Звездни Цивилизации

четвъртък, 24 ноември 2016 г.

Гледането на телевизия води до антисоциално поведение

При деца и юноши, които гледат много телевизия е по-вероятно да се прояви антисоциално и престъпно поведение, когато пораснат, според ново проучване на Университета Отаго, подкрепено от Здравния съвет за научни изследвания на Нова Зеландия.

Изследването, което е публикувано онлайн в списание ,,Педиатрия", САЩ, проследява група от около 1000 деца, родени в Дунедин през 1972-73г. На всеки две години между 5 и 15, те са били питани колко телевизия гледа. Онези, които са гледали повече телевизия, е по-вероятно да имат наказателни присъди (да извършват престъпление) и също така е по-вероятно да имат антисоциални личностни черти в зряла възраст.

Изследването, чийто съавтор и сътрудник е професор Боб Ханкокс от отдела на Университета за превантивна и социална медицина казва, че той и колегите му открили, че рискът от наказателна присъда в началото на зрелостта им, се увеличава с около 30 на сто с всеки час, в който децата прекарват в гледане на телевизия.

Проучването също така констатира, че гледането на повече телевизия в детството, в зряла възраст се свързва с агресивни личностни черти, повишена склонност да изпитват негативни емоции и повишен риск от антисоциално разстройство на личността, психично разстройство, което се характеризира с устойчиви модели на агресивно и асоциално поведение.

Изследователите открили, че връзката между гледането на телевизия и антисоциалното поведение не се обяснява от социално-икономическия статус, агресивното или антисоциално поведение в ранна детска възраст или от родителските фактори.

Съавторът на проучването, Линдзи Робъртсън, казва че не са деца, които вече са били антисоциални и затова са гледали повече телевизия. ,,По-скоро при децата, които гледат повече телевизия има по-голяма вероятност да се прояви антисоциално поведение и личностни проблеми."

Други проучвания също сочат връзка между гледането на телевизия и антисоциално поведение, макар и много малко от тях са били в състояние да докажат причинно-следствената последователност. Това е първото проучване на ,,реалния живот", което е тествало за гледане на телевизия през целия период на детството и изброява редица противообществени резултати в зрялата възраст на обектите на изследването. Като наблюдателно проучване, все пак не може да докаже, че гледането на твърде много телевизия причинява антисоциалните резултати, но резултатите са в съответствие с по-голямата част от изследванията и предоставят допълнителни доказателства, че прекомерното гледане на телевизия може да има дългосрочни последици в поведението.

,,Антисоциалното поведение е основен проблем в обществото. И докато ние не твърдим, че телевизията причинява всички антисоциални прояви, нашите открития предполагат, че намаляването на гледането на телевизия може да намали нивата на асоциално поведение в обществото", казва доцент Ханкокс.

Американската академия по педиатрия препоръчва децата да гледат не повече от 1 до 2 часа качествени телевизионни програми на ден. Изследователите казват, че техните открития подкрепят идеята, че родителите трябва да се опитат да ограничат използването на телевизията при отглеждането на децата си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар