Звездни Цивилизации

сряда, 4 ноември 2020 г.

 

Защо транс-мазнините са опасни за здравето  ни ?

   

 




Храненето направи голям скок през последните десет години. Сега ползите или вредите от определени храни и компоненти и тяхното въздействие върху организма могат да бъдат изследвани на молекулярно ниво. Вече говорихме за палмово масло , ГМО продукти и захар , но сега така наречените транс-мазнини, които се появиха в живота ни сравнително наскоро, също привличат вниманието. Кои храни съдържат транс-мазнини и защо са опасни, ще каже диетологът.

Какво представляват транс-мазнините? Експертно мнение

Защо транс-мазнините са опасни за здравето и какви храни съдържат?


Евгения Соколова диетолог


- Растителните масла съдържат до 75-90% ненаситени мастни киселини, които са полезни за нашето тяло. Те участват в метаболитните процеси и стимулират имунната система. Но проблемът е, че такива масла не се съхраняват дълго време и колкото повече полезни киселини съдържат, толкова по-бързо се влошават. Този проблем беше решен с помощта на технологията за хидрогениране, която се появи преди почти сто години - маслото се нагрява до определена температура и през него преминава водород.


Резултатът е солидна маса - саломи. Тази твърда мазнина е устойчива на окисляване и има редица други предимства: тя е по-евтина от маслото, не се влошава по-дълго и може да се използва повторно. Вече на базата на тази маса се правят маргарини , намазки - продукти на основата на смес от растителни и млечни мазнини - сладкарска мазнина и т.н.

Тогава, в началото на миналия век, никой не се притесняваше от „незначителния“ факт, че в процеса на хидрогениране част от полезните мастни киселини (около 60%) се превръща в транс-изомери, тоест пространствената структура на молекулите на тези самите киселини се променя. Те се "навиват" в другата посока и имат съвсем различен ефект върху тялото ни.


Защо транс-мазнините са опасни?


Едва в края на 20-ти век стана ясно, че маслото с "подобрено" качество причинява сериозни здравословни проблеми. Холандските учени Менсинк и Кутан бяха първите, които доказаха опасността от транс-мазнините през 1993 г.


Оказа се, че транс изомерите на мастни киселини повишават нивото на лошия холестерол , като по този начин провокират развитието на атеросклероза и коронарна артериална болест. Световната хранителна индустрия не хареса тези открития и настоя да се повтори проучването. Той се проведе малко по-късно, вече в САЩ, и отново беше потвърдена вредата от мазнините на върколака.


През 2003 г. Световната здравна организация призова за премахване на мазнините, съдържащи транс-изомери, тъй като тяхното използване води до рязко увеличаване на вероятността от развитие на сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет , затлъстяване на черния дроб и безплодие .


Професор Беатрис Голомб от Калифорния проведе проучване през 2012 г., което установи, че яденето на трансмазнини значително намалява паметта и увеличава риска от оксидативен стрес. Последното е свързано с образуването на голям брой свободни радикали и развитието на заболявания като миокарден инфаркт и рак.



Какви храни съдържат транс-мазнини?


Докато лекарите и диетолозите бият тревога, хранителната индустрия продължава активно да използва опасни мазнини. Но ако в магазин заобиколите брояча на маргарина, това не означава, че не ги ядете. Хидрогенираните мазнини се намират в:


нискокалорично краве мляко;

майонеза;

кетчуп;

крем за кафе;

нискомаслени кисели млека и извара;

крема сирене;

сладолед и млечни шейкове;

сладкиши, бисквитки, сладкиши, торти;

зърнени закуски;

шоколад и шоколадови напитки;

пуканки, чипс, пържени картофи;

пържено замразяване: котлети, хапки и така нататък

Транс мазнините могат да бъдат скрити под надписите:


транс изомери на мастни киселини;

сметана от растителни мазнини;

маргарин;

заместител на млечната мазнина;

растителни мазнини;

(частично) хидрогенирана мазнина;

втвърдена растителна мазнина;

наситени мазнини;

мазнина за пържене в дълбочина;

комбинирана мазнина;

твърдо растително масло.

Русия все още не е готова да се откаже от употребата на потенциално опасни мазнини, както например направи Дания. Затова четете внимателно етикетите и избягвайте храни, които съдържат трансмазнини, ако е възможно .

Няма коментари:

Публикуване на коментар