Звездни Цивилизации

сряда, 4 ноември 2020 г.

 Преработената храна води до рак и преждевременна смърт



Проучванията показват, че преработената храна води до различни заболявания и развитие на рак - рак. Колкото повече преработени храни и по-малко цели храни ядете, толкова по-голям е рискът от хронични заболявания и смърт ...

 


Преработените храни водят до рак и ранна смърт


От Меркола Джоузеф


Справянето с наддаването на тегло и затлъстяването е често срещан и скъп здравословен проблем, който, наред с други примери, увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и рак.


Според последните налични данни 18,5% от американските деца и близо 40% от възрастните вече са не просто с наднормено тегло, а със затлъстяване. Това е значително увеличение спрямо 1999/2000 г., когато е било малко под 14% от децата и 30,5% от възрастните.


Изследванията свързват увеличаването на талията с редица различни източници, включително преработени храни, газирани напитки и диета с високо съдържание на въглехидрати. Рисковете, свързани с коремните мазнини при възрастни възрастни, включват повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и рак.

Милениалите са по-склонни към рак, свързан със затлъстяването, отколкото техните родители

Тъй като процентът на затлъстяването се увеличава, нарастват и свързаните здравословни проблеми, включително рак. Според доклад за глобалната обремененост от рак за 2014 г. затлъстяването вече е причина за около 500 000 смъртни случая всяка година и този брой вероятно ще продължи да нараства през следващите десетилетия.

Промените в диетата водят до епидемия от затлъстяване

Изследванията многократно показват, че когато хората преминават от традиционна пълноценна диета към преработени храни (които съдържат големи количества рафинирано брашно, преработена захар и нездравословни растителни масла), болестта неизбежно следва .

По-долу са дадени само няколко примера за обяснителна статистика. За повече подробности вижте статията на изследователя по хранене Крис Гънарс на 8 юни 2017 г., в която са изброени 11 графики, показващи „какво не е наред със съвременната диета“.

Консумацията на захар се е увеличила от 2 на 152 паунда годишно през последните 200 години. Въпреки че американците се съветват да получават само 10% от калориите си от захар, което се равнява на около 13 чаени лъжички на ден при 2000 калории диета, средният прием е 42,5 чаени лъжички на ден.


Важно е да се разбере, че целта от 10% е почти невъзможно да се постигне при диета с преработена храна. Изследванията показват, че само 7,5% от населението на САЩ , тези, които консумират най-малко преработени храни, всъщност следват диетичните насоки.

За да изгорите калории от една сода от 12 унции, трябва да ходите с бързо темпо в продължение на 35 минути. За изгарянето на парче ябълков пай отнема 75.

Газирани напитки и плодови сокове са особено вредни, показват проучвания, тъй като те увеличават риска от затлъстяване на детето с 60% на дневна порция. Изследванията също така показват, че рафинираните диети с високо съдържание на въглехидрати обикновено носят същия брой рискове като тютюнопушенето, увеличавайки риска от рак на белите дробове с цели 49%.

Между 1970 и 2009 г. дневният прием на калории се е увеличил средно с 425, или 20%, според д-р Стефан Гинет, който изучава неврологията на затлъстяването. Този ръст се дължи до голяма степен на увеличената консумация на захар и преработени храни, както и разпространението на реклами за бързо хранене за деца.

Преработените растителни масла, които са с високо съдържание на увредени омега-6 мазнини, са друг важен фактор за хронично влошено здраве. В допълнение към захарта, растителните масла често се намират в преработените храни, което е друга причина, поради която подобна диета е свързана с по-висок процент на сърдечни заболявания и други заболявания.

Соевото масло , най-често консумираната мазнина в САЩ, също играе важна роля при захарен диабет, всъщност регулиране на гените, които причиняват затлъстяване. Интересното е, че соевото масло причинява затлъстяване по-често, отколкото фруктоза!

„Диетата от ултрапреработени храни причинява излишен прием на калории и увеличаване на теглото“, заключават скорошни проучвания, които показват, че когато човек може да яде толкова ултрапреработена или непреработена храна, колкото иска, енергийният му прием е много по-голям, когато яде преработена храна.

Само за две седмици участниците са качили 0,3 до 0,8 кг при диета с ултрапреработена храна и са загубили 0,3 до 1,1 кг при консумация на непреработена храна.

Когато свръхпреработената храна стана норма, хроничните заболявания също станаха.

За съжаление, не само, че американците ядат прекалено много преработена храна, но 60% от нея са ултрапреработени храни в далечния край на „значително променения“ спектър или това, което можете да си купите на бензиностанция.

Развитият свят като цяло консумира значителни количества преработени храни , а статистиката на заболяванията разкрива абсурдността на тази тенденция. Няма съмнение, че намаляването на приема на захар е на върха на списъка, ако имате наднормено тегло, резистентност към инсулин или се борите с някакво хронично медицинско състояние.

Изчислено е, че 40% от разходите за здравеопазване в Америка се дължат на заболявания, пряко свързани с прекомерната консумация на захар. В Съединените щати повече от 1 трилион долара се изразходват всяка година за лечение на захар и нездравословни заболявания, свързани с храната.

 


Преработената храна води до рак и преждевременна смърт

Определение за ултрапреработена храна

Обикновено ултрапреработените храни могат да бъдат определени като храни, които отговарят на едно или повече от следните условия:

Съставки, които не се използват традиционно в готвенето.

Неестествено високи количества захар, сол, преработени индустриални масла и нездравословни мазнини.

Изкуствени аромати, оцветители, подсладители и други добавки, които имитират сензорните свойства на непреработените или минимално обработени храни (примери включват добавки, които създават текстура и усещане за уста).

Технологични промени като карбонизация, обогатяване, пълнене, намаляване на обема, избиване на пяна, антипечене, остъкляване, емулгатори, овлажнители и секвестранти.

Консерванти и химикали, които придават неестествено дълъг срок на годност.

Генетично модифицирани съставки, които освен че носят потенциални рискове за здравето , са склонни да бъдат силно замърсени и с токсични хербициди като глифозат, 2,4-D и дикамба.

Както е описано в класификацията на NOVA за преработка на храни, "Използват се множество последователности от процеси, за да се комбинират обикновено големият брой съставки и да се създаде краен продукт (оттук и терминът" ултра обработен "). Примерите включват хидрогениране, хидролиза, екструзия, оформяне и предварителна обработка на пържене.

Преработени храни, свързани с ранна смърт

В свързани новини, скорошно проучване на над 44 000 души, проследявано в продължение на седем години, предупреждава, че ултрапреработените храни увеличават риска от ранна смърт. Френският екип наблюдава колко диетата на всеки човек се състои от ултрапреработени храни и установява, че на всеки 10 процента увеличение на количеството, рискът от смърт се увеличава с 14 процента.

Тази връзка се запазва дори след като са взети под внимание фактори като тютюнопушене, затлъстяване и ниско образование. Както бихте очаквали, основните фактори, допринасящи за увеличаването на смъртността, са хронични заболявания като сърдечни заболявания и рак.

Ултра обработени храни, свързани с рак

Друго френско проучване, публикувано миналата година, също установи, че тези, които ядат повече ултрапреработени храни, имат по-висок процент на затлъстяване, сърдечни проблеми, диабет и рак. Близо 105 000 участници в проучването, повечето от които са жени на средна възраст, са били проследявани в продължение на пет години.

Средно 18% от диетата им е ултрапреработена храна и резултатите показват, че 10% увеличение в тях повишава заболеваемостта от рак с 12%, допълнителни девет случая на 10 000 души годишно.

Рискът от развитие на рак на гърдата, по-специално, нараства с 11% за всеки 10% увеличение на количеството ултра-преработени храни. Захарните напитки, мазните храни и сосовете са най-тясно свързани с рака като цяло, докато сладките храни имат силна корелация с рака на гърдата.

Диетата е ключовият фактор, който определя вашето здраве и дълголетие

Изследване, публикувано през 2017 г., свързва лошото хранене с повишен риск от смърт от кардиометаболитни причини (смърт от диабет тип 2, сърдечни заболявания или инсулт ).

Според авторите, неадекватният прием на основни храни като плодове, зеленчуци, ядки и семена и животински омега-3 мазнини, заедно с прекомерната консумация на преработени храни като месо и подсладени напитки, са причина за над 45 процента от всички смъртни случаи. от кардиометаболитни причини през 2012г.

С други думи, колкото повече преработени храни и по-малко цели храни ядете, толкова по-голям е рискът от хронични заболявания и смърт. Друго проучване, публикувано през същата година, установява, че консумацията на чипс (като пържени картофи, хеш кафяво и чипс) два или повече пъти седмично може да удвои риска от смърт от всички причини.

Консумацията на непечени картофи не е свързана с повишен риск от смъртност, което предполага, че пърженето - и най-вероятно подборът на масло - е основният проблем.

През 2013 г. на Европейската министерска конференция по храненето и неинфекциозните болести, на презентация на д-р Карлос Монтейро, професор по хранене и обществено здраве в Университета в Сао Пауло, Бразилия , той подчерта значението на създаването на „политика за преразглеждане на преработените храни“ и ограничаването на въздействието на рекламата. бързо хранене за деца за борба с нарастването на свързаните с диетата неинфекциозни заболявания.

Според мен консумирането на диета от 90 процента истинска храна и само 10 процента или по-малко преработени храни е постижима цел за повечето, което може значително да промени теглото и цялостното здраве . Просто трябва да поемете ангажимент и да го направите приоритет.


Първо, помислете за следните правила:

Съсредоточете се върху суровите, пресни храни и избягвайте преработените храни, доколкото е възможно (ако храната е в консерва, бутилка или опаковка и има списък на съставките, тя се преработва).
Силно ограничете въглехидратите от рафинирани захари, фруктоза и преработени зърнени храни.
Увеличете приема на здравословни мазнини. (Яденето на хранителни мазнини не ви кара да наддавате. Вината е в захарта / фруктозата и зърнените храни).
Можете да ядете неограничено количество зеленчуци без нишесте. Тъй като те са толкова нискокалорични, те трябва да съставляват по-голямата част от храната в чинията ви.
Ограничете протеина до по-малко от 0,5 грама на килограм чиста телесна маса.
Заменете содата и други подсладени напитки с чиста, филтрирана вода.
Разхождайте се по периметъра на магазина, когато пазарувате, защото той съдържа повечето цели храни като месо, плодове, зеленчуци, яйца и сирене. Не всичко по периметъра ще бъде чудесно, но ще избегне много ултрапреработени храни.
Разнообразете всички храни, които купувате, и начина, по който ги ядете. Например морковите и чушките са по-вкусни, когато са потопени в хумус. Ще получите хрупкави зеленчуци и гладка хумусна текстура, която ще отговаря на вашия вкус, мозък и физическо здраве.
Стресът създава физически глад за мазнини и захар, което може да изостри свързаното със стреса хранително поведение. Ако можете да разпознаете, че сте подложени на стрес и да намерите друг начин да излеете емоциите си, хранителните ви навици вероятно ще се подобрят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар