Защо транс-мазнините са опасни за здравето ни ?
Храненето направи голям скок през последните десет години. Сега ползите или вредите от определени храни и компоненти и тяхното въздействие върху организма могат да бъдат изследвани на молекулярно ниво. Вече говорихме за палмово масло , ГМО продукти и захар , но сега така наречените транс-мазнини, които се появиха в живота ни сравнително наскоро, също привличат вниманието. Кои храни съдържат транс-мазнини и защо са опасни, ще каже диетологът.
Какво представляват транс-мазнините? Експертно мнение
Защо транс-мазнините са опасни за здравето и какви храни съдържат?
Евгения Соколова диетолог
- Растителните масла съдържат до 75-90% ненаситени мастни киселини, които са полезни за нашето тяло. Те участват в метаболитните процеси и стимулират имунната система. Но проблемът е, че такива масла не се съхраняват дълго време и колкото повече полезни киселини съдържат, толкова по-бързо се влошават. Този проблем беше решен с помощта на технологията за хидрогениране, която се появи преди почти сто години - маслото се нагрява до определена температура и през него преминава водород.
Резултатът е солидна маса - саломи. Тази твърда мазнина е устойчива на окисляване и има редица други предимства: тя е по-евтина от маслото, не се влошава по-дълго и може да се използва повторно. Вече на базата на тази маса се правят маргарини , намазки - продукти на основата на смес от растителни и млечни мазнини - сладкарска мазнина и т.н.
Тогава, в началото на миналия век, никой не се притесняваше от „незначителния“ факт, че в процеса на хидрогениране част от полезните мастни киселини (около 60%) се превръща в транс-изомери, тоест пространствената структура на молекулите на тези самите киселини се променя. Те се "навиват" в другата посока и имат съвсем различен ефект върху тялото ни.
Защо транс-мазнините са опасни?
Едва в края на 20-ти век стана ясно, че маслото с "подобрено" качество причинява сериозни здравословни проблеми. Холандските учени Менсинк и Кутан бяха първите, които доказаха опасността от транс-мазнините през 1993 г.
Оказа се, че транс изомерите на мастни киселини повишават нивото на лошия холестерол , като по този начин провокират развитието на атеросклероза и коронарна артериална болест. Световната хранителна индустрия не хареса тези открития и настоя да се повтори проучването. Той се проведе малко по-късно, вече в САЩ, и отново беше потвърдена вредата от мазнините на върколака.
През 2003 г. Световната здравна организация призова за премахване на мазнините, съдържащи транс-изомери, тъй като тяхното използване води до рязко увеличаване на вероятността от развитие на сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет , затлъстяване на черния дроб и безплодие .
Професор Беатрис Голомб от Калифорния проведе проучване през 2012 г., което установи, че яденето на трансмазнини значително намалява паметта и увеличава риска от оксидативен стрес. Последното е свързано с образуването на голям брой свободни радикали и развитието на заболявания като миокарден инфаркт и рак.
Какви храни съдържат транс-мазнини?
Докато лекарите и диетолозите бият тревога, хранителната индустрия продължава активно да използва опасни мазнини. Но ако в магазин заобиколите брояча на маргарина, това не означава, че не ги ядете. Хидрогенираните мазнини се намират в:
нискокалорично краве мляко;
майонеза;
кетчуп;
крем за кафе;
нискомаслени кисели млека и извара;
крема сирене;
сладолед и млечни шейкове;
сладкиши, бисквитки, сладкиши, торти;
зърнени закуски;
шоколад и шоколадови напитки;
пуканки, чипс, пържени картофи;
пържено замразяване: котлети, хапки и така нататък
Транс мазнините могат да бъдат скрити под надписите:
транс изомери на мастни киселини;
сметана от растителни мазнини;
маргарин;
заместител на млечната мазнина;
растителни мазнини;
(частично) хидрогенирана мазнина;
втвърдена растителна мазнина;
наситени мазнини;
мазнина за пържене в дълбочина;
комбинирана мазнина;
твърдо растително масло.
Русия все още не е готова да се откаже от употребата на потенциално опасни мазнини, както например направи Дания. Затова четете внимателно етикетите и избягвайте храни, които съдържат трансмазнини, ако е възможно .
Няма коментари:
Публикуване на коментар