Звездни Цивилизации

неделя, 25 септември 2016 г.

ОТРОВА В БУТИЛКА
Какво има в газираните напитки и колко са вредни за нас
Тук давам обещания отговор на въпроса „Какво толкова има в газираните напитки, та да ги прави вредни?“. Сладките безалкохолни газирани напитки са приятни на вкус, но ПОВИШЕНОТО им потребление води до здравословни проблеми. Производителите дори и не мислят да крият, че стоката им се състои от оцветители, ароматни есенции, киселини (консерванти), въглероден двуокис и обикновена вода и както се оказва – съставките са хем безвкусни, хем опасни. Когато хората пият тази…течност, рецепторите по езика получават лъжлив импулс на удоволствие и утоляване на жаждата. Психически човек разбира, че пие течност, физически – в организма му постъпва отровна смес, която не само не утолява нищо, но и изисква огромно количество чиста вода, за да бъде неутрализирана. „Пощипването“ на мехурчетата газ по небцето и глътката всъщност е „дразнене“ на двата органа и това води до нов пристъп на жажда. Получава се, драги ми читателю, много забавен ефект – с газирана напитка не можеш на се „напиеш“! Не е ли прекрасно – искаш си я отново и отново! Пиенето й е лъжа, а не запълване на течностите в организма!


Количество захар в напитките
В една чаша обикновена „помехурчена“ напитка се съдържат между 6 и 10 лъжички захар. С помощта на газа, разтворената във водата захар светкавично постъпва в кръвта и в черния дроб, принуждавайки надбъбречната жлеза да произвежда с огромна скорост и в огромни количества инсулин, за да се „преработи“ захарта. Следващият хормон, чиито нива „скачат до тавана“ е допаминът – хормонът на пристрастяването и зависимостите. При състояние на психическо и физическо здраве неговото ниво в тялото ни е минимално, по-скоро символично, но при прием на 340 гр „нещо газирано“ се увеличава над 300 пъти! А колко чаши на ден приема обикновения потребител? И колко захар постъпва по този начин в организма? Дали пък диабетът, хипертонията, артериосклерозата и прочие състояния се появяват не „от нерви“, както е прието да се казва, а от отсъствие на нужните знания?

Е, производителите се стараят да понижат количеството захар в напитките си и за това използват нейни заместници. Калориите стигат нулеви стойности, въглехидрати почти няма – всичко става толкова здравословно! Но се появява ето какъв въпрос: „А с какво, всъщност, се заменя захарта? „.


Изкуствените подсладители са вредни!
Подсладителите са два вида – натурални и изкуствени. И двата вида повишават рисковете от заболявания, свързани с влошена бъбречна дейност. Към натуралните се отнасят фруктозата – 1,7 пъти по-сладка от захарта, цитрозата – Е959, ксилитът – Е967 и сорбитът – Е420 – вид многоатомни алкохоли, стевиозидът – продукт от стевия – южноамериканска „сладка трева“. Това са опити за набавяне на захар от природни източници, но почти всички имат странични ефекти. За изкуствените пък трябва да се знае – ВСИЧКИ ЗАМЕСТИТЕЛИ НА ЗАХАРТА В ГАЗИРАНИТЕ НАПИТКИ СА ОТКРОВЕНА ОТРОВА! И за това момчетата, които пият газирано с литри, задължително ще имат проблеми с простатата си, ако някой се интересува!

Ксилитът – Е967, за когото знаем от рекламите за дъвките, всъщност е опасно вещество, предизвикващо камъни в бъбреците.
Сорбитът или сорбитол – Е420, не прави поразии в бъбреците, а само помага за отслабването на ретината. В големи дози – повече от 30 грама на прием, предизвиква разстройство на стомаха.


Захаринът е забранен за бременни. Защо ли…
Захаринът – Е954– е по-сладък от захарта с около 30 пъти и е един от първите й заместители. В момента, обаче, е забранен в САЩ, Канада и ЕС, тъй като е канцерогенен, неразградим, натрупва се в тялото и създава риск от развитие на рак. Като екстра обостря образуването на камъни в жлъчката. Освен това е категорично противопоказен при бременност.
Цикламатът – Е952 – прилича на захарина, усложнява дейността на бъбреците и май, казва науката, е карциногенен! Изобретен преди повече от 70 години, а сладостта му е по-силна от тази на захарта с над 40 пъти, но пък категорично е противопоказен за бременни и деца и има съмнения, че предизвиква бъбречна недостатъчност. Във Франция, САЩ и Великобритания е забранен още от 1969 г. Друг разпространен в газираните напитки подсладител е ацесулфам – той пък е близо 200 пъти по-сладък от захарта. Често го добавят и в сладоледа и бонбоните. Съдържа метилов спирт и влияе негативно на сърдечносъдовата и на нервната система и може да предизвика привикване. Забранен е в САЩ, у нас си се ползва!


И с какво заменихме захарта?
Аспартам – Е951…е, за токсичността на аспартама има тонове литература и вече дори не го изписват в състава. Но не се лъжи, драги ми читателю, там е, просто е под друго име! Забранен е за употреба в детските храни, силнокарциногенен. Аспартамът е интензивен подсладител, около 200 пъти по-сладък от захарта. Използва се по света в продукти от типа на „софт“ напитките и нискокалоричните продукти от 1974. Познат е и под името Нутра Суит (NutraSweet). Понастоящем аспартам се добавя в повече от 6000 хранителни продукта и напитки, и се продава в почти 100 страни. През 1992 г. „Нутрасуит“ подписва споразумение с двата гиганта на производството на газирани напитки с условието да бъде снабдителят им с аспартам. Най-голямата ирония и същевременно най-ужасяващото е, че този подсладител преобладава предимно в диетичните напитки. Не е ли абсурд – веществото, което има регистрирани най-малко 92 болестни симптома, да се продава като диетичен продукт! Ако се разровиш, ще намериш в кои стоки на нашия пазар го има и световноизвестни газирани гиганти водят списъка!


Е330. Производство – Китай.
С това изброяването на вредите от газираните напитки за здравето, уви, не свършва. Киселините са поредния вреден компонент на ВСЯКА газирана напитка.

Е 330 е лимонена киселина, играеща роля на консервант и балансираща вкуса на напитката. В малки количества Е 330 влияе положително върху човешкия организъм и участва в жизненоважни обменни процеси. Опасност за здравето има, когато дозите са високи.

Ортофосфорната киселина – Е338 – също е повсеместно разпространен консервант и регулатор на вкуса. И двете киселини отлично разграждат зъбния емайл. Но все пак втората – фосфорната киселина, както е по-разпространеното наименование на Е338 – е с доста по-опасни последици. Работата е в това, че тя има свойството да привлича към себе си йоните на калция. Този важен микроелемен много лесно се „измива“ от костите при прием на газирано безалкохолно, а запълването му съвсем не е лесна работа – следствието задължително води до крехки кости и бъбречни болести, защото именно бъбреците страдат от дисбаланса на микроелементите в тялото ни.

Ароматните миризми, за които на етикетите пише, че са „идентични с природните“, всъщност са си обикновен въглеводород – бензол. Той е ароматна течност, който при смесване с други химични съединения много лесно пресъздава естествени аромати. Това просто и лесно решение на промишлеността, обаче, е силнокарциногенно и води до натрупване на токсини.


Натриев бензоат
За да понижи действието на бензола, производителите използват натриев бензоат – Е211. Това съединение няма толкова силна карциногенност и е разрешено за употреба по целия свят, защото се използва за предотвратяване развитието на бактерии, дрожди и плесени в киселинни храни и напитки като плодови сокове и безалкохолни напитки.

Ето тук, обаче, химическата, по-точно хранителната промишленост ни залага капан, осланяйки се на невежеството на потребителите. Работата е в това, че производителите използват много често – да не кажем „задължително“ – вит.С, Е300, т.е. аскорбинова киселина – та нали витаминизираната напитка би се търсила повече! И ето тук се разкрива неграмотността – или пренебрежението – както си прецениш, приятелю: аскорбиновата киселина встъпва в реакция с натриевия бензоат и образува токсичен бензол – бензен! От онези, които помагат на „раците“ да се развиват със скоростта на грипа…

Вече всеки знае или поне е чувал, че газираните сладки напитки нанасят непоправима вреда върху организма. Опитах се да събера малко данни по този въпрос и сега ще ти предоставя, драги ми читателю, това, което събрах от първите ТРИ специализирани сайта! Учените в „развитите“ страни от поне 20 години алармират за вредата от всекидневния прием на всичките разновидности на „газираното“. Както не веднъж съм подчертавала, не става дума да те откажа, а да ти помогна да си по-информиран и тогава да взимаш решенията си с отворени очи, знаейки какво те очаква, драги ми читателю. Но ако мога – моля те, приятелю, откажи се от тази отрова и просто пий вода, когато си жаден! Ще започна с данни от преди 4 години. Международна група експерти от 8 европейски страни е завършила мащабно 12-годишно изследване върху 350 000 (!!!) души за влиянието на газираните напитки. Учените установяват много факти – например, че всеки 340 гр изпита газирана течност на ден увеличават риска от диабет с 22%!!! Само да вметна – по данни на СЗО в света от диабет боледуват 310 милиона души! И огромната част от тях живее в така наречените „развити страни“. Само две кутийки от каквото и да е газирано безалкохолно дневно ти гарантират, драги ми читателю, рак на панкреаса – нали знаеш, че той е нелечим! Мислиш си, че това са детски приказки? Е, спомни си Стив Джобс!


Щанд в супермаркет…където и да е
„Отчитайки повишеното потребление на газирани напитки в европейските страни, трябва да се приеме, че имаме нужда от огромна разяснителна дейност за вредата им върху здравето„, казва проф. Том Уелтън, Декан на факултета по природни науки на Кралския медицински колеж(Imperial College of Science, Technology and Medicine, University of London), член на изследователския екип. „Дори приема на една кутийка на ден води до печални резултати. Скорошните изследвания на колегите в Северна Америка са с почти същите изводи“, допълва ученият.“Рискът от затлъстяване и диабет при такъв начин на живот се увеличава повече от 25%. А рискът от рак на простата при мъжете – над 40%. Имат пагубно влияние върху черния дроб, увеличават риска от Алцхаймер“. Най-опасното е, че с тази гадост се наливат децата и юношите.

„Имаме основание да предполагаме, че гените реагират отрицателно на газираните напитки и рискът от агресивни форми на рак нараства десетки пъти“, съобщава медицинският портал „Meddaily“. „Напитките на основа на кола оказват негативно влияние върху метаболизма и буквално всеки орган в тялото. За това потребителите трябва да са осведомени и да променят навиците си“.


Разхладителното питие от рекламите
Сътрудниците от Университета в Минесота в продължение на 14 години правят изследване върху 60 524 мъже и жени в Сингапур. Установяват, че пиещите поне една разхладителна безалкохолна напитка на ден са се разболявали 87% по-често от рак на панкреаса. По данни на Амерканското онкологично съобщество ежегодно само в САЩ това заболяване се диагностицира при 43 хиляди души, а от скоротечната му нелечима форма умират над 35 хиляди. И в това, твърдят учените, няма нищо необичайно – всичко е следствие от начина на живот и хранене. В тези напитки се съдържа много захар заради която панкреасът изработва много инсулин и това провокира онкологичното заболяване.

„Рискът от развиване на диабет втори тип е изключително голям при хора, чиито хранителни навици не са насочени към здравето“, казва главният диетолог на Лондонската клиника „Св. Георги“ (St George’s Hospital)д-р Катрин Колин. „Потребителите изобщо не си дават сметка какво прави това количество захар с тялото им. Когато хората употребяват тези напитки, те изобщо не се замислят колко калории съдържа кутийката им с кола. А там, между другото, има от 7 до 10 чаени лъжички захар и това води до рязко увеличаване на нивото на инсулин и изтощаване на панкреаса, който работи в ненормално темпо„, допълва специалистът и продължава: „Не можете даже да си представите какво пагубно влияние имат газираните напитки върху лигавицата на стомаха и червата“.


Бум!
Прекаленото потребление на газирани безалкохолни спомага за по-бързото стареене на кожата, тъй като в напитките се добавя фосфат за засилване на вкуса, а той предизвиква изсушаване на кожата. Изследователите на Медицинския университет в Хановер(Medizinische Hochschule Hannover)предупреждават, че този начин на живот увеличава и риска от остеопороза – фосфорната киселина, използвана във всички – и обикновени, и диетични напитки – постепенно „отмива“ и „изтегля“ калция от костите.„Имаме данни, че газираните напитки оказват негативно влияние и върху белите дробове и спомагат за развиването на астма“, казва проф. д-р Ахим Гослер, директор на Института по молекулярна биология в Хановер.“А за това, че се вредни за нормалното кръвно налягане се знае и е доказано отдавна. Колата и нейните производни водят до намаляване на калия в кръвта и появата на хипогликемия“.


И една кутийка газирано дневно влияе негативно
Подаграта, тази остра форма на артрит, съвсем до скоро считана за победена болест на мъжете от Викторианската епоха, се завръща триумфално в съвременния свят и една от основните причини според специалистите е именно прекалената консумация на газирано. Изследвания на учени от Колумбийския университет (Columbia University College of Physicians and Surgeons) сочат, че 85% от страдащите от това заболяване мъже пият поне по две кутийки газирано на ден. Учените твърдят, че наличието на монозахарида фруктоза в напитките води до увеличаване на нивото на пикочната киселина в кръвта, което, от своя страна, причинява подагра.

Даже една кутийка газирано дневно влияе негативно върху поведението. Изследванията на европейските учени между юношите показали увеличаване на младежката агресия с близо 20% при пиещите всекидневно газирани напитки. Което, пък, потвърждава тезата за връзката между антисоциалното поведение и лошата здравна култура.

А че сладките газирани напитки разрушават зъбния емайл – за това стоматолозите алармират отдавна. При 3-4 газирани безалкохолни на ден рискът от разрушаване на емайла скача до шокиращите 252%! И преминаването на диетични напитки няма да донесе полза – емайлът се разрушава не от захарта, а от лимонената киселина, съдържаща се в напитките. Под заплаха са и всички съдове в тялото.

подсладените газирани напитки:
1. Газираните напитки увреждат вътрешните органи

Прекомерната или честа употреба на захар, подсладени газирани напитки води до натрупване на мазнини. Тук не става въпрос за мазнините по бедрата ни, задните части и талията (въпреки че и това е възможно), а за затлъстяването на вътрешните органи, по-точно за така наречените висцерални (вътрешни) мазнини, които образуват обвивка от мастна тъкан около жизненоважните вътрешни органи като черен дроб, бъбреци, стомах и други. Те не могат да бъдат видени или почувствани в тялото, но са метаболитно активни, което допълнително повишава риска от животозастрашаващите заболявания, като диабет тип 2 и сърдечни-съдови заболявания.Въз основа на проведени изследвания, американските учени съветват да се откажем от консумация на подсладени газирани напитки, за да не провокираме метаболитно нарушение или затлъстяване в бъдеще.

2. Подсладената газирана вода ускорява процеса на стареене

Редовната консумация на газирани напитки ускорява стареенето на клетките.

Според информацията в сайта на здравеопазването и медицинската наука на Република Беларус, изследването на американските учени потвърди връзката между стареенето на клетките и консумацията на подсладени газирани напитки.

Учените поясняват, че теломерите – предпазващи от слепване на крайните участъци на хромозомите – се скъсяват при всяко деление на клетките. Освен това, дължината на теломерите е пряко свързана с биологичната възраст на човека и е един от факторите за стареене.Резултатите от проучванията показват негативно въздействие на газираните напитки върху всички системи и органи в човешкото тяло.

Известно е също, че всички газирани напитки (включително и диетичните им версии) съдържат фосфорна киселина, която им придава остър вкус и удължава срока им на годност. Важно е да знаем, че излишък на фосфорна киселина е свързан с бъбречни заболявания, възпалително заболяване на костната тъкан, остеопороза и дори загуба на мускулна маса, тъй като фосфорната киселина пречи на усвояването на калция от организма.

3. Газираните напитки водят до инсулинова резистентност

Повечето газирани напитки съдържат голямо количество глюкоза и фруктоза. Непосредствено след като попадне в тялото, панкреасът (задстомашната жлеза) започва да отделя по-големи от необходимите количества инсулин, поради големия прием на захар, което води до голям скок в нивата на кръвната захар.

Какво се случва в организма ни след поредната чаша газирана напитка?

Двадесет минути след като сте изпили напитката, целият ви организъм е в шок – нивото на кръвната захар се покачва (хипергликемия), в резултат на което панкреасът започва да произвежда и отделя повече инсулин, отколкото е необходимо. Черният дроб, на свой ред, незабавно включва защитни механизми и отговаря на тези процеси, превръщайки голямото количество глюкоза в кръвта в мазнини.
След още 20 минути, тялото ви започва да реагира на кофеина, който напълно се абсорбира в тялото. Поради тази причина, зениците ви се разширяват, вдигате кръвно, а черният ви дроб започва да изхвърля количеството погълната захар.
След още 5 минути, в кръвта се изхвърля допамин (хормон на пристрастяването и зависимостите), който подобно на хероин води до пристрастяване.
Само след около час след първата изпита чаша, нивото на кръвната захар рязко пада, и отново ви се иска да изпиете поредната чаша от тази напитка.


Редовната консумация на подсладени газирани безалкохолни напитки води до непрекъснато нарастване на нивата на инсулина в кръвта, което води до инсулинова резистентност, нарушение на обмяната на веществата, а това от своя страна, може да доведе до различни заболявания от диабет до рак. В допълнение, честата употреба на подсладени с добавени захари напитки водят до затлъстяване.

4. Газираните напитки водят до сърдечно-съдови заболявания

Болестите на сърцето, също така известни като сърдечно-съдови заболявания или заболявания на кръвоносните съдовете на сърцето са “убиец” номер едно в почти целия свят. Мисля, че всеки от вас иска да живее по-дълго, нали? ….

По думите на изследователите, подсладените газирани напитки са бомба със закъснител, особено за хора до 45 години, тъй като именно младите хора са повече изложени на риск от диабет или затлъстяване.

5. Подсладените напитки увеличават риска от диабет

Както бе споменато по -горе, консумацията на газирани напитки може да причини диабет.

Според резултатите от изследвания, от консумацията на различните газирани, енергийни и подсладени напитки, само за една година, от диабет са починали 133 хиляди души, от сърдечно-съдови заболявания – 45 хиляди, от рак – 6,5 хиляди души.

Д-р Дадриуш Мозафариян (Dariush Mozaffarian), американски кардиолог от Бостън, изказа своите напълно основателни притеснения относно мрачната статистика: Газираните и подсладените напитки причиняват 184 000 смъртни случая годишно в света. Именно поради тази причина тяхното ограничаване или изключването им изцяло от храненето, трябва да се превърне в общ приоритет за страните от целия свят.

6. Подсладените напитки водят до развитието на болестта на Алцхаймер

Подсладените напитки могат да увеличат риска от развитие на болестта на Алцхаймер.

Изследването на американските учени, проведено върху мишки, показва следното – при групата мишки, които са били третирани с еквивалент на 5-кенчета-подсладени-напитки на ден, се е наблюдавало два пъти повече увреждания на мозъка, свързано с болестта, отколкото тези, третирани без захар.

Това предполага, че газираните напитки могат да бъдат свързани с болестта на Алцхаймер.

7. Газираните напитки водят до тежки травми на мозъка и нервната система

Изкуственият подсладител аспартам (E- 951) – компонент, който се съдържа в повечето безалкохолни напитки и много други продукти (известен и с други имена като NutraSweet, Equal), е един от най-противоречивите вещества, добавени към храните.

Поради ниската си калоричност днес аспартамът масово се използва за подслаждане на напитки, например някои разновидности на Кока Кола, Фанта, Пепси, повечето разтворими сокове, както и в някои медикаменти. Използва се също така при приготвянето на дъвки и бонбони без захар, както и в производството на диетични храни и напитки, предназначени за диабетици.

Аспартамът се радва на особена популярност в световен мащаб. Употребата на аспартам в храни и напитки е одобрена от Европейската Агенция по Безопасност на Храните (EFSA)[3]. Към 2005 г. аспартамът се използва в над 6000 продукта, а годишната му консумация в световен мащаб възлиза на 16 000 тона [4]. (от Уикипедия).

Производителите и властите твърдят, че той е безопасен, но редица учени и някои от фактите потвърждават, че аспартамът е химична отрова и е най-опасната добавка към храните.

Аспартамът е съставен от фенилаланин (50%), аспергинова киселина (40%) и метанол (10%), които имат огромно въздейстие върху мозъка. Аспартамът може да унищожи нервни клетки и дори да предизвика болестта на Алцхаймер. Доказано, че фенилаланина може да попречи на синтеза на серотонин в мозъка, (който отговаря за настроението, поведението, съня и апетита).8. Карамеленият оцветител, съдържащ се в някои от напитките, води до рак

Ако сте любител на кока-кола, пепси или друга подсладена напитка – трябва задължително да прочетете това. Най- ужасяващите и последни данни, публикувани от „Научен Център в Полза на Обществото“ през 2011 г. твърдят, че карамеленият оцветител, съдържащ се в Coca- Cola и Pepsi, може да причини рак. Карамеленият оцветител се произвежда чрез химическа реакция на захар с амоняк и сулфати (под налягане и висока температура).

Американските учени, които са изучаващи тези реакции върху животни, са установили, че всички продукти, произведени по този начин, водят до рак на белите дробове, черния дроб, рак на щитовидната жлеза и левкемия. Те са категорични, че химическите вещества, причиняващи рак у някои животни, представляват сериозна заплаха за развитието на рак при хората.

След тези ужасяващи разкрития, учените поискаха да променят етикета, който да гласи, че честата консумация тази напитка води до рак …. Оттогава, обаче Coca-Cola и Pepsi твърдят, че са преминали на друг оцветител… Въпреки това, те все още съдържат опасни химични вещества.

Така че, в името на здравето ви и това на вашите близки … стойте далеч от тези напитки!9. Газираните напитки водят до пристрастяване

Между другото, обичате ли децата си? А сега си спомнете колко пъти в последно време сте им купували от тези напитки заедно с другите „здравословни” сладки боклуци.

Не е нужно да спираме напълно захарта, а просто да обърнем внимание каква част заема тя в хранителния ни режим и да подбираме внимателно източниците.

Нестабилните нива на кръвна захар често водят до промени в настроението, умора, главоболие и непреодолима нужда от … още и още захар. Тази нужда формира омагьосания кръг на пристрастяването, при което всеки нов захарен “удар” ви кара да се чувствате временно по-добре, но след няколко часа отново изпитвате остра нужда от захар и глад. Същевременно тези, които отбягват захарта, твърдят, че рядко, ако не и изобщо, не изпитват нужда от сладки неща и се чувстват емоционално стабилни и пълни с енергия (от zdrave.bg).10. Газирани напитки разрушават зъбите ви

Може би вече знаете, че ортофосфорната киселина, съдържаща се в безалкохолните напитки, пречи на усвояването на калция и може да доведе до остеопороза – това е кошмар не само за костите, но и за зъбите. Знаете ли, че поради нейната висока киселинност, цистерните, използвани за транспортиране на концентрат на кока-кола, трябва да бъдат оборудвани със специални резервоари, предназначени за висококорозионни материали.

Има и нещо друго. Според данните от Startsmile, китайските учени установиха, че дори газираните напитки, не съдържащи захар (sugar-free), причиняват стоматологични заболявания. Всички уверенията, че диетичната сода не уврежда емайла – е просто пореден рекламен трик.

Д-р Чу Чун-Хун, заместник- професор по семейна стоматология от университета в Хонг Конг и неговите колеги наскоро проведоха изследване сред учениците в началните класове и установиха, че зъбите на повечето от тях са подложени на ерозия и други сериозни стоматологични заболявания.

Според експертите, ерозията и зъбният кариес сред децата в училищна възраст са се образували заради постоянната консумация на продукти с високо съдържание на киселина (газирани напитки и подсладени плодови сокове).

Ако искате деца ви да водят здравословен начин ан живот, трябва и вие да го правите.11. Газираните напитки могат да бъдат причина за безплодие

Вероятно, това ще бъде една от най-неприятните новини за младите хора, които все още, след всички тези отрицателни факти, не са приели нещата толкова на сериозно. В много здравните портали, се появи информация, че някои газирани напитки съдържат бисфенол А, който се счита за канцероген. Той също така е свързан с преждевременното „узряване” и безплодието.

КАК ГАЗИРАНИТЕ НАПИТКИ СЕ ОТРАЗЯВАТ НА ЗДРАВЕТО НИ


Няма коментари:

Публикуване на коментар