Звездни Цивилизации

петък, 19 май 2017 г.

Покемон гоу“ -  Масовото  пристрастяване  и    зомбирванеhttp://www.glasbgmk.eu/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%b5%d0%bc%d0%be%d0%bd-%d0%b3%d0%be%d1%83-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%b7%d0%b5-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0/
Експерти констатират, че играта води до пристрастяване и дори до зомбиране

През 2001 г. у нас започна излъчването на анимационната поредица „Покемон“. За някои имената Райчу, Чаризард, Мюту са непознати, но това всъщност са герои от анимацията. Ако през 2001 г. сте били на възраст между 5 и 12 години, със сигурност сте гледали „Покемон“. Всяко дете го правеше. Покрай анимацията се появиха кроасани с покемон-картички, вафли, покеболи с дъвки, тениски, сладоледи. Ако по онова време сте имали дете на тази възраст, със сигурност сте били жертва на успешната маркетинг стратегия. Също така, ако сте се чудили откъде детето ви се е научило да прави с ръка знака на мира, това вероятно не е било защото е попаднало на клип на Джон Ленън и Йоко Оно, а защото Аш Кечъм (главният герой в „Покемон“) го правеше.

15 години по-късно ставаме свидетели на новата мобилна игра „Покемон гоу“, разработена от „Ниантик лабс“, по поръчка на компанията „Нинтендо“. Тя стартира в началото на юли и предизвика фурор по цял свят. Първоначално играта бе пусната в САЩ, Австралия и Нова Зеландия и бързо стана хит в много страни. У нас за по-малко от седмица пожъна също голям успех.

„Покемон Гоу“ иска от вас да ловите виртуални покемони в реална среда. Играта пренася играчите във виртуално пространство, което пресъздава реалната среда. Работи с джипиес и показва точно улиците на града, в който са намират играчите. След като стартира, на екраните се появяват покемоните (малки виртуални същества със специални сили и атаки). И започва ловът. Колкото повече хора играят на едно и също място едновременно, толкова повече покемони могат да уловят. За целта хората грабват телефоните и започват да обикалят улиците в търсене на повече покемони, които след това могат да се тренират, за да участват в битки с цел добиване на контрол върху даден обект. По слухове най-рядък е Пикачу – основният покемон в оригиналната история. Твърди се, че в Япония той е известен колкото Мики Маус в САЩ.

Манията по играта е на път да се превърне в причина номер едно за пътнотранспортни произшествия, алармират от Международната асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи. Играта вече успя да предизвика две катастрофи в София. Наложени са няколко санкции заради използване на мобилния телефон по време на движение. Заради взирането в телефона пешеходци забравят за елементарни правила за безопасност. Същото важи и за шофьорите, полудели по играта. В САЩ, Австралия и ред европейски страни „Покемон гоу“ изкара по улиците тълпи от хора, които толкова се увличат във виртуалната игра, че падат, удрят се, получават различни травми и предизвикват катастрофи. Има и куриозен случай, в който млад американски шофьор се е блъснал в полицейски автомобил в Балтимор, щата Мериленд. Катастрофата станала, защото водачът не само карал тойотата си, а заедно с това играел и не видял спрялата полицейска кола.

Не може да се определи точният брой на потребителите, които играят играта, защото, от една страна, няма официални данни и от друга, защото голяма част от хората не са инсталирали приложението през официалните канали. Това прави трудно проследяването на тези, които гонят покемони, но според различни прогнози само за САЩ редовните играчи са над 15 милиона. За две седмици играта покачи стойността на „Нинтендо“ с близо 8 млрд. долара. За три пък достигна дневната активност на социалните гиганти туитър и фейсбук.

„Играта всъщност носи риск за живота на хората. Оказва се, че тя активира същите неврони в мозъка като наркотиците, което може да доведе до пристрастяване“. Това смята проф. Елан Баренхолц от Университета на Флорида. Според експерта игрите с виртуална реалност създават „опасна пътека“, която предоставя повече възнаграждения от реалността. Това създава опасност за хората да се пристрастят към виртуалната реалност и да отхвърлят истинския живот. Професорът твърди, че играта е точно като фокусите и илюзиите – знаеш, че не са истина, но голяма част от мозъка ти ги приема и им вярва.

Играта се превърна в инструмент за шпионаж

„Покемон гоу“ е инструмент за шпионаж. Така редица страни определиха популярната игра. В Саудитска Арабия духовници се изказаха срещу играта, наричайки я „неислямска“. Правителството на Босна и Херцеговина предупреди играчите да внимават къде търсят покемони, защото могат да навлязат в минни полета, останали от 90-те години. В Египет високопоставен служител в комуникациите заяви, че играта може да бъде забранена, защото излага на риск места със специален режим. „Играта е най-новият инструмент, който се използва от шпиони. Хитро приложение, което се опитва да навлезе в нашите общества по най-невинния начин – като забавление“, твърди Хамди Бакхиит, член на комитета по национална сигурност към египетския парламент, цитиран от „Ал Джазира“. В Кувейт е забранено приложението да се употребява около правителствени обекти. Представители на правителството предупредиха, че данните на отделните

Няма коментари:

Публикуване на коментар