Звездни Цивилизации

сряда, 2 ноември 2016 г.

Кикимора
Понякога, макар и доста рядко, се е случвало да употребявам думата Кикимора. Не съм знаел значението ѝ, но предполагах, че може да се ползва като вид лека подигравка или обида за жена ("тази пък кикимора какво иска"). Наскоро разбрах най-после какво значи тази дума. Интересно, кога ли и от кого ли съм я научил? Нямам никакъв спомен, вероятно още от ранно детство съм я чул от баба ми.

Кикимората е славянски женски демон, който има и други имена. В Полша, Хърватия и някои други страни понякога се нарича просто "мора" (дума, която често пъти значи и кошмар). В Сърбия е известна и като "нощник". На някои места е известна и като "мара" - тава име обаче не е напълно тъждествено с кикимората, която е изцяло лоша. Марата може и да е добра. Има предположение, че името кикимора идва от финладското “kikke mörkö”, което значи плашило.Като цяло кикимората се свързва с лошите сънища и всички беди случващи се през нощта. И до днес някои жители на славянски страни като се събудят от кошмар през нощта, проклинат кикимората за това. Други я свързват със състоянието известно като сънна парализа - вярвало се е, че именно този демон сяда върху теб и ти пречи да дишаш.Понякога обаче се явява и като вестител носещ лоши новини. В тези случаи хората чуват звук от въртящо се вретено - това е знак, че нещо лошо предстои.

Има различни легенди как се появява една кикимора. Според някои предания това са духовете на мъртвородени деца. Или пък на жена починала при раждане. Кикимората може да има лицето както на самата починала, но може и да изглежда като нейната майка и дори баба.Марата е разновидност на кикимората, която понякога помага в къщната работа. Тя обаче също е способна на злодеяния. Марата обикновено има доста по-хубав вид от мората - прилича на младо красиво момиче. Тя се явява в сънищата на мъжете и се опитва да унищожи отношенията им с истинските жени. На жените също се явява на сън - показва съпрузите им като неверни мъже и посява съмнение.

Вярва се, че кикиморите се придвижват от стая в стая през ключалките на вратите. Затова хората са оставяли ключовете в ключалките или са натъпквали хартии в тях.

Никой не трябва да гледа този демон в очите, затова на децата им е казвано, ако са уплашени през нощта, да заровят глава във възглавницата.
В някои фолклорни предания (основно руските) кикимората се свързва с друг известен славянски демон - домовика (познат и като домовой). Споменавал съм за това фолклорно създание в други статии в блога. По принцип това е къщен дух, който помага в домакинството. Той обаче може да се ядоса и стане зъл, ако занемарим дома си.

Руснаците вярват, че кикимората е жената на домовика и че е горски дух. При тях има и друг вид кикимора - тя идва от блатата и е жена на Леши, друго митично създание.Вярвало се е още, че ако строите къща и не се отнасяте добре с майсторите, това ще привлече кикимора във вашия дом и после трудно ще се отървете от нея.

Кикимората е популярен образ. Руският композитор Анатолий Лядов има произведение за оркестър посветено на нея. В текста на творбата кикимората е свръестествено създание получило магическите си сили в планината. Тя е загадъчен образ идващ от древни времена и живеещ в кристална пещера.Биологът Кирил Есков пък е нарекъл на кикимората един вид паяк открит от него (Kikimora palustris).

Източник

Радвам се, че дори и днес продължава да се говори за местните страшни същества, а не само за Слендермен и Кървавата Мери.

Няма коментари:

Публикуване на коментар