре. Цитрусовите плодове се пръскат с 95 PPM (части на милион) натриев хексафлуороалуминат. Картофите 22 PPM от външната страна и до 2 PPM от вътрешната страна. Стафидите – 55 PPM (части на милион). Но от всички храни, гроздето е може би е най-главния източник на флуорид, защото се пръска обилно с криолит. В житните растения били измерени 10 PPM (части на милион).
Защо количеството на флуорид е толкова високо? Защото веднъж те използват пестициди върху зърната, а после флуорирана вода. Животните са изложени на същия прием като човека - чрез това което ядат и водата, която са пили, и резултатът се появява в обезкостеното месо. Черният и зеленият чай са естествено богати на флуорид, дори и органически отгледани без пестициди. Това е защото растението поглъща флуорид чрез корена си от натурално обогатената с флуорид почва. Има данни за хора, които са развили скелетна флуороза от пиенето на големи количества студен чай.

Първо се информирайте дали вашата питейна вода е флуорирана. Ако отговорът е положителен, избягвайте:

Приготвянето на храна в алуминиеви съдове, тъй като флуорът се свързва с алуминия и образува опасно съединение с него.
Приготвянето на чай с вода от чешмата, тъй като чаят съдържа високи нива на флуор.
Не пийте сода, кока-кола и други напитки в метални кути или дори в бутилки, ако няма надпис «не съдържа флуор».
Не приготвяйте детска храна с вода от чешмата.
Бременните жени да не пият вода от крана.
Не поливайте плодовете и зеленчуците, които отглеждате, с вода от крана. Тъй като тя съдържа натриев флуорид, той се натрупва в почвата и съответно минава в плодовете и зеленчуците.
По-добре е да се използва не бяла захар, а фруктоза. Най-добре е захарта да се използва само от цели плодове, орехи, сухи плодове и т.н. Избягвайте и генетически модифицирания подсладител аспартам. Той е по-вреден и от захарта.
След приемане на богата на захар храна, почистете зъбите си с четка и конец или изплакнете устата. Вредно е да използвате сладки напитки в течение на дълго време. Ако се налага да пиете сладка вода, например с мед, след това колкото се може по-бързо почистете зъбите.
Препоръчва се да се чистят зъбите с конец и четка, но без флуоризирани пасти, след всяка храна. При избора на паста търсете онези, които не съдържат флуор. По-добре е пастата с прополис или масло от чаено дърво.
Домашни средства за миене на зъби са содата, куркумата, кокосовото масло и др.

Можете да се вслушате в съветите на стоматолозите за безфлуорна профилактика на кариеса. Колкото по-малко захар се съдържа в храната, която ядем, толкова по-малко време тя ще остава в устата и толкова по-малки ще са количествата киселина, която изработват бактериите.

Храни, съдържащи флуор:

Стафиди, спанак, моркови, ръжен хляб, пшеничен черен хляб, овесени ядки, орехи, боб, чай (черен и зелен) и др.
При хранените с пестицидни храни животни флуорът се акумулира в кожата, костите и мазнината на животното.
При пръскани растения с пестициди продукцията от тях съдържа повече флуор.
Приготвени с флуорирана вода храни и напитки съдържат повече флуор.

Единици за измерване на флуор


Ppm – Parts per million – части на милион – показва колко части флоур има в 1 милион единици от нещо (вода, паста за зъби, храна и др.). Обикновено тази мерна единица се използва върху опаковките на пастите за зъби.

1 ppm = 1 мг/л


Бутилираната вода по-чиста ли е от чешмяната вода?

Освен храната обаче, питейна вода със сигурност е основен източник на флуорид. Много хора погрешно вярват, че бутилираната вода е отговорът, но това е сериозно недоразумение. Като общо правило, не се препоръчва и не се насърчава използването на бутилирана вода по редица причини. Не само замърсяването на околната среда, но и различни токсини могат да се филтрират от пластмасата, замърсявайки водата ви. Около 40% от бутилираната вода е само бутилирана чешмяна вода. За чиста питейна вода, най-добре, от практическа гледна точка, да я пречиствате във вашия дом. За съжаление, флуора веднъж добавен, трудно може да бъде отстранен от водата. Системи за обратна осмоза, обикновено се препоръчват за премахване на флуорида, но според Green, много системи за дома не могат да бъдат много ефективни в тази задача. Флуорният йон е по-малък от молекулата на водата и вие не може да я филтрирате. В системите за обратната осмоза ви казват, че ако сте имали осем части на милион на флуорид, който е осем пъти по-висок от препоръчителната доза … те биха могли да го намали до 0,9. Така получавате 90% намаление. Но никой не казва, че може от 0,9 и да го намали до 0,1.
Според учени от Франкфуртския университет минералната вода може да съдържа и растителни хормони, които приличат на женския полов хормон – естроген. Учените изследвали 20 марки минерална вода като в 12 от тях са открили хормони. Те са били в ниска концентрация, но хормоните оказват влияние дори и в малки количества.


Д-р Иво Атанасов, държавен експерт в дирекция “Обществено здраве” на МЗ казва:
“Повишеното приемане на флуор (при концентрации на флуор в питейната водата над 1,5 мг/л) при кърмачетата и децата до седем годишна възраст води до повишаване на риска от развитие на зъбна флуороза, която се характеризира с поява на жълто-кафяво оцветяване на зъбите, нарушаване структурата на емайла и повишаване на трошливостта им.
Приемането на още по-големи количества флуор (при концентрации в питейните води над 6-10 мг/л) създава повишен риск от развитие на костна флуороза при деца и възрастни, при която се нарушава структурата на костното вещество и костите също стават по-чупливи и ронливи”.


Флуорираната вода е противопоказна при следните заболявния:


Диабет
Нарушена функция на щитовидната жлеза
Артрит
Бъбречни заболявания
Сърдечни заболявания
Болести на пикочния мехур и пикочно-половата система
Чупливост на костите и остеопороза
Алергии
Хормонални нарушения
Нервни заболявания
Съдържание на флуориди в някои минерални води


Контролът върху производството и етикетирането на бутилираните натурални минерални води в България се извършва от Министерство на Здравеопазването (МЗ) и неговите Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ).
Съдържанието на флуориди се проверява още на етап предоставяне на концесия за добив на минерална вода. От МЗ уверяват, че на пазара не може да бъде пусната бутилирана натурална минерална вода със съдържание на флуорид над 5 мг/л.
РИОКОЗ правят последващи проверки на бутилирани води, подготвени за търговската мрежа. През 2009 година от РИОКОЗ установили, че всички фирми изписват на етикета предупреждение, ако водата им съдържа над 1.5 мг./л флуорид.
По данни на Министерството на здравеопазването (МЗ) 13 български марки натурални минерални води от търговската мрежа съдържат флуориди над 1,5 мг/л. Повечето от тях са в интервала от 3 до 5 мг/л.
Потреблението на минерална вода в България в последните 20 години се увеличава средно с по 12-15% на година. За сравнение – през 1990 г. годишната консумация за България е 8 литра минерална вода на глава от населението, а през 2004 година вече е 54 л. Тенденцията е и занапред потреблението да расте. В Западна Европа то е средно над 100 л. на човек годишно.
Според Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, пазарният дял на минералните води със съдържание на флуориди над 1,5 мг/л е около 33% от всички произведени в страната бутилирани минерални води. Те са от находищата „Девин“, „Хисаря“, “Велинград”, “Михалково”, “Ракитово”, “Старо Железаре”, “Баничан” и “Бързия”. Не всички води с марка „Девин“, „Михалково“ и др. обаче съдържат много флуорид. Има изворни и трапезни (като „Девин“ с розов етикет или „Михалково“ със зелен), които са с F, по-малко или равно на 0.1 мг/л.

Затова трябва да се четат етикетите!

Хисар – 5,0
Ракитово – 5,0
Велинград – 4,5
Velingrad (BG) – 4,5
Клептуза – 4,5
Девин – 4,0
Михалково – 3,1
Рударци – 1,5
Банкя – 0,5
Преподобна Стойна – 0,4
Горна Баня – 0,2
Неврокоп – 0,1
Балдаран – 0.1
Кои пасти за зъби са без флуор и други отрови?


Хомеопатичните пасти от магазини за здравословно хранене и други не би трябвало да съдържат флуор, проверявайте сами.
В момента около 95% от пастите за зъби на рафтовете в магазините са с Флуор и куп други Боклуци.

За Възрастни:

Хомеопатични пасти на “Билка” – лимон и грейпфрут. Българска. Без флуор, Без захар.
“Астера” Хомеопатична серия. Българска. Без флуор, Без захар.
“L’angelica” – Италиански хомеопатични пасти. Без флуор, Без захар, Без парабени и т.н.
“Mildfresh” – Без флуор и без алуминиев хидроксид. Води се "хомеопатична" и е с вкус на грейпфрут.
“Логодент” – Немска – ягода, мента, розмарин, минерална.
Пасти на фирма "Хималая" без флуор
др.

За Деца:

“Ненедент” – Без флуор (но има и с флуор).
“Тра-Ла-Ла” – за деца от 0 до 2 год – Без флуор.
“Weleda” – Без флуор.
“Chicco” – вкус на ягода или банан.
др.

"Нашите умове се шаблонират, нашите вкусове се формират, нашите идеи ни се внушават от хора, за които никога дори не сме чували.”
Под влиянието на пропагандата общественото мнение е насочено в “правилната посока” и флуоридите, продавани и известни между другото като най-силната отрова за плъхове, се превръщат в “здравословен фактор” за зъбното здраве на нас и децата ни!

Обичате ли да ви тровят?

Няма коментари:

Публикуване на коментар