Звездни Цивилизации

понеделник, 27 ноември 2017 г.

Разрушителната сила на глутенаСпоровете за вредата от глутена - пшеничния белтък, се водят отдавна. Днешната пшеница прилича на традиционната, но има и различия между тях. Тя провокира затлъстяване, диабет, онкология, болести на сърцето и съдовете, слабоумие и пр.
Днешното брашно съдържа нишестето амилопектин, коео предизвиква затлъстяване. Благодарение на това вещество хлябът става мек, но вреден. Две парчета мек бял хляб повишават кръвната захар - все едно че сме изяли две супени лъжици рафинирана захар!
Съвременното брашно съдържа глутен, който провокира хронично възпаление.
То оказва върху организма силно наркотично въздействие, привикване и желание да се яде повече.
Днес пшеничата ражда по-нишестено и богато на глутен зърно, което е силно мутирало и има друга структура на хромозомите. Създателят на новия сорт пшеница е Нобелов лауреат. Той обещава с нея да се нахранят милиони гладни по света. Да, новият сорт пшеница ги нахрани, но ги превърна в болни и дебели.
Оказа се, че пълнозърнестите храни са огромна маркетингова афера. Зърното им съдържа високо съдържание на захари и тези продукти нямат някакво специално качество. Затова е правилно да се избягват пълнозърнести продукти, с надписи на етикетите "здравословен, полезен, пълнозърнест продукт". Пълнозърнестото брашно се оказва опасно за диабетици.
Глутенът е белтък, който заставя хляба да втаса. По-рано в този белтък имаше 14 хромозома и той беше безопасен, но съвременната версия на пшеницата има друга структура - 28 хромозома и цяла палитра различни глутенови белтъци, които провокират болестат целиакия - непоносимост към глутен.
Защо глутенът разболява и води до затлъстяване
Глутенът предизвиква възпалителни процеси, затлъстяване и хронични болести, действайки в пет направления:
1. Целиакия - автоимунно заболяване, което задейства възпалителни процеси в организма, което провокира резистентност към инсулина; това води до увеличаване на килограмите, диабет и още около 55 заболявания.
2. Тихи възпаления, с които нашият организъм реагира на глутена - повишава се количеството антитела в кръвта.
3. Изследвания, проведени неотдавна, показват, че употребата на глутен дава различни автоимунни реакции, които не са свързани с целиакията. Целиакията се разивива, когато организмът започва да синтезира антитела против пшеницата и друи носители на глутен.
4. Лектин - той е неглутенов пшеничен гликопротеин, структура, която се състои от захар и протеин, нарича се аглутинин в пшеничния зародиш. Това вещество във високи концентрации се намира в пълнозърнестата пшеница и също предизвиква възпалителни процеси в тъканите на организма.
5. Не бива да се увличаме по безглутенови храни, защото те имат висок гликемичен индекс. Решението е да се употребяват живи плодове, бобови храни, ядки, семена и постни животински продукти.
Глутен съдържат още ръжат, ечемикът, спелтата и овесът; той предизвиква автоимунни заболявания като аутизъм, емоционални разстройства, шизофрения, старческо слабоумие, разстройства на храносмилането, дефицит на витамини и минерали, диабет, онкология.
Изследователи твърдят, че безглутеновата диета съдържа повече калории от обикновените храни; тя е дори повече вредна, отколкото полезна.

Научен факт е, че причината за над 55 заболявания се крие в глутена - растителен протеин, съдържащ се в пшеницата, ръжта, ечемика и др.

Храносмилателни проблеми като запек, газове, подуване на корема и дори стомашно разстройство са симптоми.

Всеки един от посочените неразположения - резултат на заболяването, се проявяват в една или друга степен според възрастта и индивидуалността на организма.

Пилешка кожа

Синдромът keratosis pilaris, известен като пилешка кожа, характерна за външната страна на ръцете и бедрата, също е симптом. Keratosis pilaris обикновено е резултата на недостиг на мастна киселина и витамин А, както и на малабсорбция, причинена от глутеновото увреждане на чревната флора.

Емоционални проблеми

Емоционални проблеми, свързани с хронична раздразнителности внезапни смени на настроението, може да са причинени от глутена.Кожен обрив

Кератоза и херпетиформен дерматит са две кожни заболявания, които са пряко свързани с въздействието на глутена. Те се изразяват в силен сърбеж, обрив, които се появяват по ръцете, торса, лицето, бедрата и лактите.

Други кожи раздразнения, които имитират екзема, може да са сигнал за замърсяване с глутен.


Мигрена

Главоболието е симптом на много заболявания.
Мигрената, която е комбинирана с ниско съдържание на желязо и кожен обрив, рисува много по-различна картина. И ако имате мигрена, започваща в рамките на 1-2 часа след приемане на храни, съдържащи глутен, това е съвсем обичайно за чувствителност към глутен.Малабсорбция на витамини

Ако човек е чувствителен към глутен или не може да го понася, лигавицата на стомаха не може да поема необходимите хранителни вещества от храната.
Ниските нива на желязо е разпространен показател на непоносимост към глутен

В последните години все по-често чуваме думата „глутен“. Днешните привърженици на здравословното хранене препоръчват да се откажем от продуктите, които го съдържат.

Глутен съдържат най-вече пшеницата и продуктите, произведени от нея като суровина, включително пшеничните зародиши, булгурът и др. Глутенът е 80% от теглото на целия протеин в пшеницата. Той може да се съдържа дори в подправките за салати, шоколадовите десерти, соевия сос и др.

Многобройни изследвания доказват, че глутенът може да навреди на нашето здраве. Установено е категорично, че болни, които страдат от епилепсия, множествена склероза и аутизъм, започват да се чувстват по-добре, ако се хранят с продукти, които не съдържат глутен.

Какво представлява глутенът?

Глутенът е вещество, което се състои от два протеина: глиадин и глутеин. Проблемите създава глиадинът. Думата „глутен“ е латинска и означава „лепило“. В брашното глутенът придава еластичност на тестото и му позволява да бухне.

За пръв път за вредата от глутена се заговори през 30-те години на миналия век и през 1950 г. беше открито заболяването целиакия, или глутеновата болест. Единственият начин в лечението на целиакия е отказът до живот от продукти, които съдържат глутен. За една година симптомите и напълно изчезват.

Как действа глутенът върху човешкото тяло?

Гладинът по строежа си прилича на протеините в тъканите на нашите органи като щитовидна жлеза, панкреас, нервни клетки и др. Попадайки в червата, глиадинът започва да атакува клетките в нашия организъм. Антителата, които изработва организмът ни към глутена, започват да атакуват и унищожават клетките и тъканите, които съдържат протеини, които по строеж са сходни с глиадина. В резултат от този процес се развива болестта Хашимото на щитовидната жлеза, диабет тип 1, множествена склероза и др. С времето глутенът води до синдрома повишена чревна проницаемост. В слизестата обвивка на червата се получават дребни отвори, през които частици от непреработена храна и всевъзможни продукти на разпада и токсини попадат в кръвотока, разнасят се из целия организъм и отслабват имунната му система. Всичкото това дава тласък на алергичните реакции и други сериозни заболявания. Целиакията е автоимунно заболяване, тъй като то провокира човешкото тяло да атакува собствените си органи и клетки, което води до гибелта им.

Симптоми и признаци на чувствителност към глутена

Глутенът предизвиква зависимост, т.е. в някаква степен той е наркотик. Когато той се разпада в храносмилателния тракт, се образуват пептиди, наречени глутенови екзорфини, които по структура приличат на психоактивните наркотици опиум и морфин, които активизират опиоидните рецептори в главния мозък на човека. Затова нашето тяло иска хляб и тестени изделия. Същият механизъм на действие има и захарта. Най-големите хранителни наркотици днес са пшеницата и захарта.

Какво стана с пшеницата?

Днешната пшеница не е онази, с която са се хранили нашите прадеди. Съдържанието на глутен в нея се е увеличило до 80 пъти! Причината за това са кръстосването, генното модифициране, пестицидите и химическите торове.

В пшеницата освен глутен се съдържа и фитинова киселина, която свързва всичките витамини и минерали и не им позволява да се всмучат в червата на човека.

Къде се съдържа глутен?

Първо, глутен съдържат зърнените продукти – пшеница, ръж, овес, ечемик; съдържат го и напитките, произведени от тях – бира, уиски, водка и др.  Огромно количество хранителни продукти съдържат скрит глутен, който се добавя в тях, за да ги сгъсти и слепи: например пшеничното нишесте се добавя в сладоледа, млеката, шоколада, сиропите, сосовете – майонези, кетчупи, соев сос; еднозначно глутен съдържат колбасите, кренвиршите, рулцата от раци.

Кои храни не съдържат глутен?

Не съдържат глутен картофите, оризът, елдата, царевицата, киноата, яйцата, месото, рибата и морските продукти, зеленчуците, плодовете, медът и други.

Няма коментари:

Публикуване на коментар