Звездни Цивилизации

неделя, 21 май 2017 г.

ОПАСНОТО И ВРЕДНО  ЕЛЕКТРОМАГНИТНО  ИЗЛЪЧВАНЕ  ОТ  ЛАПТОПИ,СМАРТФОНИ ТАБЛЕТИ  РУТЕРИ И  ДРУГИ ПОДОБНИ


https://www.google.bg/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&ved=0ahUKEwjZpO3d0oLUAhWLHxoKHYELD14QjhwIBQ&url=http%3A%2F%2Fwww.retropcmania.com%2F2014%2F09%2Femf-radiation-from-computers.html&psig=AFQjCNGx8jlWlgaYCVVEYv6niK5NBisTAQ&ust=1495513130536938

Отдавна отминаха времената на електронно-лъчевите монитори, които облъчваха своя
потребител с поток от електрони. Настанаха времена обаче, в които потребителят вече е жертва на електромагнитна атака от страна на своя лаптоп, таблет, смартфон, рутер. Атака с ниска мощност, но с много вредна за биологичните тъкани честота от 900MHz - 2.4GHz - 5GHz. Лесно може да проверите, че точно на най-използваната  безжичната техника честота от 2.4GHz се загряват (опичат) органичните тъкани в микро-вълновата печка.
Случайно ли е подбрана точно тази опасна за живите тъкани честота в лаптопи, таблети, телефони, безжични камери и др. техника се питат мнозина потребители с по-буден ум?
Не толкова умните хора смятат това за екзотична конспирация и въображаема опасност. Не много умните хора са жертва на официалната пропаганда и медицина, те не живеят нито дълго, нито щастливо.
Естествен подбор? Не - тук става въпрос за изкуствен подбор, в който на глупавите им се предлага вредна храна, доброволно се облъчват и съответно живеят по-малко, отколкото имат потенциал като дават всичките си спестявания за поддръжка на здравето.
Електромагнитното замърсяване в градовете вече има определение, което е "електромагнитен смог". В развитите откъм медицина и обществена коректност страни лавино-образно нараства броя на хората с диагностицирана нетърпимост към такова облъчване, наречено "електромагнитна алергия" (виж Wikipedia).
В неразвитите или тези с прекалено силни корпоративни интереси страни такъв проблем "няма", както няма проблем с цигарите, алкохола или наркотиците, наречени лекарства.
Сами може да усетите oблекчение за организма си във вид на по-малко нервност, по-добър сън и възстановяване, когато сте далеч (в планина, гора, на село) от безжични мрежи, от излъчвателите на мобилните оператори, нямате мобилен телефон, GPS или дори лаптоп.
В градска среда веднага ще усетите какво е да почуствате електромагнитно облекчение  като спре тока например.
Темата за електромагнитното замърсяване не е в интерес на бизнес, правителства и наука, затова обсъждането и официално е табу. И все пак BBC наскоро пуснаха филм за вредата от WiFi мрежите, който надигна голяма вълна от недоволство.
След медийният и Интернет шум производителите намериха нова възможност за печалби, чрез лансиране на 5GHz безжични комуникации. За които предстои отново да се докаже, че също са вредни.

Какво предизвикват електромагнитните полета?

Официалните изследвания са противоречиви и поради обслужване на правителствени и корпоративни интереси или подлагане на натиск, тоест не могат да бъдат обективни.
Вероятно няма да умрете или дори да се разболеете тежко при умерено излагане на електроманитни излъчвания от безжичните мрежи.
Има немалко изследвания обаче, които потвърждават връзката между нарастването на броя на хората с рак на мозъка и очите през последните години. Години, в които смартфоните и лаптопите облъчват пряко главата на потребителя.
Хората са все по-нервни, депресирани, не почиват добре в силно замърсената от електромагнитен смог среда.
Разликата между силна радиация и слаба микровълнова атака е в скоростта, с която унищожават организма ви.
Споменахме по-горе за официалното определение за електомагнитната непоносимост при някои хора.
Понякога и мен ме обхващат мисли, че всичко това е една параноя и няма как електромагнитните вълни да ни вредят.
Но отлично си спомнят времето в казармата, когато бях оператор на радиолокационна станция, която караше луминесцентните лампи сами са светят на десетки метри от излъчвателя. Даже до антената на военната радиостанция лампите сами светеха. Щом лампите светят и то с невероятна сила, какво става с нашият организъм?

Как и откъде идва облъчването в компютърната техника?
Всеки лаптоп има поне WiFi антена за безжично свързване към домашният рутер. Някои лаптопи имат и антени за 3G и Bluetooth- пак на 2.4GHz и за GPS.
Антените на лаптопа обикновено са разположени точно зад дисплея като електромагнитните им вълни не се спират от LCD матрицата и пластмасата на дисплея.
Особено опасни за здравето са лаптопите с метален гръб, който не допуска разпространение назад от дисплея, а действа като насочващ отражател срещу главата на потребителя!
Много опасни в това отношение са любимите на повечето Apple Macbook и многобройните им клонове и реплики от останалите производители.

Някои лаптопи излъчват надолу или нагоре от основния корпус (клавиатурната част), което никак, ама никак не е полезно за вътрешните, вкл. и репродуктивните органи на човек. Звучи ви като конспирация нали?
Може би това наистина е така, защото многобройни измервания, включително и със сравнително достъпни RF/EMF и даже преносими спектрални анализатори доказват, че електромагнитните излъчвания са с мощност и интензитет далеч от здравословния.

Има ли безопасни лаптопи?
Има, или по-скоро имаше! Това бяха проектираните в Япония Lenovo (IBM) ThinkPad.
В галерията виждате как ThinkPad W500 ви защитава от електромагнитното облъчване. Зад металната (магнезиевата) рамка на дисплея се намират всички антени. Сигналът от антените не може да достигне до потребителя пряко, защото се отразява назад. Тоест през дисплея към вас не идва никакво електромагнитно лъчение от WiFi, 3G/GPS антените.

Електромагнитни излъчвания със сериозна мощност се излъчват и от вътрешните компоненти на лаптопа - силови елементи за захранване, инвертор (при по-старите лаптопи), твърд диск, процесор, видеокарта, електромагнитни полета от вентилаторите.
При ThinkPad от всичко това потребителят е екраниран чрез магнезиевият корпус на лаптопа. Всъщност не корпуса защитава ThinkPad от вас, а точно обратното - корпусът му ви защитава от вредните електромагнитни полета, съпътстващи работата на електронната техника.
Забележка. Последните ThinkPad с такава екранировка са T400/T500/W500/W700, а всичко след тях е без Magnesium Roll Cage на дисплея.

Предложения за минимизиране на вредата от безжичните мрежи

Дори и да имате облъчващ лаптоп, ползвайте го на кабел (LAN), с което рискувате в много по-малка степен здравето си. Въпреки, че рискувате изправността на лаптопа, поради многобройните токови удари по LAN.
Избягвайте тялото ви да бъде между излъчвател (WiFi рутер) и приемник (лаптоп, смартфон, безжична камера)*
Не е желателно в спалнята ви да има безжичен рутър, особено ако някой постоянно се обръща към него. Истинско лекомислие пък е рутърът да е до детско легло или под вашето легло.
Някои семейства (особено по високите етажи) са изключително ощетени здравословно поради това, че близко до тях и без тяхно съгласие мобилен оператор е поставил мощен излъчвател. Измерете нивата на облъчване, ако трябва екранирайте жилището, ако няма как да се преместите оттам.
Ако говорите дълго по телефон, ползвайте жично хендс-фри, с което ще отдалечите излъчвателя на устройството от главата си.
* Забележка: хора без особени постижения в аналитичното мислене веднага ще оспорят, че полетата на ненасочените антени са кръгови и сферични. Вижте изображението по-горе, ако застанете в област между комуникиращи си приемо-предаватели ще поемете много повече радиация. Имате два източника на йонизиращата радиация, да речем две аварирали атомни централи. Ако имате възможност да избирате да сте на равни разстояния от тях, между тях ли ще е по-безопасно или в периферията на лъчението само на една от тях?
Ако имате два постоянни източника на шамари, между тях ли е най-здравословно или в обхвата само на единия?

Опасно ли е електромагнитното излъчване?
Модерното ни ежедневие ни кара да сме заобиколени от всякакви уреди, спомагащи за по-лесния ни живот. Във всеки апартамент вече има много телевизори, компютри, телефони, навън по сградите има множество клетки на операторите, електрически стълбове, телефонни стълбове, кабели на интернет дотавжичици и т.н.
Но Опасно ли е електромагнитното излъчване?
В наш партньорски технологичен сайт днес публикуват статия, която се спира подробно на това какво всщност е ЕМИ и трябва ли да се пазим от него. Излъчването касае най-вече здравето на човека, но ако ние големите хора се движим постоянно и неволно променяме това излъчване, то разположението на креватчето на едно дете така че да има пряка видимост към клетката на мобилния оператор, под креватчето му да минава кабела за интернет, а в стаята, в която е то да има плазмен телевизор - ето това ще го обрече на огромни количества лъчения.
Точно заради това по-добре прочетете следващите няколко реда.
Как точно влияе тона организма и доколко е опасно, както и какво точно представлява електромагнитното излъчване предстои да разберем в този материал.
Източници на ЕМИ
Източниците, създаващи електромагнитното поле могат да бъдат както естествени, така и изкуствени.
Към естествените се отнасят електричното и постоянното магнитно поле на Земята, електричните явления в атмосферата, радио излъчванията от слънцето и звездите и също така космическо излъчване.
Изкуствените източници на електромагнитно поле условно могат да се разделят на такива на електромагнитно излъчване с високо и ниско ниво на излъчване. Трябва да се отбележи също така, че нивото на излъчване зависи от мощността на източника-колкото по-голяма е тя, толкова по-високо е нивото.Около източника то е максимално високо, а с увеличаване на разстоянието то спада.
Източници с високо ниво на ЕМИ:
- въздушни линии за електропредаване
- транспорт с електрическа тяга: трамваи, тролеи, метро и т.н.
- транспортни подстанции
- лифтове
- телевизионни станции
- радио станции
- основни станции на системи за радио връзка
Източници на относително ниско ЕМИ:
-лични компютри и видео системи
- битови електропродукти
- кабелни, спътникови и безжични радиотелефони
- кабелни линии
- някои медицински уреди
- системи за енергоснабдяване на сгради
Въздействие на ЕМИ върху организма на човека
Човешкият организъм реагира както на промяната на естественото геомагнитно поле, така и на въздействието на електромагнитните излъчвания от многобройните и разнообразни технологични източници. Реакцията на организма може да варира според степента на увеличение или намаление на въздействието от ЕМИ, в много случаи водейки до промени в здравето и до генетични последствия.
Според направени експерименти електромагнитното поле има висока биологична активност във всички честотни диапазони. Биологичните ефекти върху тялото зависят и от дължината и честота на излъчваните вълни, от интензивността на ЕМП, продължителността и периодичното облъчване и разбира се от още редица фактори. Не по-малко важна е локализацията на въздействието-обща или местна, защото при общо въздействие рискът от поява на негативни последствия е много по-висок. Например въздействието от ЕМП е върху целия организъм, а въздействието на стационарния телефон е местно. Ефектът от взаимодействие на ЕМП в биологична среда зависи от дозата облъчване, а в основата лежи преобразуваната енергия от полето в топлина. Механизмът осъществяващ подобно преобразуване предизвиква разместване  на молекулите, което води до различни негативни влияния върху организма на човек. Трябва да се отбележи, че нашият организъм ежедневно е подложен на различни електромагнитни полета едновременно и последователно. Това оказва влияние върху нервната, имунната и репродуктивната система. Особено опасно ЕПМ може да бъде за децата и бременните жени, за хората със заболявания на централната нервна система, хормоналната или сърдечно съдовата, също така за хората с алергии и слаб имунитет. Освен това редица изследвания показват, че подобни полета предизвикват появата на ракови заболявания.
Влияние на ЕПМ върху организма на човек
Най-ранна клинична проява са функционалните нарушения в нервната система. Хората, намиращи се продължително време в зона на електромагнитно излъчване започват да се оплакват от слабост, раздразнителност, бърза умора, отслабване на паметта, а често и от нарушения в съня. Нередки разстройства се предизвикват и във вегетативната функция(дишане, хранене, газообмен).
Влияние върху нервната система- Повечето изследвания сочат, че нервната система е една от най-чувствителните в организма на човека що се отнася до въздействието на ЕМП. Заради него намалява паметта, появява се склонност към развитие на стресови реакции като главоболие, постоянна умора, резки промени в настроенията, нарушение на съня и загуба на апетит.
Влияние върху имунната система-При въздействие на ЕМП се нарушава процеса на формиране на имунитет най-често що се отнася до промяна в обмена на белтъците, освен това се наблюдава и промяна в състава на кръвта. Възможно е образуването на антитела, насочени към тъканите.
Влияние върху ендокринната система-ЕМП оказва въздействие върху жлезите, разположени в основата на мозъка-хипофизата. Това води до увеличаване на количеството обработвани хормони от други жлези.
Влияние върху репродуктивните функции-Чувствителността на ембриона към ЕМП е значително по-висока от тази на майчиния организъм. ЕМП с ниска интензивност, оказваща негативно въздействие върху организма на бременните жени, може да бъде причина за преждевременно раждане, както и за вродени патологии в детето. Най-уязвимо е бебето в ранен стадий на развитие.
Защита от електромагнитно излъчване
За да се обезопаси човек от електромагнитно излъчване трябва да се стреми да намали пребиваването на си на места с интензивно излъчване и да спазва някои важни правила. Преди   всичко около източниците на електромагнитно поле намиращи се около човек трябва да има санитарно-защитна зона, която се определя според вида на източника.
Човек трябва да се пази и да стои далеч от високо волтови електрични полета, защитната зона около които трябва да е с разстояние от 10 до 55 м.
Радио техничните обекти също трябва да имат защитна зона в рамките на 1.5.6 км.
Максимално опасни зони са кабините на ватманите, както и накрая на платформите, затова при всяко пътуване с  трамвай или тролей е добре да се стои по-далеч от предната част на транспортното средство.
В къщи също присъстват много уреди, които излъчват електрично поле. За по-голяма безопасност те трябва да стоят далече от мястото на спане, както и цялата битова техника да не се включва едновременно. Електрически чайник също е добре да сгрява водата без присъствието на някого в кухнята или в близост до него, същото се отнася и за микровълновата печка и компресора на хладилника. Пералнята машина също е уред, който излъчва електромагнитни вълни затова е добре при нейната работа да се стои по-надалеч или при наличието на две перални, в никакъв случай те не трябва да работят едновременно. Телевизор не трябва да се гледа на разстояние по-близо от 2-3 м.
Телефоните също са много опасни източници на подобни излъчвания и е препоръчително апаратите да не се намират близо до човек, когато не ги използва. Освен това един разговор е добре да не продължава повече от 2-3 минути.
Излъчването от компютрите е вследствие не само на монитора, но от системния блок. Те трябва да се намират на разстояние около метър един от друг, освен това работното място не трябва да попада в зоната на излъчване на задния панел на който и да е монитор.
При спазването на тези правила влиянието от ЕМП ще бъде максимално намалено и макар че уреди, работещи с подобно излъчване лекуват болести, винаги трябва да се има предвид негативното влияние на тези вълни върху организма на човека и за това какви могат да бъдат последствията върху здравето, заради тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар