Звездни Цивилизации

събота, 12 ноември 2016 г.

От архивите: полтъргайст в Ирландия (1910)
През юли 1910 се появява полтъргайст в къща предлагаща стаи под наем в град Енискорти, Ирландия. Случаят обстойно е отразен във вестниците.

По това време една стая е наета от двама мъже и едно момче. Те са там от доста време и никога до онзи момент не е имало проблеми. Всичко коренно се променя една нощ. В полунощ единият от мъжете е събуден от потропване. То е на интервали и се чува от различни части на стаята. Човекът обаче не обръща особено внимание на звуците. Тогава завивките започват бавно да се смъкват от леглото.

Първоначално мъжът си мисли, че другите двама в стаята си правят някаква шега с него и им се провиква да спрат. Това ги разбужда и тях. Тримата палят свещи и претърсват помещението. Не намират нищо съмнително, затова заключват вратата, гасят свещта и отново лягат да спят. Потропването веднага се подновява. Пак палят свещ - звуците спират. Гасят я - шумовете отново се появяват. Така два часа.

На сутринта виждат, че едно от леглата (което ще бъде наречено "обладаният креват") се е преместило на другия край на стаята.

На следващата нощ паранормалните прояви отново се проявяват. Този от тримата, който досега е спал на леглото вече отказва да легне в прокълнатият креват. Тримата се натъпкват в едно легло. От там наблюдават как обладаният креват се издига до тавана, обръща се на обратно и бавно се спуска отново до пода.

Не е изненада, че след тази втора нощ, хората напускат стаята и повече не се връщат.

За известно време никой не наема това помещение. Собственикът на къщата за гости проверява стаята всяка сутрин. Винаги мебелите са пренаредени. Историята се разнася надалеч. Пристига един местен журналист, който щателно проверява леглата, пода и стените. Никъде не открива нещо съмнително - примерно въжета, с които някой да дърпа мебелите и да прави номера на наемателите.Журналистът, заедно с още един човек, решава да прекара нощта в стаята. Гасят свещите в 11 ч. вечерта. В 11:30 започва тропането. Приятелят на журналиста започва да вида "свалят ми се дрехите, о, Боже, събличат ме". Журналистът пали свещ и вижда как завивките на другото легло бавно се смъкват. Другият човек е ужасен, но не може да помръдне.

Скоро нещата се успокояват и отново гасят свещта. Тропането веднага се подновява, а онзи започва да крещи "правят го отново, те са на мен!"

Отново журналистът пали свещ. Вижда познатият му на пода - чаршафът е под него, а юрганът над него, все едно "някой го е вдигнал със все тях и поставил на земята". Мъжът е пребледнял, треперещ и изпотен.

Въпреки ужасът, двамата остават в стаята до 3:00. Напускат без да са разбрали каква е причината за тези странни проявления.Не е ясно след това дали полтъргайстът е продължил да безчинства и дали и днес тази сграда съществува или е бутната отдавна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар