Звездни Цивилизации

сряда, 4 ноември 2020 г.

 

Как да разберете кои храни съдържат ГМО

   

 


Как да идентифицираме ГМО храни по рафтовете на магазините и на пазара

ГМО е генетично модифициран организъм. Тази статия ще се фокусира върху генетично модифицирани трансгенни растения, които след това се използват за производство на хранителни продукти, съдържащи ГМО - съвременно генетично оръжие ...

 


Как да разберете кои храни съдържат ГМО


Автор - Олга Алексеевна Бутакова


Трансгенните растения са хибриди с променен набор от гени. Правят се промени, за да се придадат на растението някои полезни свойства: устойчивост на вредители, устойчивост на замръзване, добив, съдържание на калории.


Ето няколко примера. Генът на скорпиона е „добавен“ към поредицата гени от картофи . Резултат: имаме картоф, който не ядат насекоми. Или тук: генът на полярната камбала е въведен в доматите и ягодите , сега тези култури не се страхуват от замръзване. Защо ни трябва? Отговорът се крие на повърхността - учените решиха да спасят земляните от глад. По принцип това е правилно, тъй като такива домати могат да се отглеждат дори в далечния север, а добивите от картофи няма да страдат и да намалят поради усилията на вездесъщите колорадски бръмбари.


И можете също така да направите ябълково дърво, което ще дава плодове със същия размер, а те освен това ще миришат, докато напълно изгният. Или все същите домати, красива, правилна форма, дългосрочно съхранение. Удобно! Или можете да добавите ген към ориза, който произвежда витамин А, който преди това не е бил открит в зърнените култури. Защо се нуждаем от аптечни витамини , ето ги - естествени.


Като цяло се стигна дотам, че с леко движение на ръката учените увеличават добива на много култури, тяхната устойчивост на вредители и подобряват други „полезни“ качества на растенията. Но, както знаете, с добри намерения ... И ако по-рано животновъдите са постигали такива резултати в продължение на десетилетия , сега това отнема година или две.


Най-често срещаните ГМ култури са соя, царевица, пшеница, цвекло, тютюн, памук, рапица (маслодайни семена), картофи, ягоди, зеленчуци.


ГМО - вреда или полза?


Цялата история с GMF започна, за да спаси човечеството от глад, всъщност се оказа малко по-различно.


1. Използването на храни с ГМО може да доведе до алергични реакции, освен това съвсем не безобидни. Например в САЩ , където ГМ храни се консумират свободно, около 70% от населението страда от алергии . В Швеция, където подобни продукти са забранени, само 7%. Това едва ли е случайно.


2. Последица от яденето на храни с трансгени е нарушение на структурата на стомашната лигавица, появата на устойчива на антибиотици чревна микрофлора.


3. Друго следствие може да бъде намаляване на имунитета на целия организъм (70% от човешкия имунитет - в червата), както и метаболитни нарушения.


4. Храните с ГМО могат да провокират рак . Трансгените са склонни да се интегрират в генетичния апарат на чревните микроорганизми и това вече е мутация. Както знаете, именно клетъчните мутации водят до развитието на ракови клетки.


Тежестта на тези рискове косвено потвърждава едно обстоятелство: в САЩ, които са основният лобист на трансгенната храна в света, все повече хора отказват да ядат ГМ храни.


Между другото, в Русия не е позволено да се отглежда нито едно трансгенно растение в търговската мрежа.

Как да разберете кои храни съдържат ГМО?


Rospotrebnadzor е съставил списък с над 100 наименования на хранителни продукти и суровини, получени с помощта на генетично модифицирани организми. С това най-често трябва да се справяме.


Списъкът с продукти, в които могат да бъдат ГМО:


1. Соя и нейните форми (боб, кълнове, концентрат, брашно, мляко и др.).


2. Царевица и нейните форми (брашно, зърнени храни, пуканки, масло, чипс, нишесте, сиропи и др.).


3. Картофи и техните форми (полуфабрикати, сухо картофено пюре, чипс, бисквити, брашно и др.).


4. Домати и техните форми (тестени изделия, картофено пюре, сосове, кетчупи и др.).


5. Тиквички и продукти, направени с тях.


6. Захарно цвекло, трапезно цвекло, захар от захарно цвекло.


7. Пшеница и продукти, направени с нея, включително хляб и хлебни изделия.


8. Слънчогледово олио.


9. Ориз и продукти, съдържащи го (брашно, гранули, люспи, чипс).


10. Моркови и продукти, съдържащи ги.


11. Лук, шалот, праз и други луковични зеленчуци.


Също така е полезно да запомните имената на някои компании, които според държавния регистър активно използват ГМО в своите продукти:


Kelloggs (Kellogs) - произвежда зърнени закуски, включително корнфлейкс


Nestle (Nestlé) - произвежда шоколад, кафе, кафе напитки, бебешки храни


Heinz Foods (Hayenz Foods) - произвежда кетчупи, сосове


Hersheys (Hersheys) - произвежда шоколад, безалкохолни напитки


Coca-Cola (Coca-Cola) - Coca-Cola, Sprite, Fanta, tonic "Kinley"


McDonalds (McDonald's) - мрежа от ресторанти » Бързо хранене


Danon(Danone) - произвежда кисело мляко, кефир, извара, бебешка храна


Similac (Similak) - произвежда бебешка храна


Cadbury (Cadbury) - произвежда шоколад, какао


Mars (Mars) - произвежда шоколад Mars, Snickers, Twix


PepsiCo (Pepsi-Cola) - Pepsi , Mirinda, Seven-Ap.



За съжаление етикетирането не се превърна в практика за нашите производители. Когато купувате продукти в магазин, можете само косвено да определите вероятността от съдържание на ГМО в продукта.


Ако на етикета пише, че продуктът е произведен в САЩ и съдържа соя, царевица, рапица или картофи, има много голям шанс да съдържа ГМ компоненти.


Повечето продукти на соева основа, които не се произвеждат в САЩ, но са извън Русия, също могат да бъдат трансгенни. Ако на етикета гордо пише „ растителен протеин “, най-вероятно е соев и много вероятно трансгенен.


Често ГМО могат да бъдат скрити зад индексите E. Това обаче не означава, че всички добавки Е съдържат ГМО или са трансгенни. Просто трябва да знаете кой Е може по принцип да съдържа ГМО или техните производни.


Това е, на първо място, соев лецитин или E-322 лецитин : той се свързва вода и мазнини заедно и се използва като мазнини елемент в мляко формула, бисквити, шоколад, рибофлавин (В2) иначе известни като Е-101 и E-101A може да се получи от ГМ микроорганизми. Добавя се към зърнени храни, безалкохолни напитки, бебешки храни и продукти за отслабване. Карамел (E-150) и ксантан (E-415) също могат да бъдат направени от ГМ зърна.


Други добавки, които могат да съдържат ГМ компоненти: E-153, E-160d, E-161c, E-308-9, E-471, E-472a, E-473, E-475, E-476b, E -477, E-479a, E-570, E-572, E-573, E-620, E-621, E-622, E-633, E-624, E-625, E-951.


Понякога имената на добавките върху етикетите са посочени само с думи, те също трябва да могат да се ориентират. Нека разгледаме най-често срещаните компоненти.


Соево масло: Използва се в сосове, пасти, сладкиши и пържени храни под формата на мазнина, за да добави допълнителен вкус и качество.


Растително масло или растителни мазнини: Най-често се срещат в бисквити, пържени храни, като чипс.


Малтодекстрин : Вид нишесте, което действа като „основен агент“, използван в бебешка храна, супи на прах и десерти на прах.


Глюкоза или глюкозен сироп: Захарта, която може да се получи от царевично нишесте, се използва като подсладител. Намира се в напитки, десерти и незабавни храни.


Декстроза : Подобно на глюкозата, тя може да бъде направена от царевично нишесте. Използва се в сладкиши, чипс и бисквити за постигане на кафяв цвят. Използва се и като подсладител във високоенергийни спортни напитки.


Аспартам, аспасвит, аспамикс: Подсладителят, който може да бъде произведен от ГМ бактериите, е ограничен в редица страни и се съобщава, че има много оплаквания от потребители в САЩ, свързани главно със загуба на съзнание. Аспартамът се съдържа в сода, диетична сода , дъвка, кетчуп и др.


Практически съвети към потребителите


Повечето от ГМО се намират в колбасите (до 85%), а намирането на колбаси или колбаси без трансгени е почти чудо. Варени колбаси и колбаси са особено плътно наситени с генетично модифицирана соя. Между другото, различни полуфабрикати гъмжат от трансгени - кнедли, пасти, палачинки. Популярни кнедли " Левада " и " Три мечки ", а повечето производители на колбаси са уловени с помощта на ГМО.

На второ място по съдържание на ГМО е бебешката храна . 70% от цялата детска храна в Украйна съдържа ГМ компоненти. Освен това е почти невъзможно да се установи, че буркан с вкусно пюре съдържа трансген, тъй като те не пишат за него на етикета. Сред производителите, които не се колебаят да използват ГМ компоненти Nestlé и Danone, Similac . Затова помислете дали известната „ Растишка “ е толкова полезна за вашето бебе . Но именно децата под 4-годишна възраст са най-малко защитени от действието на трансгени.


Колкото и лошо да звучи, опитайте се да избягвате използването на бебешка храна. Кърмете бебето си, отдайте се на пюрета, приготвени от пресни плодове и зеленчуци. Между другото, всеки компот е много по-полезен от "консервираните" сокове. Но ако все пак трябва да купувате зърнени култури и смеси, избягвайте продуктите от горепосочените марки.


Третата позиция принадлежи на сладкарските и хлебните изделия. ГМ соята щедро се добавя към бисквитки и шоколад, брашно, бонбони и сладолед, сода . Невъзможно е да се идентифицират такива добавки за обикновения човек. Вярно е, че хлябът, който не застоява дълго време, съдържа сто процента трансгени. Сред компаниите, уловени от Грийнпийс в използването на ГМО, са известните Марс и Сникърс, Кадбъри, Кока-Кола, Пепси . Сред местните компании сладкарската компания " Konti " е преминала доброволно тестване и само върху нейните продукти иконата "Не съдържа ГМО" става зелена.


80% от американския износ съдържа ГМО, така че избягвайте да използвате американски продукти. Купувайте на принципа - всичко, което се рекламира, не е позволено . Бърза закуска Nestlé, хранителни Snickers, кисели млека Danone и др. - всички тези производители са в „черния списък“ на Грийнпийс .


Е, тримата "лидери" са определени. Но това не е всичко. 30% от пазара на чай и кафе съдържа ГМО . Трансгенната соя се използва успешно при производството на бързо хранене (McDonald's), кондензирано мляко, кетчуп и сосове (Heinz Foods). Консервираната царевица също предизвиква безпокойство (изберете унгарски - ГМО са забранени там). И зеленчуци разбира се.


Как да идентифицирам ГМ зеленчуци?


Именно върху зеленчуците и плодовете искам да се спра по-подробно. Купувате ги на пазара от "бабите". Отлично. Но това не гарантира липсата на трансгени . В крайна сметка не е известно какви семена са купували бабите.


1. Те ​​практически не се влошават и не ги нападат насекомите. Затова купувайте „нахапани“ картофи, които имат най-различни размери. В края на краищата перфектният картоф със същия размер е трикът на генетиците.


2. Всички ГМ зеленчуци обикновено се съхраняват за дълго време (поради "залепените" гени) и изглеждат просто перфектно. Затова избягвайте лъскавите, големи домати, шикозните ягоди, ябълките „както е на снимката“. Природата създава зеленчуци, които не са съвсем „красиви“ и не са идеални по форма. Генетичните инженери "произвеждат" зеленчуци, които задоволяват нуждите на всеки клиент.


3. ГМ продуктите, когато се режат, не губят формата си и не пускат сок . Ето още един показател за вас. Но купувайте елда смело, тя все още не е модифицирана.


Основните ГМО-шникове в света: цялата истина за финландската пъстърва и сьомгата

   

 

Основните ГМО-шникове в света: цялата истина за финландската пъстърва и сьомгата


„Финландци с моите очи -„ както бяха чухонти, така и останаха чухонти “. Алексей Соловьов. Да, тази финландска риба е финландска сьомга! Това не е дива риба, това е аквакултура - изкуствена риба с вграден ген Drosophila. При него той расте само 1 година до пазарната зрялост вместо 5 години, а така наречената норвежка сьомга само 1,5 години вместо 7 години. Всички тези риби са болни от описторхоза, хелминти и други глупости, защото живеят в малък обем вода - в клетки. Хранят я със специални комбинирани фуражи, от които общо има 612 вида.


Във фабрика (ферма) за производство на такива риби отваряте албум с цветови схеми, избирате цветова схема по цвят, вид, размер и форма и поръчвате голяма партида. Плащате предварително и получавате стоката след една година. Само сьомга и пъстърва могат да бъдат аквакултури, т.е. изкуствено се умножават. Всички останали сьомгониди не се размножават в плен или изкуствено. Нито сьомга coho, нито сьомга, нито сьомга, нито розова сьомга и т.н., и т.н. И излагате тялото и здравето си на сериозен риск, като консумирате тази ГМО храна.


Това е само каротинът, с който рибата е „боядисана“, придавайки й същия червено-морковен цвят, а други добавки, витамини, антибиотици и всякакви глупости (включително растежния хормон - рактопамин) се добавят към фуража, който се захранва с тази аквакултура. Този фураж се произвежда в Норвегия под лиценза и под надзора на компанията Monsanto. Основните ГМО в света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар