Звездни Цивилизации

сряда, 2 ноември 2016 г.

Настъпва ли Новия световен ред: Швеция се отказва изцяло от парите в брой

През 1661г. шведската централна банка печата първите в Европа хартиени пари: банкноти с печат, воден знак и осем подписа. Много скоро Швеция отново ще бъде първата страна, само че отказала се изцяло от хартиените пари.

Guardian разказва как обикновените шведи днес живеят практически без никакви пари в брой.

До скоро изглеждаше, че Швеция обичаше хартиените пари: преди една година, страната отпечата нови банкноти с гигантите на шведската култура от 20-ти век. Но днес шведите за всичко плащат без пари в брой. В Швеция днес лесно можете да се натъкнете на напълно противоположна ситуация от развиващите се страни: много магазини просто вече не приемат пари в брой.

Първи от пътя на прогреса тръгнаха шведските автобуси и метрото: В тях с пари в брой не може да се купи билет от няколко години. Днес обаче, към тях се присъединяват все повече и повече публични и частни организации: Мобилните плащания и с карти предпочитат малки магазини, улични търговци и дори църкви!

Според оценки на Централната банка на Швеция, през изминалата година парите в брой са били едва 2% от общия паричен обмен в страната. Според прогнозите, до 2020г. тази цифра ще падне до рекордните 0.5%. Като цяло, по целия свят магазините получават около 75% от приходите си в книжни пари: в Швеция в брой са само 20% от приходите.

,,Мисля, че след пет години Швеция ще бъде изцяло безкасова държава", - казва професорът в Стокхолмския кралски университет Никлас Арвидсон.

Основният метод на безналично плащане в Швеция са картите. Според данни на Visa, шведите използват карти три пъти по-често от останалите европейци: средно за година шведът плаща с карта 207 пъти.

Бързо набират популярност и мобилните приложения за безналични преводи. Едно от най-използваните такива приложения е Swish - разработено съвместно с най-големите шведски банки. Потребителите на това приложение могат мигновено да прехвърлят пари от сметка в сметка, като използват само телефонен номер.

,,Именно Swish окончателно отстрани - парите в брой при размяната между физически лица" - сигурен е Арвидсон. ,,То притежава всички качества за прост обмен на пари в брой без никакво неудобство." Switsh днес се ползва от повече от 9 милиона шведи.

Да приемат електронни плащания на уличните търговци им помага джаджата iZettle, която е много по-евтина отколкото магазинните устройства за четене на карти и взима само малък процент от всяка сделка.

Според статистиката, много продавачи са били в състояние да увеличат продажбите си с 30% благодарение на това устройство. Шведската църква също предпочита мобилни плащания: в края на службата на посетителите на църквата се казва на какъв номер те могат да направят дарение.

Една от църквите в Стокхолм през миналата година е получила само 15% от даренията си под формата на пари в брой.

Няма коментари:

Публикуване на коментар