Звездни Цивилизации

понеделник, 2 ноември 2020 г.

 14 факта за Макдоналдс, които ще отрежат храната му от менюто ви завинаги




Днес McDonald's е най-голямата верига заведения за бързо хранене в света . Американската корпорация прави всичко възможно, за да не губи посетители: често променя менюто, пуска нови колекции играчки за Happy Meal и не забравя да харчи пари за реклама.


Популярността на McDonald's не отслабва, но много експерти все още твърдят, че подобна храна е вредна за човешкото здраве. Factrum дава 14 причини, които ще ви убедят да се откажете завинаги от Биг Мак и пържените картофи.


Месо във пържени картофи?


Не толкова отдавна корпорацията увери всички привърженици на вегетарианството, че вместо телешка мазнина, пържените картофи се готвят в 100% зехтин. Отчасти McDonald's спази думата си, само преди да влезе във фритюрника, картофите се обработват с малко количество естествен аромат на говеждо месо!

Кифличките не се правят от хляб

Макдоналдс не иска да има загуба. Следователно, толкова много консерванти се добавят към нетрайните печени изделия, че те могат да останат „свежи“ в продължение на няколко години. Една от вълшебните съставки е калциевият сулфат, известен още като гипс. Но още по-лошо е амониевият сулфат, който може да причини гадене и диария.

По-скъпа от здравословната храна

Цените на бързите храни растат, а качеството на храните намалява. За цената на обяд в Макдоналдс можете да си купите много полезни хранителни стоки в магазина, за да приготвите питателна супа за цялото семейство. Така или иначе, за да се храните пестеливо, трябва да готвите сами.

Безславен МакРиб

Прилича на вкусен сезонен бургер в Макдоналдс, съдейки по името с ребра. Както се оказа след проверка, в него изобщо няма ребра. Това е просто имитация, полуфабрикатът е оформен така, че котлетът наподобява месо на ребра.


Бързо наддаване на тегло

През 2004 г. американският режисьор на документални филми Morgan Spurlock проведе интересен експеримент: в продължение на 30 дни човек се хранеше изключително в McDonald's. През това време той качи 11 килограма, доказвайки на другите, че бързата храна води до бързо затлъстяване. А изключително високите нива на холестерол причиняват много заболявания, включително инфаркти.


Детско затлъстяване

През 2005 г. The New England Journal of Medicine публикува доклад, че затлъстяването може да намали продължителността на живота на сегашното поколение деца в Америка. Здравето на непълнолетните е пряко зависимо от храненето, а бързото хранене често е причина за детското затлъстяване и диабет. Но McDonald's не забравя да отвори всички нови стаи за игра и да пусне всички нови колекции играчки за своите малки посетители.


Съмнително месо за котлети

Макдоналдс твърди, че баничките са направени от висококачествено месо без кости от най-добрите фабрики и се наблюдава най-строгият контрол на цялата производствена верига. В действителност месото идва от ферми, където животните се държат в нехигиенични условия, инжектират се с антибиотици и хормони на растежа. Освен това фразата „100% говеждо месо“ може да означава присъствие на кравешки очи или карантия в каймата.


Високо съдържание на фосфати

Повечето ястия на Макдоналдс са с високо съдържание на фосфати, което увеличава риска от сърдечни заболявания и бъбречни проблеми. От особена загриженост са пилешките ястия от този ресторант за бързо хранене.


Захар във пържени картофи

Ясно е, че никой не е мислил, че пържените картофи могат да бъдат полезни. Само за приготвянето му се използва и глюкоза, която бързо се превръща в мазнини и силно влияе върху нивата на кръвната захар. Тези пържени картофи ще ви задоволят, но само за кратко и следващото чувство на глад ще бъде по-силно от предишното.


Високо фруктозен царевичен сироп в кифлички

Много хора вярват, че най-вредното нещо във всеки бургер на Макдоналдс е котлетът. Проучванията показват, че кокът е не по-малко опасен. Високо фруктозен царевичен сироп и натрий ви карат отново да се чувствате гладни 20 минути след ядене на Биг Мак.

Как се приготвят хапки

Известният готвач Джейми Оливър демонстрира как се приготвят хапки в McDonald's: остатъците от пилешка кожа, мазнини, карантии и дори кости се вземат, след това се смилат и след това машината формира обичайните „пилешки“ парчета от тази каша. Заслужава да се отбележи, че деца от Великобритания отказаха да ядат получените хапки, което не може да се каже за американските деца. Корпорацията твърди, че не използва технологиите, за които говори Джейми Оливър.

Антисанитарни условия

Много ресторанти за бързо хранене на McDonald's се оказват място за размножаване на нехигиенични условия. Има огромни оплаквания от посетителите относно мръсотията и качеството на продуктите. Служителите нарушават хигиенните стандарти както при приготвяне на ястия, така и при почистване на залите.

Повече от месец за смилане на трансмазнините

Трансмазнините са неестествени изомери на мастни киселини, образувани по-специално при производството на маргарин и растителни масла. Маргаринът и други модифицирани растителни масла повишават нивата на холестерола и увеличават риска от сърдечни заболявания. В допълнение, харчителите пречат на клетъчния метаболизъм (замества ненаситените мастни киселини), допринасяйки за развитието на някои видове злокачествени новообразувания. А Big Mac съдържа 1,5 грама транс-мазнини и отнема 51 дни, за да ги усвои!


Розови слизести бургери

В шоуто си Food Revolution шеф Джейми Оливър разкри от какво всъщност са направени баничките с хамбургери. По време на производството на бъдещи котлети се използват неизползваеми отпадъци от месо , предварително измити в амониев хидроксид за дезинфекция и придаване на розов цвят. Приготвената смес приличаше на розова слуз, а с добавянето на сгъстител и цвят приличаше на истинска котлета.




Няма коментари:

Публикуване на коментар