Звездни Цивилизации

четвъртък, 1 юни 2017 г.

МЯСТОТО С НАЙ  МНОГО ПРИЗРАЦИСър Томас Пар, поданик на британската корона и владелец на средновековния замък Wymering Manor разказал преди години в тесен приятелски кръг за странната си среща с Виолетовата дама. Странното създание се появило посред нощ в спалнята му и благородникът надълго и нашироко разговарял с него, въпреки че още в първите минути разпознал в замъгления силует своя братовчедка, починала отдавна. Призракът, в чието присъствие сър Пар не се усъмнил нито за миг, дал подробни сведения за битието в отвъдното на цял куп покойни роднини и приятели на фамилията. Внезапно привидението замълчало, промълвило нещо непонятно и преди да изчезне директно през стената на замъка, обяснило: Трябва да побързам, събираме се да посрещнем леля Ема. На следващия ден сър Томас Пар получил известие за кончината на достолепната си родственица.
Историята на Виолетовата дама се счита за едно от основните доказателства на твърдението, че Wymering Manor e мястото с най-много обитатели-призраци във Великобритания. Азбучникът на духовете включва 18 имена, сред които има малко дете, мистериозно пропаднала няколко дни след сватбата си булка, цял хор от монахини и дори куче и котка. Как точно тези създания си поделят общата територия, е трудно да се каже. В графство Хемпшир, където е разположено имението, темата за духовете е едновременно страшна приказка за непослушни деца, посока за бъдещи туристически проекти и вариант за създаване на модерна база за изследвания на паранормалното. Мястото наистина е обект на интерес от срана на изкушени в тази област от цял свят. Необичайните явления, макар и не така категорични като пришествието на Виолетовата дама, са почти всекидневие в залите на замъка. Чуват се странни звуци по никое време, отеква плач на бебе, по витите дървени перила на стълбищата се спускат светещи топки.
Изследователи на британските замъци настояват, че всяко от тези явления има простичко обяснение. Комплексът от постройки, в по-голямата си част датиран към 16 век, първоначално е бил съграден с присъщите на епохата тайни коридори, допълнителни галерии и система за снабдяване с чист въздух на малки скривалища. Смята се, че дълъг три мили подземен тунел е свързвал замъка с най-близката църква. Впоследствие ремонтите и реконструкциите нарушили перфектните системи, част от тях буквално се стопили в дебелите зидове, а влагата и ветровете превзели друга част и поели ролята на стенещи или грозно кикотещи се духове. За част от местното население обаче подобни теории са направо кощунствени. В региона функционира добре организиран Клуб на ловците на духове, който прави редовни сбирки и огласява новините си на нарочно създаден сайт.
Преди малко повече от месец Wymering Manor бе обявен за продан при първоначална цена от около 370 000 британски лири. Топсвърталището на духове впрочем отдавна не е фамилна собственост. За няколко столетия то неведнъж е преминавало от една фамилия в друга, а през втората половина на 20 век става общинска собственостг. Непосилните данъци и разходи за поддръжката му обаче подтикват местната власт да се раздели с уникалния комплекс. Частната институция, която поела владението му, пък се провалила в опита си да развие “туризъм на паранормалното”. Каква бъдеще очаква замъка, тепърва има да видим. В очакване вероятно са и многобройните му странни обитатели.


източник
https://www.google.bg/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&ved=0ahUKEwjeiKqjop3UAhWQI1AKHWKJBK8QjhwIBQ&url=http%3A%2F%2Fwww.chudesa.net%2Fkade-ima-nai-mnogo-duhove-v-sveta%2F&psig=AFQjCNGJ4izagjdfhrRPu5vzSh4t8Q-pzg&ust=1496427685141664

Няма коментари:

Публикуване на коментар