12 прости съвета, за да запазите храната свежа възможно най-дълго
Дядо ми и баба ми знаеха много от това, вече бях чул много някъде. Но научих за съхранението на яйца по този начин за първи път и бях донякъде изненадан.
Знаете ли всичко от този списък?
1. Пресни плодове
За да предпазите плодовете от плесен и да се развалят твърде бързо, можете да използвате малка тайна. Преди да ги изпратите в хладилника, трябва да ги изплакнете с разтвор на вода и оцет. Пропорциите на водата и оцета са 10 към 1. Получената смес трябва да се излее върху плодовете в чиния, след което да се отцеди и да се остави да изсъхне малко. Този прост трик може да удължи живота на малина до няколко седмици. Вкусът и миризмата няма да се влошат.
2. Дълго съхранение на сирене
Ако намажете нарязаното сирене с масло, тогава краищата му няма да изсъхнат и изсъхнат. Това ще премахне необходимостта да изхвърляте останалите парченца сирене, които не сте успели да изядете веднага. Друг начин да запазите сиренето дълго време свежо е да го увиете с восъчна хартия, след това да го поставите в найлонов плик и да го приберете в хладилника.
3. Ние крием гъби в торба
Гъбите запазват първоначалния си вид най-дълго, ако ги поставите в хартиен плик. Така те няма да бъдат изветряни и в същото време ще им бъде осигурен постоянен достъп до чист въздух.
4. Яйца във фризера
Яйцата запазват свойствата си перфектно във фризера. Единственото условие е правилното им съхранение и поставяне. Яйцата не трябва да се замразяват в черупката им. Най-добре е да ги разбиете и да ги изсипете във формички за замразяване. Когато имате нужда от тях, те могат да бъдат взети лесно и бързо приготвени.
5. Зелен лук в необичайно съхранение
Почти всеки дом има една или две пластмасови бутилки за всеки случай. И сега дойде! Пластмасова бутилка ще ви помогне да запазите свежестта на нарязания зелен лук, като просто поставите, разточите и охладите.
6. Пресни банани
Каквото и да правим, бананите са склонни бързо да потъмняват, да стават по-меки и непривлекателни. За тези, които обичат да се запасяват с тези сладкиши, полезен съвет ще ви бъде полезен: трябва да увиете основата на четката в алуминиево фолио или прозрачно фолио и да я оставите да се съхранява не в хладилника, а при стайна температура.
7. Ябълките са приятели с картофите
Много хора знаят, че е нежелателно да се съхраняват картофи с лук, тъй като отделената влага допринася за появата на мухъл. Но картофите са страхотни приятели с ябълките: трябва да се поставят в хладилник или на хладно място, за да се удължи срокът на годност.
8. Зеленчуци във фолио
Някои зеленчуци остават свежи много по-дълго, когато са увити в алуминиево фолио. Този хак е чудесен за съхранение на броколи, целина и листа от маруля. Алуминиевото фолио има много полезни приложения, така че винаги трябва да го държите под ръка.
9. Стъкло срещу пластмаса
Що се отнася до дългосрочното съхранение на храните, стъклените съдове са най-добри. Това важи особено за пресни храни като белени зеленчуци, билки и други храни с високо съдържание на влага. Стъклото не реагира на никакви химикали и предотвратява навлизането на бактерии .
10. С главата надолу
Този съвет може да звучи необичайно, но наистина работи. За да запазите свежестта на заквасена сметана, извара, кисело мляко или меко сирене в хладилника за по-дълго време, по-добре е да обърнете пластмасовия им съд. По такъв прост начин се създава вакуумен ефект и в кутията не проникват вредни компоненти. Това забавя развитието на бактерии, които причиняват разваляне на тези храни.
11. Правилно съхранение на пресни моркови
Малко хора знаят, но най-добре е да съхранявате пресни моркови в пясъка. Да, за такъв специален лайфхак се нуждаете от контейнер, който ще позволи на въздуха да премине добре, като кутия с дупки или кутия с метални пръти. Трябва да поставите дишаща тъкан в контейнера и след това да я напълните с пясък. На подготвеното място можете да разложите морковите и да ги запазите свежи за по-дълго време, без да почерняват и плесенят.
12. Поклон в чорапогащник
По-добре е лукът да не се съхранява заедно в една торба или още повече в найлонова торбичка. При контакт помежду си лукът отделя влага, което причинява развитието на мухъл и бързото влошаване на продукта. Най-доброто решение би било да поставите лъка в найлонови чорапогащи и да направите възел между всеки лук. Този вид дизайн може да бъде окачен на стената или кухненските мебели. Това не само ще бъде полезно за свежестта на зеленчуците, но и ще изглежда наистина необичайно във всяка кухня.
Няма коментари:
Публикуване на коментар