Звездни Цивилизации

неделя, 28 май 2017 г.

ВЯРАТА  В ЕДНОРОЗИТЕЕднорогът е едно от онези митичните същества, които силно провокират човешкото въображение. Обикновено го описват като прекрасен бял кон, който има свръхестествени способности

В Китай има писмени свидетелства за появата на еднорога още през 2697 година пр. н. е. Азиатците вярвали, че животното е надарено със сила и мъдрост и че се показва само в редки случаи пред смъртните, за да им съобщи нещо важно.

Според персийските предания агресивен еднорог, наречен Каркадан, бил опитомен от девица. Неслучайно през вековете образът на създанието бил свързван още с чистотата и непорочността.

В европейската литература еднорогът се споменава за първи път в „Мемоари“-те на гръцкия историк и придворен лекар Ктезиас през 398 г. пр.н.е. Той го описва според разказите на свои познати пътешественици.

„В Индия съществуват диви магарета с бяла козина и сини очи. В центъра на челата им има много дълъг бял рог. Хората, които пият от купи, направени от такъв рог, са ваксинирани срещу конвулсии и епилепсия. Дори отровата не им влияе!“, пише той.

Вълнуващи разкази за странното същество има и в писанията на Юлий Цезар за войните, които римският пълководец е водил срещу населяващите Галия племена. Той твърди, че лично го бил съзирал в гъстите гори край река Рейн.

Говори се още, че Александър Македонски получил еднорог като подарък от кралицата на Египет. Благодарение на помощта на нежното и вярно животно той спечелил многобройни битки.

До ден-днешен хиляди туристи се дивят пред стотиците средновековни френски гоблени, върху които волно препускат приказните създания…

Няма коментари:

Публикуване на коментар