Звездни Цивилизации

неделя, 18 септември 2016 г.

АЛИСТЪР КРОУЛИ: ИСТОРИЯ, ВРЪЗКИ С ЕЛИТА И НАСЛЕДСТВОЧовекът, който наричаше себе си „Звярът 666„, определян от пресата като „най-грешния човек на земята“ е повече от обикновен окултист: Алистър Кроули се счита за основоположник на един от най-влиятелните движения на 20-ти и 21-ви век. Той  е имал връзки с някои от най-влиятелните фигури в света, като дори е работел с Британското разузнаване МИ–5. За да се разбере в дълбочина неговия ‘принос’ към света на езотериката и окултното, трябва да се погледне обстойно живота и творчеството на Алистър Кроули, връзките му със световния елит и разпространението на неговата философия на Телем.Въпреки, че е посочван за най-влиятелната окултист на 20-ти век и е признат от Би Би Си като 73ият „най-влиятелен британец на всички времена„, повечето хора не са чували на Алистър Кроули или поне подценяват неговото влияние върху съвременното общество и култура. Английският окултист, мистик и церемониален магьосник е изключително популярен в някои среди (сред окултисти, художници, известни личности и т.н.), но е по-скоро непознат за средностатистическия човек. Вероятно ви се е мяркал на обложката на албума на Бийтълс с небеизвестният им ‘Рок групата на клуба на самотните сърца на сержант Пепър’. Какво би накарало установени изпълнители постоянно да отдават почит към тази, забулена в мистерия, личност? Какво целеше да постигне той? Казано по-просто, Кроули предвещава радикална философска промяна, която ще помете западната цивилизация в края на 20 и началото на 21ви век. С основаването на философията на Телем и обявяване на идването на новата ера. Кроули не просто формулира основните философски парадигми на 21 век, той е бил част от илюминатския двигател, който придвижва промените.


Заради сексуалните практики, употребата на наркотици и практикуването на черна магия в ритуалите си, Кроули добавя буквата „к“, в края на „магия“ (magic -> magick), за да разграничи я разграничи от широко практикуваната, Приживе той е силно критикуван и става обект на няколко процеса в следствие на инциденти с последователи на ордена на Телем по времето, когато живее в Гърция. Въпреки това, разсекретени документи разкриват, че „Звярът 666“ е водел двойствен живот: Кроули е поддържал връзки с британското правителство и е работил с британските членове на американското правителство на интелигентност. Тайното общество ОТО, чието начало поставя той, държи в редиците си някои от най-влиятелните хора на света, който на свой ред използва властта си, за да се подпомогне развитието на основната си философия на Телем. (бел.ред. последната смърт при мистериозни обстоятелства, класифицирана като свръхдоза, беше на дъщерята на Боб Гелдоф – Пийчес Гелдоф)
РАНЕН ЖИВОТ
Кроули е роден в заможно и религиозно семейство. Родителите му са били част от Ексклузивното Братство – консервативна фракция на християнската деноминация Plymouth . Баща му, пътуващ проповедник за сектата, се отличавал с особена благочестивост и дневната молитва била част от живота на семейството.  Този период от живота на Кроули се характеризира с добри отношения с баща му, но явно презрение към майка му. По това време той вече измъчва и убива животни с удоволствие и демонстрира сексуални первезии, което кара майка му да го нарече “ звяр„– име, което му доставя голямо удоволствие и което по-късно той приема като основния си прякор при встъпване в света на окултното. Самият Корули вярва, че е прероденото въплащение на Елифас Леви, който умира годината, когато е роден.


На 11 години, Кроули губи баща си от рак на белите дробове и наследява семейното имущество. Изпратен е да учи английска литература в Колежа Тринити в Кеймбридж. По това време Кроули започва се отказва и дори започва да се бунтува срещу християнското си възпитание. Той подлага на съмнение написаното в Библията, започва сексуални връзки с местни момичета и проститутки, и развива силен интерес към окултизма. Друг символична стъпка към неговото самоутвърждаване е промяната на името му от Едуард Александър на Алистър. Откъс от автобиографията му, описваща причините за промяната посочва:
От години неневиждам умалителното Алек, отчасти заради звученето и отчасти зарад самото обръщение, защото майка ми ме наричаше така. Едуард не ми отиваше и производните Тед или Нед звучаха дори по-неуместно. Александър беше търде дълго, а Санди предполагаше лунички и русолява коса. Бях чел някъде, че най-благоприятното име, способстващо успех и известност, съдържа дактил, последвано от спондей в края на хексаметър, като Джереми Тейлър. Алистър Кроули изпълнява тези условия, а Алистър е галската форма на Александър. Приемането му отговаря на романтичните ми идеали. Отвратиленото изписване на A-L-E-I-S-T-E-R ми беше предложено като правилния вариант от Братовчед Грегор. Във всеки случай A-L-A-I-S-D-A-I-R не отговаря на условията за добър дактил, поради което се задоволих с алернативното изписване. Не мога да твърдя със сигурност, че приемането му ме улесни в това да стана известен, защото щях да постигна всичко дотук, независимо от името, което бях избрал
Кроули, Алистър; Признанията на Алистър Кроули: Автобиография
Може би най-значимите преживявания през младостта на Кроули са били хомосексуалните му отношения, които, според по-късно неговият биограф Лорънс Сутин, го довеждат до „среща с иманентнo божество„. Това предизвиква в него голям интерес към окултизма, тайните общества, и по-специално това, което той ще по-късно нарича ритуална секс магия.
По-късно Кроули признава, че първото му значително мистично преживяване се случва по време на почивка в Стокхолм през декември 1896 г. Няколко биографа, включително Лорънс Сутин, Ричард Качински и Тобиас Куртон, вярват, че това е резултат от първото му хомосексуално преживяване. Кроули никога не е крил своята бисексуалност. Обратно в Кеймбридж Кроули има бурен сексуалния живот, предимно с проститутки и други мъже. По това време се заразява със сифилис от една от проститутките. През октомври 1897 г., Кроули среща Хърбърт Чарлз Полит, президент на Драматичния Клуб Footlights на Кеймбридж, и двамата започват връзка. Те се разпада, защото Полит не споделя нарастващия интерес на Кроули към езотериката – нещо, за което Кроули ще съжалява години наред.
Още в колежа скандалият имидж на Кроули му подсигурява благоразположениято на анонимен бенефактор, който спонсорира интересите му в окултната сфера. През по-голямата част от живота си той е финансиран от различни лица докато се отдава на пътуване, писане и разучаване на магическите окултни тайни.
 ТАЙНИ ОБЩЕСТВА

В края на двайсетте си години, Кроули се присъединява към много езотерични групи, в които е бил или силно уважаван и издигan в йерархията или презиран и изгонен. Вдъхновен от книгата на Едуард Уейт „Книга за черната магия и пактовете“, Кроули се присъединява към Херметичния Орден на Златната Зора, по-известен като „Великото Бяло Братство„ през 1898. Това Масонско тайно общество има сред средите си много влиятелни членове на Лондонската аристокрация. Там той се запознава с церемониалната магия и ритуална употреба на наркотици.

През 1899 г. той става член на вещерския събор Old George Pickingil. Въпреки това не остава дълго в резултат на безотговорното поведение и хомосексуалните си наклонности (което все още се счита за шокиращо по онова време дори и в тези среди). Върхновната Жрица на събора по-късно го описва като „човек с извратено съзнание, зло и жестоко чудовище“).По това време Кроули става високопоставен масон, присъединявайки се към няколко ложи и придобивайки няколко масонски степени. В своята автобиография, Кроули описва постигането му на 33-та (и последна) степен на Шотландския ритуал в Мексико:
Дон Исус Медина, потомък на великия херцог на Армада , и един от най-изтъкнатите водачи на Шотландския Ритуал на Масонството. Мистичните ми знания, вече широко известни със задълбочеността си за тогавашните стандарти повлияха на решението му да ме въведе в братсвото; специални правомощия ми бяха дадени с оглед на ограничения ми престой , и бях преведен набързо през и допуснат до тридесет и третата, и последна степен преди да напусна страната.
С помощта на известния автор и масон Джон Йаркър , Кроули е положен и в други масонски степени, включително 3та във Франция от Англо-Саксонски Ложа, 343, 33та от Шотландския Ритуал „Cerneau“  и 90та / 95та от Ритуала на Мемфис-Мицраим. Според Обединената Велика Ложа на Англия обаче, чието признаване обикновено се смята за стандарт за масонската валидност, нито един от тези масонски органи не се признати и поради тази причина той никога не е считан за официален масон.
КНИГА НА ЗАКОНА, ТЕЛЕМ И ЕРАТА НА ХОР
 В периода след 1900 Кроули започва да се увлича по церемониалната магия, експериментирайки с Еноховите инвокации описани от Джон Дий (бел.ред. личният окултист,нумеролог, астролог и съветник на Елизабет I). По същото време купува имението Болескин,разположено на брега на небеизвестния Лох Нес поради отдалечеността на къщата и разположението й, което благоприятства практикуването на ритуална магия. Хората от околността започват да избягват мястото, твърдейки, че е прокълнато.

Имението е закупено от Джими Пейдж – китариста на Лед Цепелин – окултист и колекционер на всякакви предмети, свързани с Кроули. Той твърди, че имението е обитавано от духове. През 2009 къщата и гробишето към нея са продадени на анонимен купувач.
През 1889 г., търсейки подходящо място за извършване на древен ритуал за призоваване от Книга за Свещената магия на Абра–Мелин Мага, Кролин купува Болескин. Къщата се счита за идеална за церемонията поради относителното си уединение, защото, както Кроули казва:
човек се нуждае от къща, където могат да бъдат взети подходящи предпазни мерки срещу смущения; след като това бъде подсигурено, вече може да се стреми с пълен плам и концентрация, в рамките на шест месеца, за получаване на знания и призоваване на Светия [си] Ангел Хранител, който ще му открие пълно познание.
Къщата имала необходимото откриването на север, където Кроули изградил тераса, украсена с фин речен пясък, място, където, като доказателство за напредъка на ритуала, се наблюдавали стъпките/следите на призованите духове. Кроули смятал тази сграда да бъде Телемската Кибла, един вид езотерична Мека или фокусна точка за мистична енергия, което я превръщало в мощен център за извършване на интензивни магически ритуали. Кроули започна ритуала, детайлно описвайки прогреса в личния си дневник. По това време започват редовни проявления на силите, които той призовава, като самият той твърди, че в къщата била непрогледна тъмнина, дори и при дръпнати завеси през деня.Този ритуал се характеризира с голяма сложност и необходимост от ежедневни прочистващи сеанси и след започването му, при никакви обстоятелства, не трябва да остава незавършен. 6 месеца след началото Кроули изоставя постигнатото и заминава за Париж след повикване от Майстора на Ордена на Златната Зора. Повечето хора от обръжението му твърдят, че именно това е повратният момент в живота му, след който той не е същият човек, а се превръща в него друго. Не е трудно да се заключи какви са били последствията от неправилното завършване (бел.ред. такова реално липсва) на магическия ритуал.
От този момент нататък мястото получава лошата си слава, която носи и до днес с редица нещастни случаи сред работещите сред обркъжението на Кроули, като самоубийства, нелепи инциденти и слухове за чудовище в намиращото се наблизо езеро Лох Нес. След завръщането си Кроули не се задържа в Болескин, а заминава за Ню Йорк, а след това за Египет с новата си съпруга Роуз. В Египет, незнайно как, получава разрешение да прекара нощта с жена си в камерата на Голямата пирамида в Гиза, а впоследствие извършва ритуал, по време на който твърди, че е успял да се свърже със своя Ангел Хранител, който му се разкрива с името Айвас (Aiwass) и му продиктува Книгата на Закона.
Според собствените му думи, съпругата му го води в музей в Кайро, където му показа надгробен камък от седми век пр.н.е. известен като Анкх-еф-ен -Хонсу (който ще бъде по-късно почитан като Камъкът на Откровението). Номерът на експоната е 666, същият като номера на звяра в Книгата на Откровението.

По време на престоя им в Египет, Кроули и Роуз извършват магически ритуал, по време на който той твърди, че е получил съобщение от същество, наречено Айвас – земен наместник на Хор. В резултат на тази комуникация, Кроули написва Книга на Закона – мистичен текст, който той смята, че ще направи революция в бъдещето на човечеството.
Това обособява началото на нова епоха, в която Кроули става свещеник–принц на нова религия в Ерата на Хор. Неговата роля беше да формулира връзка между човечеството и „слънчево-духовната сила, по време на която божеството Хор ще управлява през следващите две хиляди години, насочвайки еволюцията на съзнанието на тази планета. (…)


Посланието от Айвас, кокто Кроули твърди, че е собственият му ангел-пазител, го убеждава, че мисията му в живота е направи духовен преврат, извеждайки човечеството от Ерата на Озирис и отстранявайки умиращия придатък – християнската вяра. Целта е върху нейните руини да се изгради нора религия, основана на философията на Телема (от гръцки „воля“).
Последователи и просветени описват Книгата на Закона като „наръчник за окултни формули от космическа величина„, някои открито изразени, а други, някои забулени в най-сложната мрежа от кабалистични шифри някога вплетени в един текст. „Нищо от това не е просто „автоматично писане“, каза Кроули, но ясно и конректно съобщение от съзнанието на сила със свръхчовешки знания и способности „, един от най-реално скрити майстори, които след това ще се проявят към него.“ един от истинските творители, който в последтсвие ще му се яви.“Според протежето на Кроули Кенет Грант, всеки, притежаващ способността за разбиране на езика на символите „ще бъде пленен от точността на резюмето на духа на ерата„.С други думи, по същия начин, по който Библията управлявала Западната цивилизация през последните две хилядолетия, на Телем ще се основа духа на следващите две хилядолетия.
В Ерата на Хор дуалистичния подход към религията, ще бъде преодолян чрез премахването на настоящата идея за Бог като външна за себе си. Човек и Бог ще бъдат обединени.  Хората вече няма да се покланят на Бога като външен фактор, както при Паганизма или Християнството, а той ще бъде възприеман като състояние на съзнанието, отъждествявайки самоличността си с тази на Бога. Новата Ера на Хор ще бъде изградена на базата на обединението на мъжката и женска полярност, ще включва магическото използването на сперма и екстаз, завършващо с апотеоз на материята – в реализацията на старата гностическа идея, че материята не е двойна, но едно с Духа – символизирана от двуполовия Барфомет на Тамплиерите и Илюминатите.

/

Книгата на Закона става основа на Телем, която се основава на три основни постулата:
<p

1.Прави каквото ти е воля- това е  целостта на Закона;
2.Любовта е законът, любов по своя воля;
3.Всеки мъж и всяка жена е една звезда.
Смята се, че постулата „Прави каквото искаш“ е в основата на широкостановилия се през 21ви век индивидуализъм и преследване на егоистичния стремеж за незабавно удовлетворение и удоволствие. Въпреки това, посветени на философията, не са съгласни с това описание, тъй като смятат, че е небходимо тълкувание на метафизично ниво. Телем е гръцка дума за „Воля“. Основната цел на тази философия е реализацията на нечия воля, описана като „висше призвание“ или цел в живота, независимо от етични или морални бариери.
Няма „стандарти на правилно“. Етиката е глупост. Всяка звезда трябва да върви по своя собствена орбита. Да вървят по дяволите с „моралните си принципи“; няма такова нещо.

Кроули включи тези учения в новосъздаденото си общество  Орден на Сребърната Звезда (Argenteum Astrum или Silver Star), чиято магическа цел целеше да бъде наследник на разпадналия се Херметичен орден на Златната зора. За да се генерира интерес към философията си, Кроули публикува Затъмнение – Журнал на Научния Илюминизъм (термин, взаимстван от Адам Вайсхаупт и неговият Орден на Илюминатите), където той разкрива езотерични ритуали и техники. Неговата по-късна творба, озаглавена Книга на Лъжите привлича вниманието на ръководителя на Орден на Източния Храм или Ordo Templi Orienti (ОТО) Теодор Ройс, който веднага го посвещава и ръкополага като Велик Магистър. Посочената причина за тази оказана ‘чест’ са задълбочените му познания за сексуалната магия.
ОРДЕН НА ИЗТОЧНИЯ ХРАМ И РИТУАЛНА СЕКСУАЛНА МАГИЯ

 Магическата система за инициация на Ордена на Източния Храм съдържа, сред най-дълбоките си познания, набор от техники за въвеждането на сексуалната магия в ритуали. При вглеждане в акронима на обществото – ОТО се забелязва фалическата символика. Сексуалната магия представлява използването на сексуалния акт, или по-скоро оргазмената енергия, като отправна точка на съсредоточаване и насочване на волята или магическото желание в материалния свят. Тази енергия е приравнявана към живителната сила и Кундалини. Чрез използването на сексуални техники, вдъхновено от Тантрическите учения на Изтока, в възможно насочването на голяма част от сексуалната енергия за достигането на по-високи сфери на духовност:
Орденът преоткри великата тайна на Тамплиерите – сексуалната магия-която е не само ключ към древната Египетска и Херметична традиция, но и към всички тайни на природата, цялата символика на Масонството, както и всички системи на Религията.
За да даде тласък на „окултните сили, които биха довели до достигането на просветление от всички до 2000 след н.е.„, Кроули е убеден, че неговата мисия е да „излекува света от сексуална репресия„. За да постигне това той решава да проучи всеки детайл от сексуалното поведение и да доведе всеки сексуален импулс до нивото на рационалното съзнание. За тази цел той експериментира с променени състояния на съзнанието, до които достига употребявайки различни наркотици, като хашиш, кокаин и опиум.Кроули, в крайна сметка въвежда (не без проблеми) практиката на хомосексуална секс магия в ритуалите на ОТО като един от най-високите степени на ордена, защото смята, че това е най-мощната формула. Беше ясно, че Кроули осъзнава, че обвиненията срещу тамплиерите за практикуването на содомия и оргии с жени са били базирани на факти, но неразбрани от противниците им.По това време Кроули държи около себе си цяла серия от „Пурпурни Жени„, най-известната от които е Лea Хирсиг, наричана от него „Маймуната на Тот„. Заедно те се отдават на запои, наркотици и сексуални практики. Магическото й име е Алостраел или ‘Божията утроба (съд)’. В дневника си тя пише:

Посвещавам се изцяло на Великото Дело. Ще работя за поквара. Ще убия сърцето си. Ще бъда безсрамна пред всички мъже. Ще отдавам тялото си на всички създания.

Появяват се слухове за оргии с животни, а двете деца, които по това време живеят с родителите си в Абатството на Телем, умират преди да навършат 2-годишна възраст. Причните са неизяснени. Смята се, че Кроули прави множество опити с някои от тези жени за раждането на „магическо дете“ (бел. ред. филма Бебето на Розмари на Роман Полански показва в детайл този процес), но нито един от опитите не дава резултат. През 1929 публикува книгата си Лунно Дете.


В Телем, пурпурната жена се отъждествява с Вавилонската блудница– Великата майка, Майката на мерзостите от Книгата на Откровение.
Въпреки набиращите сила слухове няма директни доказателства, че Кроули е участвал в човешки жертвоприношения. За запознатите с окултните практики не е трудно да се досетят, че това е било ежедневие в сатанинското му учение, но най-близкото до признание, е твърдението му, че:
Дете от мъжки пол с непокварена невинност и отличаващо се с висок интелект- това е най- добрата, най- подходящата жертва.
ЗВЯРА 666
Скоро пресата научава за изпълненията на Кроули и компанията и се започва масирана кампания за разобличаването му като черен магьосник, сатанист и наркоман. Наречен „най-грешният човек на света„. това не попречва на британското разузнаване да го наеме като агент. (Това не е първият път, в който Британската корона търси услугите на реномирани окултисти, както беше споменато при примера Джон Дий и  Елизабет I).Може би най-значимият момент от периода на Кроули в Абатството на Телем е гостуването на Паулин Пиърс или Паулин Робинсън по майка. Съпругата на Марвин Пиърс, президент на корпорация МакКал (McCall Corporation) и майка на Барбара Буш – бъдещата съпруга на Джордж Буш –  и близка приятелка на Франк Харис и Нели О’Хара известно време е асистентка на Кроули. През 1924г. пътува до Телема заедно с О’Хара и стои до Октомври същата година. Какво е подтикнало мнооуважаваната г-жа Пиърс да пропътува половината свят без съпруга си, можем само да гадаем, както и впрочем изключителното му разбиране предвид факта, че половинката му отива при най-известният тогава сатанист и сексуален девиант. Каквито и да са причините, фактът е, че Паулин Пиърс ражда дъщеря на 8ми Юни, 1925. Разбира се, Барбара Буш може да е дъщеря и на Марвин, но проста математика показва, че баща й може да е и самият Кроули.
Смъртният случай на един от последователите на Телем – Раул Ловдей или Фредерик Чарлс Ловдей – поставя началото на края. Обявният за първия светец на ордена Ловей умира по време на един от Сатанските ритуали в Абатството на Телем при поглъщането на замърсена кръв. При завръщането си в Лондон, неговата любовница уведомява властите и дава интервю за Съндей Експрес. В допълнение към другите слухове, които се носят от години, правителството на Мусолини настоява Кроули да напусне страната, което той прави през 1923. Към момента Абатството тъне в разруха и много от оригиналните стенни рисунки са непоправимо разрушени.
По време на изследванията си Ричард Спенс открива документ от старата военно–разузнавателна дивизия на армията на САЩ в подкрепа на твърдението на Кроули, че е бил шпионин:
Алистър Кроули е бил служител на британското правителство … посещаващ тази страна в рамките на официална дейност, за която Британското консулство в Ню Йорк е имало пълно знание.
По време на Втората световна война, Кроули става главен редактор на про-германското списание, наречено Отечеството, в която той публикува провокативни, анти–британски статии. По-късно той заявява, че абсурдността на писанията в крайна сметка помага на каузата на британците. Кроули предлага много идеи в помощ на съюзниците, повечето от които са отхвърлени. Една единствена по-късно е изпълнена. Става въпрос за разространение на окултни брошури в Германската провинция, която прогнозира ужасяващ изход за войната и нацистките лидери изобразени като сатанисти. Неговият опит в областта на комуникациите, пропагандата и управление на общественото мнение ще бъде използвано, за да направи своята философия на Телем основна сила в днешната популярна култура.
ИЗТЪКНАТИ ПРОТЕЖЕТА
Като ръководител на ОТО в Калифорния, Кроули обучава много хора, които са имали голямо влияние върху американското общество. Един от тях е Джак Парсънс.

Джак Парсънс е американски ракетен изследовател в Калифорнийския технологичен институт. Той е един от основните учредители на Лабораторията за реактивни двигатели и корпорацията Aerojet. Ракетните му опити са някои от най-ранните в Съединените щати, и приносът му в развитието на твърдото гориво и изобретяването на JATO единици за въздухоплавателни средства, е от голямо значение за поставяне началото на космическата епоха на човечеството. Известният инженер Теодор фон Карман, приятел и благодетел на Парсънс, заяви, че работата му и тази на колегите му помогна да влезем в ерата на космическите пътувания. Кратера от тъмната страна на Луната е кръстен именно на него.
Зад затворени врати, Парсънс е дълбоко потопен в окултизма и виден член на ОТО, където взима участие в екстремни магически секс ритуали:
 Сред многото сексуални партньори на Парсънс е собствената му майка (техните кръвосмесителни срещи са заснети). Майка и син практикуват зоофилия и демонстрират явни психопатски характеристики, които им позволяват да функционират нормално в обществото и упражняват контрол над другите.
През 1942 г., Парсънс е назначен за шеф на Agape ОТО Ложа, учредена от Алистър Кроули. Подобно на Кроули, Парсънс е обсебен от идеята за създаване на „магическо дете“ с Вавилноска блудница.
Целта на ритуала е силно подценявана. Той се опитва да произведе магически деца, които ще бъдат продукт на заобикалящата ги среда, а не на наследствеността. Самият Кроули описва лунните деца само в тези условия.
Не е имало ясно разграничение между професионалния и окултния аспект в живота на Парсънс. Много източници посочват, че е бил известен за рецитала на стихотворението на Кроули Химн за Пан преди всеки ракетен тест.


По-късно Парсънс установява контакт с лице, което ще се превърне в изключително влиятелена особа на 21ви век : Л. Рон Хаббард – основоположник на Сциентологията.
Парсънс е обсебен от личността на Хаббард, който тогава е капитан в Американската флота и го посвещава в тайните на ОТО.
Църквата на Сциентологията, основана от Хаббард, днес е изключително влиятелна и добре финансирана секта, която наброява над 8 милиона членове по целия свят, включително  знаменитости като Том Круз, Уил Смит, Джон Траволта и Лиза Мари Пресли.
Кроули умира на 1.12.1947 година в Недъруд на 72 годишна възраст. Има две версии за това как е починал. Едната е, че е загинал в бедност и мизерия, зависим от хероин в един английски хотел.

Но според други негови биографи, това е много далеч от истината. В последните си дни Кроули прекарва живота си като богат английски джентълмен, в най-изисканите клубове. Интересна подробност, е че всичките му бивши съпруги и любовници умират или затворени в лудници, диагностицирани с шизофрения и депресия или изпадат в крайна бедност и свършват като наркоманки и проститутки.

През 1934г. Кроули обявява несъстоятелност след като губи в делото срещу Нина Хамнет за това, че го окачествява като ‘черен магьосник’ в книгата си Смеещият се Торс. Дидре Патриша Макалпин (Patricia „Deirdre“ MacAlpine)се свързва с Кроули в деня на процеса и го моли да износи детето му. Той се съгласява и 3 години по-късно тя ражда сина му Алистър Ататюрк (. Мнозина смятат, че това дете е родено съгласно магическия ритуал за Лунните деца. Наред с Лола Заза и Нуит Ма Ахатор Хеката Сафо Джезабел са единствените от децата му, които доживяват юношество.

ПОПУЛЯРНА КУЛТУРА
Дълго след смъртта си въздействието на  Кроули на днешната популярна култура се забелязва на много нива, независимо дали това е чрез директни препратки към неговата личност или чрез популяризирането на философията на Телем.
Мотото „прави каквото искаш“ е изписано върху еноименния албум на Лед Цепелин III (1970). Дейвид Бауи се позова на Кроули в текста на песента „Quicksand“ (1971), докато Ози Озбърн и текстописецът му Боб Дейзли написват песен, озаглавена „г-н Кроули“ (1980). Ред Хот Чили Пепърс пускат албум със заглавие ‘Кръв, захар, Сексуална Магия’ (Blood, Sugar, Sex Magik – магия изписано с ‘k’).

Препратки към Кроули и философията на Телем могат да бъдат намерени дори в детски анимации, като Yu-Gi-Oh! където един от героите е кръстен Алистър в негова чест. Печатът на челото му е копие на хексаграмата на Ордена на Източния Храм.

Освен тези директни препратки, откриваме влиянието на телемитската философия на Кроули и визията му за Нова Ера на Хор в безброй масови медийни продукти. В действителност, видни членове на O.T.O. са били (и все още са) хора, ангажирани в производството на холивудски филми. Научната фантастика е предпочитан жанр, за да се да се поддържа неспецифичното програмиране.
ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Днес, Кроули е разглеждан като неразбрани мистичен гений или извратен шарлатанин, пророк на една предстояща епоха на духовно просветление или сатанински предвестник на Антихриста, агент за сексуално освобождение на човечеството или сексуален девиант. Дали неговите духовни видения и постижения са верни или не е без значение, защото хилядите му последователи са запленени от друго в неговата личност. Като младеж, Кроули пожела да се превърне в знаменитост и да промени хода на историята, и в рамките на собствения си живот, той постигна и двете цели. Освен култ към личността му, днес неговите философски и езотерични творби оказват силно влияние върху основните култури, ценности и духовност.
За разлика от повечето исторически личности, които са загубили своята значимост, влиянието на Кроули непрекъснато се увеличава през 21ви век. Кроули и неговата организация O.T.O. поддържат връзки с членове на британските и американските власти на високо равнище, както и с влиятелни личности в областта на науката, правото и култура. Световния елит, сред който преобладават илюминатски ценности, са в съвършена хармония с философията на Телем. Тези връзки улесниха разпространението и приемането на творбите му в популярната култура. Кроули придвиди не само отвръщането на обществото от традиционните ценности и религии и обръщането му към Ерата на Хор, той беше част от двигателя, който направи тези промени възможни. Неговата визия за новата ера съвпада с вековния план на Илюминатите за новия световен ред, управляван от един „просветлен“ елит. Формулировката може да бъде различна, но херметичният философски произход е същият.

Няма коментари:

Публикуване на коментар