Звездни Цивилизации

понеделник, 2 ноември 2020 г.

 

Пет опасни оцветители за храна, от които да стоите далеч

   





Вероятно се досещате, че всички цветни продукти в магазините са направени с хранителни оцветители. Разбира се, можете да оцветите кекс или бонбони с помощта на оцветители на растителна основа, но цветът в този случай с 99,9% вероятност ще се окаже избледнял и цената на такъв деликатес ще бъде няколко пъти по-висока.


За щастие не всички хранителни оцветители са опасни. Много от тях могат да се използват у дома, например, за приготвяне на торта с еднорог или черни бисквити . И все пак, сред тях има и такива, от които човек трябва да се държи на максимално разстояние. Тази статия съдържа пет багрила, които не трябва да бъдат в менюто ви.


Червено 40 (Allura Red, хранително червено 17)


„Червен очарователен AC“ - това е името на този оцветител за храна на руски - не е толкова очарователен, колкото иска да изглежда. Известно е, че американският McDonald's използва смес от Red 40, царевичен сироп и червени плодове, за да произведе яркочервен оттенък в някои ястия. В същото време багрилото съдържа бензидин, канцероген и неприятно съединение във всеки смисъл. Най-често, казват учените, Red 40 се крие в печени изделия, бонбони и напитки. Потенциално безопасно количество е 7 mg на килограм телесно тегло.


Синьо 1 (E133, Брилянтно синьо FCF)


Забелязали ли сте някога сини петна по краката си, след като сте закупили нов чифт дънки ? Запознайте се с Blue 1, известен също като "E133 Shiny Blue", виновникът. Той навлиза в тялото през най-големия орган в нашето тяло - кожата . И докато ситуацията на пръв поглед изглежда безобидна, просто вземете душ и изперете дънките си, има нещо, за което трябва да се притеснявате.


"За разлика от другите хранителни оцветители, той преминава кръвно-мозъчната бариера", каза изследователят Лиза Й. Лефертс пред Live Strong "Това може да доведе до увреждане на нервните клетки, увеличавайки риска от хромозомни увреждания, алергични реакции и дори рак." Бонбоните, десертите и хигиената на устната кухина са едни от най-популярните скривалища за Blue 1. Въпреки това, не се изненадвайте, ако го намерите в нещо различно от сините продукти. Потенциално безопасна доза е 12 mg на килограм телесно тегло.

Жълто 5 (E102, кисело жълто 23)


Dye Yellow CI19140 е хранителен оцветител, който според The ​​Feingold Association може да намали броя на активните сперматозоиди при мъжете. Но, разбира се, това не е всичко. Широко използван в производството на витамини и лекарства, тартразинът (другото му име) може да провокира сериозни алергични реакции и да увреди целостта на клетките. Основният проблем е, че Yellow 5 лишава организма от цинк, дори ако получавате достатъчно цинк от храната. Ето защо експертите предполагат, че боята засяга най-много децата, причинявайки им проблеми с концентрацията и повишена натрапчивост.


Жълто 6 (E110, Sunset Yellow FCF)


Още едно жълто в нашия списък, известно още като Orange Yellow S. Специалисти на Американския център за наука в обществен интерес поискаха от FDA да забрани опасното оцветител за храна, тъй като според изследванията той може да провокира тумор на тестисите и надбъбречните жлези. Лекарите също подозират, че залезът може да влоши симптомите на астма, хиперактивност и тревожност (включително при деца с ADHD). Цветът се среща най-често в сирене и бисквити. Потенциално приемливият дневен прием е 3,75 mg на килограм телесно тегло.


Захарен цвят (E150, карамелен цвят)


Докато повечето от нас имат изключително приятни асоциации с думата „карамел“, полезно е да се има предвид, че оцветяването на карамел може да бъде опасно. Най-високи нива са открити в содата , Lisa Lefferts, както и в соя и уорчестърширски сос, бира и меса, които не изискват готвене („просто топлина“). „Проблемът с цвета на карамела е, че когато се произвежда по амонячен сулфитен процес, той в крайна сметка съдържа вещества, причиняващи рак, като 2-метилимидазол и 4-метилимидазол, или 2-MI и 4-MI“, обяснява Лефертс. Максимално допустимата доза на такова багрило е 200 mg на килограм тегло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар