Звездни Цивилизации

вторник, 26 януари 2016 г.

МАСОНСТВОТО И НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД.

Масонските организации са закрити клубове създадени още през 18-ти век. Организационните основи са взаимствани от професионалната гилдия на строителите през Средните векове. Оттук и названието „масон“ (mason – зидар, на английски език).
Първоначалната идея на клубовете е обединението на хора, които да си помагат при решаване на професионални или житейски проблеми. След това масоните започват да си поставят и обществени цели предимно от благотворитерен характер. Членовете на клубове са задължени да заявят, че вярват във „Висшата Сила“ и са съгласни да изпълняват „законите на благоприличния живот“.
За да придадат на организацията си значимост и някаква тайнственост, масонските кръгове, наричани „ложи“, извършват мистични ритуали при приемането на нови членове или за поддържане на спесифична загадъчна атмосфера.
Масонските ложи имат централизирана структура, а вътре в ложите съществува ясно определена йерархия. Този строг порядък поражда сред обществото известна мнителност и подозрения.
Някои специалисти по окултни (мистични) учения считат, че Масонството тръгва от Християн Розенкройц.
Розенкройцерите са привърженици на религиозно-мистично учение, чието зараждане, традиции и ритуали, водят началото си назад във времето и са силно противоречиви. Същевременно това е една свърхсекретна и доста елитарна организация
Поначало, Масонството е посветителско общество, с много и различни клонове и форми по цял свят, с членска маса от няколко милиона.
Повечето учени приемат за официална рождена дата на масонството 1717 г., когато в лондонска кръчма се обединяват четири ложи и основават Великата ложа на Англия. През 1725 г обединените във Великата ложа стават 64, от които 50 ложи са в Лондон.
През 1723 г. се появява т.н. “Конституция”, написана от Джеймс Андерсън, която се превръща в настолна книга за английските, а по-късно и за всички масони. От нея са взети някои основни правила за Конституциите на сега съществуващите свободнозидарски общности по света.
След разгрома на Стюартите в Англия, масонското движение се пренасочва към Франция, където за няколко десетилетия са изградени над 600 масонски ложи. От тяхните среди са произлязли най-големите реформатори на XVIII век – Волтер, Франклин, Кондорсе, Мирабо, Дантон, Робеспиер, Лесинг, Лафайет и много други.
Сред тях имало и не малко представители на католичеството, които след отлъчването им от Папата, създават протестантското движение.
Масонството, при управлението на императрица Екатерина II е било популярно и в Русия, но след Френската революция, тя преосмисля политиката си в консервативен дух и масонският идеолог Новиков е хвърлен в тъмница.
Борбата в Русия срещу масонството рязко се засилва след неуспешния опит за преврат на републикански настроените декабристи през 1825 г.
През февруари 1917 г. избухва втора революция в Русия, която сваля царизма. Образувано е Временно правителство. Министър-председателят Керенски още през 1912 г. влиза в масонска ложа, а от 29 члена на неговото правителство 23-ма са масони.
Третата революция на болшевишката партия през ноември същата година побеждава и установява диктатура, която продължава 74 години.
Има достоверни сведения, че водачите на болшевишката революция – Владимир Улянов (Ленин), Леон Бронщайн (Лев Троцки), Анатолий Луначарски и др. са заемали високи постове в тайната масонска йерархия.
След Октомврийската революция масонството в Русия продължава своята дейност легално, но през 1940 година е забранено.
Ролята и значението на Масонството при създаването на Съединените Американски Щати са голями. Първият Президент на новата федерация е Масон, Масонски е и характера и смисъла на Конституцията на САЩ.
САЩ е най-многочислената масонска държава с членове няколко милиона.
На 4 февруари 1789 г. Джордж Вашингтон – първият американски президент полага клетва пред Великия магистър на Великата ложа на Ню Йорк Робърт Ливингстън.
През 30-те години на XIX в. в САЩ се появява силно антимасонско движение поради негативни разкрития в публикуваната през 1827 г. книга на бившия масон кап. Уилям Морган. Разтурени са над 2000 американски ложи и дори е сформирана антимасонска партия, която е намерила място в Сената, а един от нейните членове бивш масон – Милард Филмор, става 13-ти президент на страната.
Масонската символика присъства в много държавни документи на САЩ, включително и върху паричните знаци, като пирамидата, всевиждащото око и логото „Нов световен ред“ и държавния печат.
В края ня ІХХ и началото на ХХ-ти век в американското масонство се вливат и Илюминатите – еврейска креатура начело с крупния банкер Ротшилд, създадена с цел утвърждаване на Нов световен ред. От тогава започва активната намеса на масонско-илюминатските организации в управлението на страната. Те успяват да завладеят повечето банки, а Ротшилд и група еврейски банкери създават Федералния резерв на САЩ, който започва да печата американските долари и да определя лихвения процента на страната.
Днес, голяма част от финансовия и държавен елит на САЩ са Масони или Илюминати, организирани в тайни организации със строга пирамидална структура и еднолична подчиненост.
Те са основният фактор за утвърждаване на Нов световен ред.
В България масонските ложи функционират до 1941 година, когато са забранени със закон, подписан от цар Борис III.
След 1944 г. масоните същото са забранени във всички страни от комунистическия лагер, включително и България.
След 1989 г. масонството у нас е възстановено и развива активна, предимно благотворителна, дейност. Много от българските политици, бизнесмени и културни дейци членуват в ложи или в парамасонски организации като Ротари клуб и Лайънс клуб.
В ръководството на българските Масони продължава да има разцепление, според информация изнесена в доклад пред Конференцията на Североамериканските Велики Майстори на 17 февруаруи 2009 година.
Масонството в България функционира в структури на две Велики Ложи – Обединена Велика Ложа на България (ОВЛБ) и Велика Ложа на Старите, Свободни и Приети Зидари на България (ВЛССПЗБ).
Миналата година, САЩ отново силно насърчават двете Велики Ложи да се срещат и да работят активно за разрешаване на техните различия.
Предложени са услугите на няколко безпристрастни посредници, за да подпомогнат процеса, но опитите са неуспешни.
Изхождайки от факта, че Масонството е тайна организация, с много и различни ложи (звена) с пирамидална структура на управление, в които са участвала и участват влиятелни личности, като Симеон Сакскобургготски, Андрей Луканов, Илия Павлов и още много незнайни членове с пари и власт, определено можем да кажем, че сигурно има български масони, които имат отношение към налагането на Нов Световен ред.
Загадъчността и тайнствеността са най-силното оръжие на Масонството!

Няма коментари:

Публикуване на коментар